IELTS kısaltmasının İngilizce açılımı, “International English Language Testing System”dır. Türkçesi ise “Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi”dir. Bu sınav, ilk olarak 1989 yılında ortaya çıkmıştır. Cambridge Üniversitesi Yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenen bir sınavdır.

Sınavın iki farklı amacı vardır. Akademik amaçla IELTS’e giren bir kişi, İngilizce konuşulan ülkelerde üniversite eğitimi alma ya da mesleğini sürdürme haklarına sahip olmayı hedeflemiştir. Sınava genel amaçla giren bir kişi ise; akademik olmayan çalışmalarını, staj ya da göçmenlik başvurusunu yapma hakkı elde eder.

Sınav İngiltere, İrlanda, Kanada, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avustralya’da bulunan akademik kurumların çoğunda kabul görmektedir. Ayrıca Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapmak için bu sınava girmeniz zorunludur. Ülkemizde de Boğaziçi Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi gibi bazı kurumlarda hazırlık sınıfını geçme şartı olarak IELTS puanı istenmektedir.

IELTS Sınavı İçeriği Nedir?

Sınavın amacı İngiliz’deki dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerinizi ölçmektir. Ayrıca her bir aşamanın puanlaması ayrıdır. Sınav sonunda bu puanlardan nihai sonucunuz elde edilir. IELTS sınavının toplam süresi yaklaşık 3 saattir.

  • Dinleme (40 dk) : Bu aşamada dört farklı bölüm vardır. Her bölümden önce katılımcılara kısa bir bilgi verilir ve ilk önce soruları incelemeleri için süre tanınır. İlk üç bölüm için dinlemenin yarısında kısa molalar vardır. Katılımcıların her bölümü bir kere dinleme şansları vardır, tekrar tekrar dinleme olmamaktır.
  • Okuma (60 dk) : Bu aşama ise üç bölümden oluşur. Her parçadan sonra 13- 14 tane soru mevcuttur ve toplamda 40 soru sorulur. Bu aşamanın akademik sınavı, genel sınava göre zordur. Genel sınavdaki okuma parçaları daha kısadır.
  • Yazma (60 dk): İki bölümden oluşan yazma sınavında, öncelikle bir tabloyu anlatmanız istenir. Sonrasında ise seçilen bir başlık ile kompozisyon yazmanız gerekir.
  • Konuşma (10- 15 dk) : Bu aşamada katılımcı, bir denetçi ile sohbet eder. Denetçi, konuşma sırasında notlarını alır. Ayrıca tüm sohbet süresi kayıt edilir. İlk sohbet konunuz kendiniz, ilgi alanlarınız ve aile bireylerinizdir. Denetçi sizin hakkınızda bilgi sahibi olmak ister. İkinci bölümde belirlenen bir konu üzerine bir dakika düşünme süresi vardır. Sonrasında bu konu hakkında konuşmanız gerekir. Son olarak da ikinci bölümde verilen konu ile ilgili denetçi ile münazara yapmanız istenir ve konuşma aşaması da tamamlanmış olur.

Dinleme, okuma ve yazma aşamaları daima bu sıra ile aynı günde, aynı sınav merkezinde ve molasız olarak yapılmaktadır. Fakat konuşma aşamasının farklı bir sınav merkezinde ve ilk üç aşamadan sonraki 7 gün içerisinde yapılma şansı vardır.

Sınava giderken yanınızda mutlaka pasaportunuz ya da kimliğiniz olmalıdır. Sınav merkezi size kurşun kalem, silgi ve su verecektir. Fakat dilerseniz siz kendi kaleminizi, silginizi, suyunuzu ve gözlüğünüzü götürebilirsiniz. Sadece suyunuzun etrafındaki jelatini çıkartmanız gerekmektedir. Bunların dışındaki tüm eşyalarınız sınav öncesinde sizden alınır.

IELTS Sonrası Değerlendirme

Sınavdaki puanlama sistemi 1 (bilgisi yetersiz) ile 9 (uzman) arasında değişmektedir. Sınavın geçerlilik ise süresi iki yıldır.

Dört farklı aşamadan aldığınız puanlamalara göre nihai sonucunuz .25 ile bitiyorsa üst buçuğa, .075 ile bitiyorsa da üst tam sayıya yuvarlanmaktadır.

  • “0”: Sınava girmediğinizi gösteren puandır.
  • “1” (Kullanıcı değil) : Dil kullanmaya yatkın olmadığınızı ve kelime haznenizin çok az olduğunu gösterir.
  • “2” (Kesintili kullanıcı) : Sadece bildiğiniz konular üzerine konuştuğunuzu ve sınırlı sayıdaki kelimeleri kullanabildiğinizi gösterir.
  • “3” (Aşırı sınırlı kullanıcı) : Sadece bildiğiniz konuları anlayabildiğiniz ve anlatabildiğiniz durumdur.
  • “4” (Sınırlı kullanıcı) : Temel yeterlilik seviyesidir.
  • “5” (Makul kullanıcı) : Kendi alanınızdaki temel konulara hakim olduğunuzu gösterir. Temel anlamda dile hakim olduğunuz ama hatalar yaptığınız seviyedir.
  • “6” (Yetenekli kullanıcı) : Genel olarak dile hakim olduğunuzu ama bazı konularda yanlış anlamalar yaşadığınızı gösterir. Aşina olduğunuz konularda karmaşık dil yapısını kullanabildiğiniz seviyedir.
  • “7” (İyi kullanıcı) : Karmaşık durumlarla başa çıkar ve detaylı anlatımları anlarsınız. Ayrıca az da olsa yanlış anlaşılmalar olur.
  • “8” (Çok iyi kullanıcı) : Dile oldukça hakim olduğunuzu, karmaşık durumlarla başa çıkabildiğinizi gösterir.
  • “9” (Uzman kullanıcı) : Dile tamamen hakim, doğru kullanımlar ile akıcı konuşabilen ve tam anlama kapasitesine sahip kişilere verilen puandır.

İstenen temel puanlar hem ülkeden ülkeye hem de ülkedeki kurumlar arasında değişiklik göstermektedir. Örneğin Amerika için minimum seviye 6’dır ama İngiltere’de 5.5 yeterlidir.

Sonucunuz sınava giriş türünüze (klasik veya bilgisayar ortamı) göre 5 ile 13 gün arasında açıklanmaktadır. Ayrıca Sınav Sonuç Belgeniz de sınavınızın açıklandığı gün kargoya verilmektedir. Sınav sonucunuz telefon ya da mail yolu ile açıklanmamaktadır.

Beklediğiniz puanı alamadıysanız itiraz hakkınız vardır. Sınav giriş tarihinizden sonra en geç 6 hafta içerisinde sınav merkezinize başvurabilirsiniz. Ayrıca sınavınızın hangi bölümlerine itiraz ettiğinizi de seçebilirsiniz. Bu işlem için kurum sizden belli bir miktar para talep eder. Fakat itiraz sonucunda daha yüksek bir puan alırsanız paranız iade edilir. Sınavınızın tekrar incelenmesi ortalama 28 gün sürmektedir.

Sınav Merkezleri Hakkında

IELTS akademik kariyer ve göçmenlik başvurusu için dünyadaki en popüler sınavdır. IELTS için 121 ülkede bulunan yaklaşık 500 tane sınav merkezi vardır. Ayrıca sınava katılan kişilerin sayısı da her geçen yıl artmaktadır.

Türkiye’de yetkili olan iki kurum vardır. (British Council: İngiltere merkezlidir. IDP Turkey: Avustralya merkezlidir.) Sınav tarihi, yeri ve kontenjan durumuna göre iki kurumu da tercih edebilirsiniz. İki kurum arasında sınav sorusu ve değerlendirme farkı yoktur. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bursa şehirlerinde sınava girebilirsiniz.

Başvurunuz Hakkında

Sınava ya klasik sınav şeklinde ya da bilgisayar ortamında girebilirsiniz. Bu tercihinizi sınav başvurusunda belirtmeniz gerekir.

Önceden girdiğiniz iki sınav arasında belli bir süre olması gerekiyordu. Fakat bu sınırlama da kaldırıldı. Bu sınav 10 günde bir düzenlendiği için yıl boyunca yaklaşık 48 defa yapılmaktadır. Fakat kontenjan sınırı olduğu için sınava girmek istediğiniz tarihten en az bir ay önce başvurunuzu yapmanız iyi olacaktır. Sınav ücretleri her yıl değişmektedir.

Eğer sınav başvurunuzu iptal etmek isterseniz, sınav tarihinden en az 5 hafta önce bu işlemi yapmalısınız. Aksi takdirde sınav ücretiniz iade edilemez.

Geçerli bir sebep göstermeden sınava girmezseniz tüm haklarınızı kaybetmiş olursunuz. Fakat sınav tarihinden itibaren 5 günlük süreçte, geçerli bir kurumdan alınan sağlık raporu ile %25 kesintili olarak sınav ücretinizi geri alabilirsiniz ya da ücretsiz olarak sınav tarihinizi erteleyebilirsiniz. Hastalık sebebiyle yapılan bu erteleme işlemi 1 kereye mahsustur.


Nedir? kategorimizde bulunan diğer içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster