Teknoloji çağı olarak isimlendirilen içinde yaşadığımız dönemde en büyük ihtiyacımız ve en fazla gerçekleştirdiğimiz eylem iletişim. Günlük hayatta eşimizle, çocuğumuzla, arkadaşlarımızla, patronumuzla, iş arkadaşımızla hatta evcil hayvanımızla sürekli olarak iletişim halindeyiz.

İletişim Nedir?

İletişim en az iki canlı arasındaki mesaj alışverişidir. Alıcı, verici, mesaj ve kanal olmak üzere iletişimin dört temel unsuru vardır. Verici, iletişimi başlatandır, mesaj iletilmek istenen içerik, kanal mesajın iletim yolu ve alıcı ise mesajın iletildiği unsurdur. Bu dört unsur olmazsa iletişim gerçekleşemez. Mesajlar, sözlü, yazılı ve görsel olarak, jest ve mimiklerle, bakışlarla ve beden duruşlarıyla iletilebilir. Bu sebeple canlılar dünyada varlığını sürdürdüğü sürece iletişimde onlarda varlığını sürdürmektedir.

Etkili İletişim Nedir?

Etkili iletişim; alıcı ve verici arasındaki doğru ve sağlıklı iletişim şekline verilen isimdir. Etkili iletişimde karşı tarafa iletilmek istenen mesajlar doğru bir şekilde daha hızlı olarak iletilir. Böylece geri dönütlerde daha sağlıklı ve hızlı olur. Etkili iletişim bireyin yaşamının her anında önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle ebeveyn- çocuk ilişkisinde, eşler arasında, iş ilişkilerinde ve etkili iletişim, ilişkiyi güçlendirmeyi, daha fazla yol almayı ve bağların kuvvetlenmesini sağlar.

Etkili İletişimin Öğeleri Nelerdir?

İletişimin öğeleri aynı zamanda etkili iletişimin de öğeleridir.  Ancak etkili iletişimde bu öğelerden kanal ve mesaj ön plandadır. İletilmek istenen mesajın hangi yolla iletildiği ve mesajın içeriği etkili iletişimin kalitesini belirler. Etkili iletişim insanlarla, onların dilinden konuşmaktır. Bunu bir turistle konuşmaya benzetebiliriz. Bir turistle konuşurken onun diline ne kadar hakimseniz o kadar kolay iletişim kurarsınız.

Etkili İletişimde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

  • Etkin Dinleme Becerisi: Etkin dinleme becerisi etkili iletişimin en önemli adımıdır. Etkili iletişim için karşı tarafı doğru anlamak kısaca etkin olarak dinlemek gerekir.Tüm ilginizle karşı tarafı dinlediğiniz de aranızda doğal olarak daha güçlü bir iletişim başlayacaktır.
  • Göz Teması: Göz teması kurmak, karşı tarafa hem güven hem de seninle gerçekten ilgiliyim düşüncesini verir. Ayrıca dikkati daha uzun süreli olarak uyanık tutar. Göz teması ile mesajın arkasında duygular çok daha etkin şekilde iletilmektedir. Ancak göz teması, gözünü dikip uzun süreli bakmak şeklinde değil, 5-10 saniyelik aralarla kısa göz göze gelmeler şeklinde yapılmalıdır. Daha uzun göz teması süreli istenilen etki yerine karşı tarafı huzursuz edecektir.
  • Doğru Kanalların Seçimi: İletişim kurmak istenilen obje ile, bu bir insan olduğu gibi başka bir canlıda olabilir, iletişim kurarken doğru kanal seçimi oldukça önemlidir. Doğru kanal seçimi, mesajı karşı tarafın en kolay anlayabileceği şekilde iletmektir. Bir çocukla konuşurken ya da iş görüşmesinde doğru kanal seçimi kimi zaman bir görsel olabileceği gibi kimi zamanda tek bir rakam, video, doğru kelime ya da beden dili olabilir.
  • Doğru Beden Dili Ve Ses Tonu: Beden dili, sözcüklerin söylemediği anlamları ifade eder. Doğru beden dili vermek istediğiniz mesajı güçlendirir. Size duyulan güveni arttırır. Örneğin anne bebeğine sevecen neşeli bir şekilde seni seviyorum derken ona sıkıca sarılıp öptüğünde bebek gerçekten sevildiğini hisseder. Aynı anne bebeğine uzaktan, isteksiz bir ses tonuyla sevdiğini söylediğinde bebekte aynı hissiyat oluşmayacaktır. Aynı zamanda bedeninizin duruşu ve yönü de çok fazla anlam içermektedir. Vücudun tamamımın iletişim kurulan nesneye dönük olması ilgimi tamamen sana yönelttim mesajı verirken, bedenin dik duruşu doğru söylüyorum bana güvenebilirsin mesajı verir. Günlük hayatta basit tartışmalar arasında çok sık duyduğumuz bir söz vardır; benimle konuşurken yüzüme bak! İşte bu cümle beden dili hakkında tüm bilmek istediklerimizi anlatır, bize bakmayan birinin ilgisinin bizde olmadığını bildiğimiz için ilgiyi tekrar kendimizde toplamak adına bu cümleyi kurarız.
  • Hoşgörü Ve Empati: Etkili iletişim karşı tarafı doğru anladığımızda başlar. Hoşgörü ve empati iletişim kurmayı kolaylaştıran, doğru iletişimi kuvvetlendiren faktörlerdir. Karşı tarafın kendini daha rahat ifade edebilmesi için hoşgörüye ihtiyacı vardır. aynı zamanda iletişim kurmak isteyen kişi karşı tarafın yaşadıklarını karşısında duygu ve düşüncelerini anlayabilmesi için empati kurması gerekir. Hoşgörü ve empati ile olgulara yaklaştığımızda hem o olguyu daha doğru anlayabiliriz hem de kendimizi daha doğru ifade edebiliriz.

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !