İnternet kullanımında kullanıcılar ikiye ayrılır. Tek sekme açıp okuyup sonra başka sekmeyi açanlar ve tek seferde onlarca sekme açanlar. Ben ikinci gruptayım 😊 Özellikle spesifik bir konuda araştırma yaparken, kaynakları bulmuşken kaybetmemek için tek seferde birden çok sayfayı açma gereği duyuyorum. Bazı durumlarda bulunan bilgi kaynağı da sonradan işinize yarayabilecek seviyede oluyor ve tüm bunları bir yere kaydetmek gerekiyor. Bu işlemler için genellikle favorilere ekle özelliği kullanılır. Genelde favorilere sonradan okumak için eklenen sayfalar ise orada unutulur gider. Hatta favorilerime bir bakayım dersiniz ve bu sayfanın burada ne işi var? Bunu neden eklemişim? Gibi sorular oluşur aklınızda. Kaydedip sonradan okuyabileceğiniz veya izleyebileceğiniz, linklerinizi tutabilmeniz bir uygulama bulunmakta. İsmi Pocket.

Pocket Nedir?

Pocket 2007 yılında Mozilla eklentisi olarak geliştirilmiş bir uygulamadır. Uygulamanın amacı makaleleri kaydederek sonradan okumanız için bir link deposu görevi görmektedir. Pocket uygulamasının ilk ismi Read It Later’dır. İsminden de uygulamanın teması anlaşılmakta. Mozilla Corporation tarafından geliştirilen bu uygulama günümüzde çoklu platform desteği ile geliyor. Pocket freemium bir uygulamadır. Pocket uygulamasına erişebileceğiniz platformlar:

  • Android
  • iOS
  • macOS
  • Amazon Fire Tablet
  • Kobo
  • BlackBerry
  • Microsoft Windows
  • Windows Phone
  • Web Tarayıcısı

Pocket Kullanımı

Pocket uygulamasının kullanımını web tarayıcısı üzerinden göstereceğim. Uygulamaya giriş yaptığınızda ana sayfada aşağıdaki görselde gözükmektedir. Sol kısımda genel Pocket menüsü bulunmaktadır. Sağ üst kısımda ise URL ekleme ve düzenleme yapacağınız menü bulunmaktadır.

Pocket Ana Sayfa

İlk olarak üst kısımda bulunan menüden bahsedeyim. Home sekmesi sizin eklediğiniz linklerinizin bulunduğu ana sayfanız. Kendi listenizdeki içeriği buradan görüntülemektesiniz. Discover sekmesinde Pocket kendi sağladığı bir Keşfet alanıdır. Bu alanda okumak isteyebileceğiniz yazıların linkleri bulunmaktadır.

Pocket Discover Sayfası

Bu sekmede önerilen yazıları Save butonuna tıklayarak listenize ekleyebilirsiniz. Copy Link butonu ile yazının linkini kopyalayabilirsiniz. Hide butonu ile de yazının size gösterilmemesini sağlayabilirsiniz. İsterseniz yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Explore sekmesi aslında Discover sekmesi ile aynı yapıda çalışmaktadır. Sadece Explore sekmesine tıkladığınızda yeni sekmede link açılarak devam ediyor. Bir blog havasında makalelere ulaşabileceğiniz bir ortam sağlıyor.

Pocket Explore Sayfası

Sağ üst menüde bulunan (+) artı butonuna tıkladığınızda URL’inizi girmeniz isteniyor.

Pocket URL Ekleme

Bu alana URL’inizi girerek sonradan erişmek istediğiniz yazıyı listenize Save butonuna tıklayarak ekleyebilirsiniz.

Linki ekleyerek kaydet butonuna tıkladığımda eklediğim link ana sayfamda gözükmektedir.

Pocket Eklenen URL Gösterimi

Pocket uygulamasının temel amacı okumak istediğiniz yazıyı okurken yazı tipi, yazı boyutu gibi etkenlerin değiştirebilir olması ve eklediğiniz linkte bulunan temel yazıyı göstermesi. Eğer bir yazıya odaklanmak istiyorsanız Pocket üzerinden açarak dikkatinizi dağıtan başka etkenlerin ekranda gösterilmemesini sağlamış olacaksınız.

Pocket Linki Okuma Görünümü

Yazının boyutunu, yazı tipini, arka plan rengi gibi özellikler tamamen kişiselleştirilebilir. Yazının orijinal sayfasında bulunan halini görmek isterseniz View Original butonuna tıklamanız yeterlidir.

Pocket Okuma Sayfası Üst Menüsü

Okuma sayfasının üst kısmında bulunan menü özelliklerini şöyle açıklayabiliriz.

1.Buton : Kalem şeklinde olan ilk butona tıkladığınız zaman yazıda üzerini çizdiğiniz alanlar varsa o kısımları sol tarafta açılan bir pencere ile görmenizi ve ulaşmanızı sağlamakta.

Pocket Okuma Sayfası Üst Menü Buton-1

2. Buton : Bu buton yazıya tag eklemenize yardımcı olmaktadır. Butona tıkladığınızda açılan sayfada tag yani bir etiket girmeniz beklenmektedir. Ben bu yazı için öğrenme tagini girdim.

Pocket Okuma Sayfası Üst Menü Buton-2

Bu etiketler sayesinde Ana sayfa da arama alanına etiket ismini yazdığınızda etiketle ilişkilendirilen yazılar ana sayfanızda listelenecektir. Bu bir çeşit arama yöntemi aslında. Eklediğiniz yazılarınız içinde özel bir yazıyı bulmanız gerektiğinde bu yöntemi kullanarak kolaylıkla arama yapabilirsiniz.

Pocket Okuma Sayfası Üst Menü Buton-2

3. Buton: Favorilere ekleme butonudur. Favorilere eklediğiniz yazılara Ana sayfada bulunan sol taraftaki menüde Favorites bölümünden erişebilirsiniz.

4. Buton: Bu buton arşivleme işlevi görmektedir. Bu butona tıkladığınızda yazıyı arşive ekleyecek ve ana sayfanızda görünmesini engelleyecektir. Arşivlediğiniz yazılara yine ana sayfada bulunan Archive bölümünden erişebilirsiniz.

5. Buton: Eklediğiniz yazıyı Pocket’ınızdan silmenize yarayan butondur. Linki Pocket üzerinden siler.

6. Buton: Paylaşım yapmak için kullanılan butondur. Farklı platformlarda yazıyı paylaşmak için kullanabilirsiniz.

Pocket uygulamasını genel olarak anlatmaya çalıştım. Uygulamayı kullanmaya başlayarak siz de diğer özelliklerini keşfetmeye başlayabilirsiniz. 😊

Nedir? kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!

Etiketler:

,