Mısır’ın dünyanın en zengin ve en güçlü medeniyetlerinden biri olduğu bir dönemde inşa edilen piramitler-özellikle Gize’nin Büyük Piramitleri-tarihin en görkemli insan yapımı yapılarından bazılarıdır. Büyük ölçekleri, firavunun veya kralın eski Mısır toplumunda oynadığı benzersiz rolü yansıtıyor. Piramitlerin inşası, Eski Krallığın başlangıcından MS dördüncü yüzyılın Ptolemaios döneminin sonuna kadar sürdüğü biliniyor. 4.000 yıldan fazla bir süre sonra, Mısır piramitleri hala ihtişamını koruyor ve ülkenin zengin ve görkemli geçmişine bir bakış sağlıyor.

Neden Yapıldılar?

Krallar, Mısır toplumunda benzersiz bir konuma sahipti. İnsan ve tanrı arasında bir yerde, tanrılar tarafından yeryüzünde arabulucuları olarak hizmet etmek için seçildiklerine inanılıyordu. Bu nedenle, ölüm tanrısı Osiris olduğuna inanılan kralın ölümünden sonra bile ihtişamını sağlam tutmak herkesin çıkarınaydı.

Eski Mısırlılar, kral öldüğünde ruhunun ka olarak bilinen bir kısmının vücudunda kaldığına inanıyorlardı. Ruhuna uygun şekilde bakmak için ceset mumyalanmış ve kralın öbür dünyada ihtiyaç duyacağı her şey, altın kaplar, yiyecek, mobilya ve diğer adaklar dahil olmak üzere onunla birlikte gömülürdü. Piramitler, ölümünden sonra da devam etmesi beklenen bir ölü kral kültünün odak noktası haline geldi. Zenginlikleri sadece krala değil, yanına gömülen akrabalarına, memurlara ve rahiplere de yetecek miktardaydı.

Piramit Denince Akla İlk Gelen Gize Piramitleri

Mısır’da yüzden fazla piramit bulunsa da hiçbiri Nil Nehri’nin batı kıyısındaki bir platoda, günümüz Kahire’sinin eteklerinde yer alan Büyük Gize Piramitleri kadar ünlü değildir. Büyük Piramit olarak bilinen Gize’daki üç piramidin en eski ve en büyüğü, Antik Dünyanın ünlü Yedi Harikası’ndan hayatta kalan tek yapıdır. Sneferu’nun halefi ve dördüncü hanedanın sekiz kralından ikincisi olan Firavun Khufu (Yunanca Cheops) için inşa edildi. Piramidin tabanının kenarları ortalama 230 metre ve orijinal yüksekliği 147 metreydi ve bu da onu dünyanın en büyük piramidi yapıyordu. Khufu’nun kraliçeleri için inşa edilen üç küçük piramit, Büyük Piramidin yanında sıralanmıştır ve yakınlarda annesi Kraliçe Hetepheres’in boş lahitini içeren bir mezar bulunmuştur. Diğer piramitler gibi Khufu için inşa edilen de, kralın akrabalarının veya yetkililerinin ölümden sonraki yaşamda ona eşlik etmek ve desteklemek için gömüldüğü mastabas sıralarıyla çevrilidir.

Kim Tarafından İnşa Edildi?

Günümüz popüler tarihi piramitlerin zorla çalıştırılan köleler ve yabancılar tarafından yapıldığını iddia ediyor ancak bölgeden çıkarılan iskeletler piramitlerin yapımında çalışan işçilerin muhtemelen Mısırlı tarım işçileri olduğunu gösteriyor. En büyük ve en popüler piramit Khufu’nun inşası için yaklaşık 2.3 milyon blok taşın kesilmesi taşınması ve bir araya getirilmesi gerekiyordu. Antik Yunan tarihçisi Heredot’a göre Khufu 20 yıllık sürede 100000 işçinin emeği sonucu yapılmıştı fakat arkelojik kalıntılara göre aslında 20000 civarında işçi çalışmış olabilir.

Günümüzde Piramitler

Hem antik hem de modern zamanlarda mezar soyguncuları ve diğer yağmacılar, cesetlerin ve cenaze eşyalarının çoğunu Mısır piramitlerinden çıkarıp dış kısımlarını da yağmaladılar. Pürüzsüz beyaz kireçtaşı kaplamalarının çoğundan sıyrılan Büyük Piramitler artık orijinal yüksekliklerine ulaşamıyor; Örneğin Khufu’lar yalnızca 164 metre (yaklaşık olarak) yüksekliğindedir. Bununla birlikte, her yıl milyonlarca insan piramitleri ziyaret etmeye devam ediyor, piramitlerin yükselen ihtişamlarına ve Mısır’ın zengin ve görkemli geçmişinin kalıcı cazibesine çekiliyorlar.

Piramitler Hakkındaki Bazı Enteresan Bilgiler

  • Mezarları korumak için inşa edildiler.
  • Yapımında köleler zorla çalıştırılmadı.
  • Piramitlerin hepsi kuzey yönündedir.
  • Dışarısı ne kadar sıcak olursa olsun içerisi 20 santigrat derecede sabit kalıyor, bir nevi klima görevi görüyordu.
  • Piramitlerin kapıları 20 ton ağırlığında.
  • Piramitlerin altında gizli tüneller ve 100 ton ağırlığında kutular bulunmaktadır.
  • Piramitlerin yapımında kullanılan taşların her biri 10 ton ağırlığında, yani bir filden daha ağır.
  • Bütün piramitlerin hazineleri milattan önceki yıllarda çalındı.
  • İlk kez keşfedilen mumyalarda radyoaktif madde bulunmuş ve incelemeleri yapan 12 bilim adamı kanserden ölmüştür.
  • Piramitlerin içinde ultra sound, radar, sonar gibi cihazlar çalışmamakta ve nedeni hala daha bilinmemektedir.
  • Piramit içerisine bırakılan kirli bir su birkaç gün sonra temizlenmiş şekilde alınabilir.
  • Bitkiler piramitlerin içinde normalde olduklarından daha hızlı büyür.
  • Vücut yaraları piramitlerin içinde daha hızlı iyileşir.
  • Piramitlerin bazı odalarının içlerinde ne olduğu bilinmemektedir.
  • Piramitlerin üzerinden geçen meridyen, karaları ve suları iki eşit parçaya bölmektedir.
  • Gize Piramitleri bir pisagor ügeni oluşturur. Kenarlarının birbirlerine oranı 3:4:5 şeklindedir.
  • Büyük Piramit’le dünyanın merkezi arasındaki uzaklık, Kuzey kutbuyla arasındaki uzaklığa ve kuzey kutbunun dünyanın merkezine olan uzaklığına eşittir.
  • Büyük Piramit’in çevresi ekvatorun uzunluğunu, tepesi de Kuzey kutbunu temsil eder.

Fikir ve Sanat kategorisinde bulunan diğer yazıları da okumanızı tavsiye ederiz!