Fog Computing teknolojisini anlatmadan önce Cloud Computing hakkında bilgi vermek daha yararlı olacaktır.

Cloud Computing Nedir?

Cloud Computing (Bulut Bilişim) teknolojisi sayesinde, verileri internet üzerinde depolanabilirliği ve bu verilere erişim sağlanmıştır. Cloud teknolojisinin günlük hayatımızda ki en basit örneği, cep telefonlarımızda tutamadığımız birçok bilginin kablosuz bağlantılarla buluttan bize servis edilmesidir.

TACRM: trust access control and resource management mechanism in ...
Cloud Computing

Cloud teknolojisin verimliliği ve güvenilirliği birçok firma tarafından araştırılma aşamasındayken 19 Kasım 2015 tarihinde Cisco Systems, Intel, ARM Holdings, Dell, Microsoft ve Princeton Üniversitesi’nin destekleriyle kurulan OpenFog Consortium başka bir bakış açısı getirmiştir. Fog Computing (Sis Bilişim) anlık veri işleme süresinin çok önemli olduğu durumlarda ve güvenliğin maksimum olması gereken durumlar da Cloud teknolojisinin sağlayamadığı imkanları sağlamaktadır.

Fog Computing teknolojisinin gündelik hayatımıza etkisi olabilecek kullanım alanı akıllı şehirler kapsamında akıllı trafik ışıklarıdır. Trafik yoğunluğuna, hava durumu ve yoldaki kazaya göre sinyalizasyonun akıllı bir şekilde lokal olarak her ışık için otomatik hesaplanıp, ilişkili ışıklar birbirleriyle iletişim sağlayarak değişebilmeleri düşünülmüştür. Bu sistem büyük şehirlerin trafik sorunlarına önemli ölçüde çözüm sağlayabilir.

Sis Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Cihazlarınızın verisini analiz ve proses için buluta göndermek, birkaç dakikadan birkaç güne kadar zaman alabilmektedir. Endüstriyel IoT’de olduğu gibi zamana duyarlı uygulamaların anında düzeltmeler yapılabilmesi için, cihaz verisinin anında işlenmesini gerektirmektedir. Sis bilişim teknolojisi, gecikmeleri en aza indirerek bulut bilişimden daha hızlı karar alınabilmesini sağlamaktadır.

Sis bilişim, akıllı cihazların ürettikleri veriyi merkezi bir sunucuya gönderip sonra işlenmesini sağlayan mimarinin aksine, önce yerel bir noktada analiz edilmesini ve sonra ihtiyaç olunan kadarının merkezi sunuculara gönderilmesini sağlayan mimaridir. Bu sayede depolama sürecinde maddi giderleri azaltır.

Verinin bağlı olduğu merkezi terk etmemesi isteniyorsa, bu tip durumlarda verinin güvenliğini sağlar. Özellikle riskli görünen senaryolarda bulut iletişiminde oluşacak aksamaların önüne geçmeye çalışmaktadır. Risk büyük ölçüde azaltılmaktadır.

IoT Uygulamalarında Neden Sis Bilişim Tercih Etmeliyiz?

Nesnelerin İnterneti (IoT) sisteminde kurulan Cloud Computing modelleri, önümüzdeki yıllar içinde devreye alınacak milyarlarca IoT cihazının üreteceği veri hacmiyle başa çıkabilecek yeterlilikte değildir. Büyük verileri iletirken ortaya çıkan büyük maliyetler, buluta gitme-gelme esnasında ortaya çıkan zaman kayıpları, bağlantı kalitesindeki düşüş, özel verilerin korunmasına dair güvenlik problemi, Fog Computing teknolojisine duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Verilerin hacmi büyüdükçe iletmek de sorun haline gelmektedir. Gartner verilerine göre 2020 itibariyle IOT uygulamalarının %50’si ağ bant genişliği kısıtlarıyla karşılaşacaklardır. Sis bilişim bu noktada günümüz IoT uygulamalarının ihtiyacına cevap verebilecek model olarak öne çıkmaktadır.

Gelecekte Sis Teknolojisi

Yapay zeka uygulamalarında riskli ve kritik görülen işlem türleri uç cihazlarda oluşturulacaktır. Yüz tanıma ya da video analitiği gibi konular da Fog Computing teknolojisinin kullanılacağı yeni yerler arasında gösterilmektedir. Verileri işlemek, iletmek ya da depolamak daha zor bir hale gelecektir. Fog Computing artan bu ihtiyaca cevap veren ve bulut bilişim modellerine destek veren bir teknoloji olarak daha etkili bir rolde olacaktır.

Çok sayıda IoT cihazı birkaç yıl içinde piyasaya dahil olacaktır. Bu süreçte artacak veri trafiğiyle bugünkü sistemler etkili olamayacaktır. Fog Computing cihaz kontrol potansiyeli ve ağ kurma yetkinliğiyle ön plana çıkmaktadır. Fog Computing, Cloud’un genişlemesine ve uç kısımlara yönlendirilmesine aracılık etmektedir. Sis teknolojisinin zaman içinde daha fazla yaygınlık kazanması beklenmektedir.

Teknoloji kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!