Son yılların tartışılmaz en popüler konularından biri olan Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality), firmaların yatırım konuları arasında yerini almıştır. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yaratıcı kullanımlara yönelen firmalar bulundukları pazarları oldukça zorlamaktadır.

Peki Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Dünyadaki fiziksel ortamı sanal ortama bilgisayar aracılığıyla aktarmaktır. Bu aktarım sayesinde sanal ortamı eş zamanlı olarak, canlı ve dinamik şekilde yaşayabilmekteyiz. Fiziksel olmayan bir ortamı insan duyusuna hitap edecek şekilde ayarlanması ile insan hislerini harekete geçiren gerçekliktir. İnsan duyuları çevre ile etkileşim halinde olarak değişim göstermektedir. Eş zamanlı gerçeklikler insan duyularına, duygularına ve algılarına dokunabilmektedir. Sizce de gelecek için heyecan verici sınırları olmayan bir kavram değil mi?

Duygu yoğunluğuna en yakın örnek verebileceğimiz konu yarış oyunlarıdır. Araba yarışlarında gerçeğe çok yakın uyarlanmış simülasyonlarla karşılaşırız. Mekan seçimi yapabiliriz. Örneğin; Miami veya New York. Hava koşulu seçimi yapılabilir. O anki isteğinize bağlı olarak oyun alanı gerçeğe yakın olacak şekilde uyarlanır. Ayrıca yarış esnasında her ne kadar bir oyun olsa da kaza yapmak istemeyiz. Bu yaşadığımız bir duygudur. Oyun gerçeğe o kadar yakındır ki eskiden oynanan oyunlara nazaran daha çok zevk alırız. Bilgisayar grafiklerinin kullanımı ile kaza yaptığınızda patlayan cam parçalarından savrulma anlarına kadar size yaşanacak her anı gösterir. İçinde hissettiğiniz kaza yapan araba ile de duygular harekete geçmiş olur.

Artırılmış gerçeklik için telefon, tablet, bilgisayar veya akıllı gözlük gibi cihazların olması gereklidir. Akıllı gözlüğünüz telefonunuza bağlı olmalıdır. Ya da bilgisayarınızda uygulamanın yüklü olması gereklidir. Kısacası teknolojinin sık kullanıldığı bugünlerde ulaşılması için gerekli olan koşullar sağlanınca (internet, uygulama vb.) kullanılabilir hale gelmektedir.

Teknolojinin gelişimi ile her ne kadar farkında olmasak dahi insanların beklentisi artmıştır. Eskiden kullandığımız tüplü televizyonlarda karıncalı siyah beyaz yayınlar izlerken şu an LED ekranlarda renkli ve canlı yayınlar izleyebiliyoruz. Daha ne olsun demekten ziyade acaba daha ne gibi özellikler eklenebilir sorusunu soruyoruz.

Artırılmış gerçeklik kullanımı ve uygulamaları henüz yolun çok başında olsalar da çoktan piyasada yerini edinmiş durumdadır. Bize sağladığı ya da gelecekte sağlayacağı kullanım kolaylıkları ise insanı cezbetmektedir.

Kısaca kullanım alanlarına ve ve örneklerine göz atacak olursak;

Samsung ‘un ürettiği sanal gözlük göze çarpmaktadır. Sektörü teknolojiyle bir arayan getiren Samsung kullanıcılarına eşsiz bir deneyim sağlamaktadır. Kablosuz giyilebilir oluşu ile bağlı kalmadan kullanıcılarına film, oyun gibi keyifli içerikler üretebilmektedir.

En yaygın kullanımına ayrıca sinemalarda da rastlamaktayız. Görsel olarak ve duyulara hitap açısından en yaygın örneği ve kullanım alanıdır. Güncel hayatın yanı sıra endüstriyel alanda da karşımıza çıkmaktadır. Kaza anlarında alınacak hasar tahminleri ya da gerçek çarpışma testlerinde kullanılabilmektedir. Test amacının yanı sıra yine endüstriyel alanda araç dizaynı, motor düzeni gibi işlemler de yapılabilmektedir.

Mobilya sektörüne göz attığımızda dekor konusunda yardımcı olabilecek uygulamalar ile karşılaşmaktayız. Boş evin dekorunda, ürünlerin konumlandırılmasında kolaylıklar sağlanabilmektedir. Bunun en bariz örneği IKEA’dır. Kendi ürün kataloğunu sisteme entegre etmiş olup seçtiğiniz mobilyalarında evinizde nasıl duracağını görebilmenizi sağlamaktadır.

Eğitim sektöründe de kullanımı giderek artan artırılmış gerçeklik programları veya uygulamaları kullanım alanının ne kadar yaygın olabileceğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Artırılmış gerçeklik (AR) ile gelişen yeni teknoloji sayesinde, sanal ortamda gerçek dünyayı görebilir, hissedebilir, dokunabilir ve duyabilir hale gelmekteyiz. Yakın gelecekte üretilecek ürünlerle kim bilir daha neler olacaktır. Hayal gücümüzün teknolojiye yansımalarını gördüğümüz bu zamanda başarılamayacak hayal yok gibi duruyor.

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Kaynak

123 – 4