Merhaba arkadaşlar. Şuan da hayatımızın gidişatını komple değiştiren bir olaydan bahsetmek istedim. Covid-19 aslında bize neler öğretti? Karantina günlerimiz nasıl geçti? Bu günler ekonomimizi, psikolojimizi nasıl etkiledi? Bu gibi sorulara değineceğim.

Öncelikle Çin’den yayılan bu virüs hepimize farklı farklı şeyler öğretti. Çoğunlukla temas yoluyla yayılan Covid-19 yüzünden sevdiklerimize sarılamaz olduk. Birbirimize gidip gelemez, dışarıda maskesiz gezemez olduk. Sokakta gördüğümüz kediyi, köpeği severken bile korkar olduk. Ramazan bayramında gözleri camda bekleyen dedelerimizi, anneannelerimizi, büyüklerimizi ziyaret edemedik. Günlerce zorunlu olmadığı sürece dışarı çıkmamamız gerektiği söylendi. Ama gün geçtikçe evlerimiz dar gelmeye başladı. Böyle olunca da köydeki evlerimizin, bahçesi olan evlerin özlemini çektik. Gün geldi eski fotoğraflarımıza bakıp “o zamanlar aslında ne kadar şanslıymışız” dedik ve gerçekten özgürlüğümüzün kıymetini anladık. Önceden sadece kanser hastalarının taktığı ya da ameliyathanede takılan maskeleri herkeste görmeye başladık ve gözümüz alıştı. Maske olmadan rahatça nefes alabildiğimiz günlerin, dostlarımızla kahkahalarla içilen bir kahvenin, büyüklerimizin elini öpmenin, yolda gördüğümüz bir bebeği rahatça sevebilmenin, sokaktaki hayvanları ‘acaba ona virüs bulaştırır mıyım?’ diye düşünmeden sevebilmenin, dokunabilmenin özlemini çeker olduk.

Peki karantina günlerinde ne yaptık?

Umarım herkes karantina günlerini verimli geçirebilmiştir. Şöyle ki aile bireylerinin birbirini daha iyi tanıdığı bu dönemde aile ilişkilerinin iyileşmesi bile bir verimdir. Okunan kitaplar, yapılan puzzellar, boyanan mandalalar, mutfakta yapılan tatlılar ve yeni denenen tarifler…. Hepsinin bize katkısı oldukça fazla. Çoğumuz bu günleri iç dünyasına dönerek meditasyonla, yogayla, duayla ve sporla sağlıklı bir şekilde atlattı. İçinde bulunduğumuz durumun bize ne öğretmek istediğini sorgulayarak, neden böyle günler geçirdiğimizi düşünüp ders çıkaran bireylerin daha kolay atlattığı kanısındayım. Hatta belki de kişiler kendilerini tanıma, bastırdıkları düşünceleri, duyguları duyma, anlama fırsatı buldu.

Bozulan Psikolojiler

Peki bu fırsatı göremeyen insanlar? Daha doğrusu odaklanmaya fırsatı olmayan insanlar? Daha önemli sorunları olduğunu düşünenler? Yani… Geçim sıkıntısı çekenler, işten atılma korkusu yaşayanlar, faturaları birikenler, bu süreçte çalışmayan aileler de psikolojik olarak çok fazla etkilendiler. Özellikle de evde oturmaya alışık olmayan babalar ve bütün aile bireylerini üç öğün doyurmaya çalışan anneler çok etkilendiler. Bu yüzden de bu süreci psikiyatrist desteğiyle atlatmaya çalışan çok fazla insanımız var. Ülkemiz de ilk defa böyle bir sürece girdi. Okullar bir anda kapandı. Online eğitime geçildi. Çocuklar evden çıkamaz oldu. 65 yaş üstü büyüklerimiz yine aynı şekilde. Bir çok çalışanı olan Avm’ler, küçük esnaflar, üretim yapan fabrikalar gün geldi kapandı. Ama şuan normalleşme sürecine girdik ve de gece gündüz demeden ayakta duran sağlık çalışanlarımız sayesinde diğer ülkelere kıyasla daha iyi atlattık. Şuan daha iyi durumdayız. Sosyal mesafe şartıyla dışarı çıkabiliyoruz. Tam olarak Covid-19 etkilerini henüz atlatamamışta olsak yeni normalleşme sürecine hepimiz ayak uydurmak zorundayız. Kimse unutmamalı ki hepimiz birbirimizden sorumluyuz. Bu yüzden herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse bu süreci kolaylıkla atlatacağımızı düşünüyorum.

Yazımı okuduğunuz ve vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum.

Hayata Dair kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Etiketler:

, ,