İç denetim, kurumun faaliyetlerine değer katmak ve bunları
geliştirmek amacıyla tasarlanmış bağımsız, nesnel güvence sağlama ve
danışmanlık faaliyetidir.

İç Denetçiler Enstitüsü(The Institute of Internal Auditors-IIA)

DENETİM: Bir işin doğru ve yönetime uygun olup olmadığının kontrol edilmesidir.

İÇ DENETİM: Kurumların etkililik, verimlilik ve ekonomiklik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini kontrol edilmesinin sağlayan danışmalık ve güvence sağlama faaliyetidir. İç denetim faaliyetleri iç denetçiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bağımsızlık iç denetimin sahip olması gereken özelliklerden biridir. İç denetçinin görevlerinin engellenmemesi ve denetimin risk değerlendirilmesine göre en riskli olan bölgeden başlayarak denetim işleminin gerçekleştirmesi sağlamaktadır.

İÇ DENETİM DANIŞMANLIK FAALİYETİDİR. İç denetim şirketlerin hedeflerini gerçekleştirmesine yönelik faaliyet ve işlemlerin gerçekleştirilmesine yönelik değerlendirilmesi ve gerçekleştirilmesine yönelik tavsiyelerde bulunması iç denetimin danışmanlık faaliyetinin bir göstergesidir. İÇ DENETİM GÜVENCE SAĞLAMA FAALİYETİDİR. Üretilen bilgilerin doğruluğuna, varlıkların korunduğuna, faaliyetlerin mevzuata uygun ve etkili bir şekilde gerçekleştirdiğine dair güvence vermesidir.

İÇ DENETİMİN ÖZELLİKLERİ

  • Bağımsızdırlar.
  • Objektif bir şekilde yapılır.
  • Güvence sağlar.
  • İlkeler ve sistem bazında danışmanlık hizmeti sağlar.
  • Uluslararası standartlara uygun gerçekleştirilir.
  • Sertifikalı iç denetçiler tarafından yapılmaktadır.

İÇ DENETİM TÜRLERİ

  • UYGUNLUK DENETİMİ: Gerçekleştirilen işlem ve harcamalar hukuka uygun olup olmadığını denetlenmesidir. Faaliyet ve işlemlerin mevzuata, yönetmeliğe, tüzük ve kanunlara uygunluğunun incelendiği denetim türüdür.
  • SİSTEM DENETİMİ: Sistemin eksikliklerinin takip edilmesinin ve kaynakların ve yöntemlerin yeterliliğinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi işlemidir. Bu işlemler risk odaklı olarak gerçekleştirilmektedir.
  • MALİ DENETİM: Mali sistem ve tabloların güvenilirliği, varlıklara, gelir ve gider işlemlerinin doğruluğunu kontrol edilmesidir.
  • PERFORMANS DENETİMİ: Faaliyet ve işlemlerin etkililiği, verimliliği ve ekonomikliğini değerlendirilmesini sağlayan denetim türüdür.
  • BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DENETİMİ: Elektronik bilgi ve sistemlerin güvenirliği ve sürekliliğinin incelenmesidir.

İÇ DENETİM – İÇ KONTROL İLİŞKİSİ

İç denetim iç kontrolün bir parçasıdır. İç kontroller organizasyon hedef ve amaçlarına ulaşmasını sağlayan bir yönetim aracıdır. İç kontrol ise yasalara ve yönetmeliklere uygun, faaliyetleri ekonomik, verimli, etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi şartıyla organizasyonun hedeflerinin başarması için güvence sağlamasıdır. Amaçların gerçekleştirilmesi bakımından en önemli unsur iç kontrol sistemin güvenilirliğidir. Bunu anlamanın yolu ise iç kontrol sisteminin bir kritiğe bağlı tutarak incelenmesiyle gerçekleştirilir. İç denetim iç kontrollerle yönetime bilgi vermektedir. Ancak bu olay iç denetim ve iç kontrol birbirlerinin ikamesi olarak anlaşılmamalıdır.

İÇ DENETİM – DIŞ DENETİM FARKI NELERDİR?

Dış denetimin faaliyet alanı çok geniştir, iç kontrol faaliyet alanı ise sadece mali denetimle sınırlıdır. İç denetim raporları sadece yönetime sunarken dış denetim tüm hissedarlara, yönetim kuruluna ve icra kuruluna sunmaktadır. İç denetim organizasyona danışmanlık hizmeti sağlar ancak dış denetim danışmanlık hizmeti vermez ve vermemeleri gerektiğine dair SOX yasası gibi yasalar çıkartılmıştır.

ULUSLARARASI İÇ DENETİM STANDARTLARI ‘KIRMIZI KİTAP’ OLARAK DA BİLİNEN KİTAPTA TOPLANMIŞTIR.

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!