Pazar günü son oturumu gerçekleşen üniversite sınavından sonra öğrenciler, yeni hayatlarının ilk adımı için bölüm araştırmalarına başlayacaklar. Sayısal bölümleri seçmiş öğrencilerin, fazlaca tercih ettiği mühendislik bölümleri hakkında kendi tecrübelerimi ve önceden bilinmesi gerekenleri paylaşmaya çalışacağım.

Mühendislik Denilince Akıllara Ne Geliyor?

İnsanların ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmış birtakım problemlerin; matematik, fizik, biyoloji gibi bilimler kullanılarak çözülmesi ile ortaya çıkmış bir meslek grubudur. Mühendislik dediğimizde teknik konularda insanlık yararına sistemlerin üretilmesi, geliştirmesi, analiz edilmesi aklımıza gelir. Çok fazla alt dalı olan mühendislik mesleğinde, Elektrik-Elektronik mühendisliğini detaylandırmaya çalışalım. Elektrik-Elektronik mühendisliği tercih edecek öğrencilerin bilmesi gerekenler nelerdir? Hangi özellikler aranmaktadır? Kendinizi hangi alanlar üzerine geliştirebilirsiniz?

Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Bilinmesi Gerekenler

Elektrik-Elektronik mühendisliği, iki bağıntılı alanın birleşmesi sonucu oluşan bir bölümdür. Elektrik alanında; yüksek güçle çalışan sistemlerin tasarımı, projelendirilmesi, denetlenmesi; elektriğin üretimi, iletimi, dağıtımı üzerine çalışılır. Elektronik alanındaysa; zayıf akım, elektromanyetik sistemler, haberleşme teknolojileri, sinyal görüntüleme işleme gibi alanlarda çalışılır. Bu mesleğin asıl amacı elektrikle enerjisinin en ekonomik yollarla üretimi ve dağıtımı, elektrikli sistemlerin tasarımı, yapımı, kontrolünün uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesidir. Türkiye’de iki farklı alanın birleştirilmesi şeklinde okutulan bölümün temel taşı aslında güç sistemleridir.

Bir Elektrik-Elektronik Mühendisinde Hangi Nitelikler Aranır?

Her meslekte olduğu gibi analitik düşünce yeteneği bu meslekte de karşımıza çıkıyor. Neden-sonuç odaklı düşünebilmek birçok problemin çözümünde bizlere fayda sağlar. Analitik düşünebilen bireyler bu meslekte problemlere pratik çözümler üretmek konusunda daha başarılı olurlar.

Normali kabul etmeyen, her zaman farklı yollar arayan bunun yanı sıra yaratıcı ve şüpheci olmak ise diğer bir noktadır. Farklı düşünen insanlara aslında her meslek grubunda ihtiyaç vardır. Çünkü farklı bakış açıları yeni oluşumları beraberinde getirir. Elektrik-Elektronik mühendisliğinde yaratıcı olmak aslında pek çok yeni teknolojik sistemin gerçekleştirilmesini, var olan sistemlerdeyse ciddi iyileştirmelerin yapılabilmesini sağlar.

Sabırlı olmak, hedefine ulaşmak için çalışmak ve alınacak sonuçların uzun vadede olacağını bilmek de önemlidir. Örneğin bir proje aylar sürebilir, çalışırken birçok problemle karşılaşabilirsiniz. Ama bu süreçte çözüm odaklı bir yapıdaysanız kesinlikle üstesinden geleceksiniz.

Elektrik-Elektronik mühendisliğinde fizik ve matematiğin inanılmaz bir önemi vardır. Bu iki dalı Elektrik-Elektronik mühendisliğinin ayrılmaz parçaları olarak kabul edebiliriz. Sayısal alanda kabiliyetli ve istekli bireylerin bu bölümü seçmeleri isabetli bir karar olacaktır.

Her Şeyden Önemlisi: İstekli Olmak

Sevdiğiniz işi yapmak başarılı olmanın anahtarıdır. Teknolojiyi keyifle takip ediyorsanız, geliştirilen yeni bir sistemi merakla inceliyorsanız, teknik konular ilginizi çekiyorsa mühendislik dalı için aranılan insan olmanız mümkün.

Bir Elektrik-Elektronik Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?

Teknoloji çağında elektriğin içinde olmadığı bir sistem düşünmek imkansızdır. Durum böyleyken elektriğin içinde bulunduğu her alanda çalışabildiğinizi düşünün. Elektriğin üretimi için bir santralde, iletimi ve dağıtımı için projelendirmelerin yapıldığı bir ofiste, bu sistemlerin gerçekleştirilmesi için bir şantiyede çalışabilirsiniz ya da yazılımcı olarak, mikroişlemciler üzerine, otomatik kontrol sistemleri üzerine çalışabilirsiniz. Bugün raylı sistemlerden limanlara, uzay teknolojisinden uçaklara, otomotiv sektöründen savaş sanayisine her alanda çalışabilmeniz mümkündür. Elektrik-Elektronik mühendisliğinin şu an faaliyet gösterdiği 130 farklı alan vardır. Bu alanların çokluğu meslekte istediğiniz yöne yönelmenizde büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!