Bu yazının yazılmasında ki en büyük etken uçakla gerçekleştirmiş olduğum seyahat esnasında bulutların çok fazla dikkatimi çekmeleri ve merak uyandırmasıdır. Bu yazının sonunda Bulut Nedir? Neden ve Nasıl Oluşmaktadır? Bulut Çeşitleri Nelerdir? gibi daha bir çok soruya cevap bulunabilmesi hedeflenmektedir.

Bulut Nedir?

Tüm bulutların temel yapısı sudur. Bulutlar atmosferde ki su buharından meydana gelen su damlacıkları ve buz kristallerinden oluşmaktadırlar.

Sözlük tanımına bakacak olursak : Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıya denir.

Bulutlar iklim sisteminin birer önemli parçalarıdır. Su döngüsünün gerçekleşmesinde büyük bir rolü üstlenirler. Yeryüzünde ki sel, kuraklık ve sıcaklık durumları bulutlar ile doğrudan alakalıdır. Bulutlar bizlere suyun Dünya üzerinde ki dağılımı, iklim değişikleri ve oluşabilecek fırtınalar hakkında bilgiler vermektedir.

Bulut Neden ve Nasıl Oluşur?

Atmosferde ki su buharı, okyanus, göl ve toprak yüzeylerinde bulunan suyun buharlaşması aynı zamanda bitkilerin terlemeleri sonucu oluşmaktadır. Güneş, Dünyamızı ısıttıkça bu ısı da su buharı ile atmosfere transfer edilir. Hava ısındıkça nem taşıyabilme kapasitesi artar. Yükselen hava soğur bu da su buharı taşıma kapasitesini azaltır. Aşırı doygunluk noktasına ulaşıldığında sıvı veya katı olarak hava da asılı kalırlar. İşte bu adımlar sürekli ve hızlı bir şekilde tekrar ettiğinde bulutlar oluşmaktadır. Neden sorusunun cevabına gelecek olursak Dünya üzerinde ki su döngüsünün gerçekleşebilmesi ve sürdürülebilirliği, iklim değişikliklerinin düzenli ve normal yaşanabilmesi aynı zamanda da fırtınalar ve kuraklıklar konusunda bilgi sahibi olabilmemiz için bulutlar oluşmak zorundadır.

Bulutların Çeşitleri Nelerdir?

Bulutların her biri yapısal olarak aynı özelliklere sahip olmalarına rağmen farklı zaman diliminde penceremizden baktığımızda farklı bulut çeşitlerinin olduğunu görürüz. Bulutlar 2 ana özelliğine göre sınıflandırılmaktadır. Bunlar :

  • Yükseklikleri
  • Şekilleri

Yükseklikleri kendi arasında 3 ‘e ayrılır :

  • Alçak (6500 Feet’e kadar) (Su damlacıklarından oluşmaktadır)
  • Orta (6500 – 20000 Feet’e kadar) (Su ve buz kristallerinden oluşmaktadır)
  • Yüksek ( >20000 Feet) (Buz kristallerinden oluşmaktadır)

Şekilleri kendi arasında 4 ‘e ayrılır .

  • Nimbüs (Yağmur Bulutu)
  • Stratus (Yayılmış)
  • Kümülüs (Yığın / Öbek)
  • Sirrüs (Kıvrım / Bukle)

Bulutlar, yükseklik ve şekil isimlerinin bir araya gelmesi ile isimlendirilir. Örneğin, nimbostratüs.

Peki Sis Nedir?

Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Hava Kütlesi Sisleri ve Cephe Sisleri olmak üzere 2 ‘ ye ayrılır.

Hava Kütlesi Sisleri :

  • Radyasyon Sisi (Genelde gece başlar gün içinde hava ısınınca ortadan kalkar)
  • Adveksiyon Sisi (Yatay Hava Hareketi)
  • Oroğrafik Sisi (Yer Şekilli)

Cephe Sisleri : Karşılaşan iki farklı hava kütlesinden sıcak olanın soğuk olan üzerinde yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir.

Not : Uçak Nedir? Uçaklar Nasıl Uçar? Uçak Motorları Nasıl Çalışır? isimli yazımı da okumanızı tavsiye ederim aynı zamanda sis olayının uçuşa engel olabildiğini de belirtmek gerekir.

Seyahatim Esnasında Çektiğim Görüntüler

Bulut - Gökyüzü
Kaynakça :