Dünya nüfusu gün geçtikçe artarken bu nüfusun yaşam ihtiyaçlarını gidermek üzere kullandığı sınırlı doğal kaynaklar ise önemli ölçüde azalmaktadır. Enerji insanlığın en temel ihtiyaçlarından biri olup artan nüfusa ve gelişen teknolojilere bağlı olarak gerek endüstriyel, gerekse evsel uygulamalarda enerji ihtiyacı artan bir ivmeye sahiptir. Bu nedenle de enerjinin verimli kullanılması, yenilenebilir enerji kaynakları, düşük enerjiyle çalışan makine ve sistemler geliştirilmesi gibi konular gündemimizdeki yerini korumaktadır.

Günümüzde yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılması kadar önemli olan bir diğer araştırma alanı ise mevcut enerji kaynaklarının olabildiğince verimli kullanılmasıyla ilgilidir. Aynı zamanda artan nüfus ve gelişen endüstriler ile birlikte ortaya çıkan büyük miktarlardaki katı evsel ve endüstriyel atıklar da günümüzde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum dünyamızın sınırlı doğal kaynaklarının verimli kullanımını engellediği gibi önemli çevre sorunlarına da sebep olmaktadır. Bu nedenle günümüz koşullarında katı atıkların yeni ürünlere dönüştürülmesi önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu atık malzemelerin alternatif malzeme olarak kullanılarak çevre kirliliğinin önüne geçilmesi ve aynı zamanda ham madde tasarrufu sağlanması amaçlanmaktadır.

Türkiye’ nin en eski ve en hızlı ilerleyen sektörlerinden biri olan seramik sektörünün, Türk ekonomisine katkısı oldukça önemlidir. Ülkemizde hızla gelişen seramik endüstrisinin ham madde rezervlerinde sıkıntılar yaşanmaması için, atık malzemelerin geri dönüşümü sağlanarak değerlendirilmesi önem kazanmıştır. Ayrıca atık malzemelerin geri dönüşümü ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve ülke ekonomisine katkısı da göz ardı edilmemelidir.

Neden Zeolit?

Zeolitler ülkemizde büyük rezervler halinde bulunan, işletilmesi ve öğütülmesi kolay, ucuz olan ve son yılların önemli ham maddeleri arasında yer alan sulu alimüna silikat esaslı doğal ham maddelerdir. Endüstriyel ve bilimsel olarak araştırmacıların dikkatini üzerin çeken zeolitler, kristalin alimüna silikatlardır. Seçici heterojen katalist, absorbentler ve iyon değiştirici ortam olarak birçok aranan özelliği bünyesinde taşır. Zeolitin bu özelliği ağ yapısından kaynaklanmaktadır. Moleküler boyutta düzenli por sistemine sahiptir ve başka molekülleri, moleküllerin şekline ve boyutuna bağlı olarak bünyelerine alabilirler.

Yapılan araştırmalar neticesinde zeolitlerin yapısal olarak sahip olduğu özelliklerinin, çevreyle uyumlu geliştirilen yeni teknolojilerin gelişimine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Seramik sektöründe üretimin her aşamasında oluşan atıklar yaratmış oldukları çevresel sorunlar dışında depolanma ve yok etme zorluğundan dolayı ilave bir maliyet getirmektedir. Ayrıca atıkların sadece çevreye olan zararlı etkilerini bertaraf etmek değil bunun yanında ekonomik açıdan sağladığı kazançlar göz önünde bulundurularak değerlendirilmesinin işletmelerde önemli kazançlar sağlayabileceği düşünülmektedir.

Gözenekli yapı ve geniş yüzey alanına sahip üç boyutlu kafes yapısında olan ve bu özelliklerinden dolayı teknolojik ve ticari önemi bulunan işletilmesi ve öğütülmesi kolay, maliyet bakımından ucuz olan ve son yılların önemli ham maddeleri arasında yer alan zeolit minerali ve çevresel dönüşüm adına büyük önem taşıyan seramik atıklarından porselen parlatma atığı üzerine yapılan bilimsel araştırmalar  neticesinde iki ayrı bileşenin bir araya getirilerek , özellikle  yalıtım sektöründe ki yeni araştırmalara ışık tutması beklenmektedir.

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!