Doğum günü kavramı, herhangi bir takvime göre bir insanın doğduğu gündür ve bu gün o kişi için her yıl kutlanmaktadır. Hepimizin bildiği gibi de bir pasta alınarak ve mumlar üflenerek küçük kutlamalar yapılır. Fakat tarihe baktığımızda doğum günü ile ilgili birbirinden farklı birçok anekdot bulabiliriz.

Doğum Günü Kavramının Tarihi

Doğum günü kökeninin nereye dayandığı tam olarak bilinmese de geçmişe baktığımızda farklı kültürlerde ve farklı topluluklarda buna benzer kutlamaların yapıldığını görebiliriz.

Aslında tarihe baktığımızda doğum günlerinden çok ölüm günlerine değer verildiğini görürüz. Bunun sebebi ise bazı inançlara göre ölüm gününün aslında yeni bir doğuş olarak bilinmesidir. Ancak bu zamanlarda yapılan ölüm günü kutlamaları sadece erkek bireyler için geçerliydi.

  • Bir rivayete göre doğum günü kutlamalarının Pagan kutlamalarına dayandığı söylenmektedir. Pagan kavramı ise, paganizm dinlerinden herhangi birine mensup olan kişilere verilen isimdir. Paganizm dinleri kaynağını doğa dinlerinden alır ve  politeizm, şamanizm, panteizm gibi dinler paganizm dinleri arasında sayılabilir.
  • İlk başlarda sadece toplum için önemli olan kişilerin doğum tarihleri belirlenirdi. Örneğin Babilliler hükümdar ailesinin erkek çocukları için doğum günü kayıtları tutardı. Sonrasında ise takvimler ve yıldız haritaları insanlar arasında yayılmaya başladı.
  • Tarihte kayda geçen ilk doğum günü kutlaması M.Ö. 3000 yıllarında yaşayan bir Mısır firavununa aittir. Yapılan araştırmalara göre o dönemde firavun taç giydiğinde Tanrı olarak yeniden doğduğuna inanılmaktaydı.
  • Antik Yunan’a baktığımızda ise yapılan kutlamalarda pasta ve mum imgelerini görürüz. Yapılan kutlamalarda Yunanlılar, Ay’ın ve avcılığın tanrıçası olan Artemis için pasta kesmekte ve kesilen pastaya Ay ışığınının bir simgesi olarak düşünülen mumları da eklemekteydi.
  • Halktan insanların doğum günleri ilk olarak Antik Romalılar tarafından kutlanmıştır. Fakat kadınlar için bu kutlamaları yapmak 12. yüzyıla kadar yaşanmamıştır.
  • Doğum günlerinin Hristiyan kökenli olduğu düşünülse de ilk başlarda Hristiyanlar, bu geleneğin Pagan kutlaması olduğuna inanarak dinlerine uygun olmadığına karar vermiştir. 4.yüzyılda ise, Katolik mezhebinin Roma’da bütünleşmesi ve güçlenmesi ile bu konudaki fikirlerini değiştirmişlerdir. Hatta her sene 25 Aralık’ta Christmas olarak bildiğimiz Hz.İsa’nın doğumunu da kutlamaya başlamışlardır.
  • Günümüzdeki kutlamalara en yakın olarak görülen ise Almanya’daki Kinderfest kutlamalarıdır. Bu festival sadece çocuklar için olsa da her çocuğa bir pasta ve yaşayacakları yıl için bir mum veriliyordu. Ayrıca dilek tutup mum üflemek de bu festivalin bir parçasıydı.
  • Doğum günü kutlamalarının, herkesi kapsayacak şekilde yapılması için uzun yıllar geçmesi gerekti. Pastalar sadece zengin kesime hitap eden türde ve maliyetteydi. Fakat Sanayi Devrimi ile gelişen ülkeler seri üretim ile pasta malzemelerini üretmeye başladı. Kinderfest gibi etkinlikler de doğum günü kutlamalarının yaygınlaşmasında büyük rol oynadı.

Günümüzde ise doğum günleri kişinin varlığını kutladığımız ve ona sevgi göstererek hediyeler verdiğimiz kutlamalardır. Daha çok kişileri mutlu etmek amacıyla yapılır. Aslında kişinin tamamladığı yılı güzel bir şekilde kapatması ve önündeki yeni yıla umutla başlaması kutlanır.


Nedir? kategorisindeki diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster