Self-Taught Developer kavramı giderek artan bir kavram, peki tam olarak ne? Bu sorunun cevabını kısaca şu şekilde verebiliriz. Kendi kendine öğrenebilen, kendi eğitimini sağlayan, gerekli öğrenmelerini yapan yani kendini yetiştiren geliştirici diyebiliriz.

Pek çok kişi okula gitmeden birşeyler başarabilmek ister. Aslında üniversitelerin temelde amacı bizlere nasıl öğrenmemiz gerektiğini, nasıl araştırma yapmamız gerektiğini öğretmektir. Çünkü öğrenme bitmeyen bir süreçtir ve bu süreci nasıl dinamik tutabileceğimiz öğrenmek asıl anahtardır.

Self-Taught aslında bu öğrenme sürecinin kişi tarafından bireysel olarak tamamlanmasıyla gelen bir sonuçtur diyebiliriz. Yani nasıl öğrenmeniz gerektiğini öğrendiğinizde, kendinizi eğitmeye başlayabiliyorsunuz. Cümleyi biraz daha açmak gerekirse, hangi yöntemle araştırma yapmanız gerektiğini, sizin için en uygun eğitim yöntemlerini bulduğunuzda bu sürece yani kendinizi eğitme sürecine girmiş oluyorsunuz.

2019 Stack Overflow anket sonuçlarına göre geliştiricilerin %75’i herhangi bir üniversite veya resmi eğitim platformuna kayıtlı değil. Coding Game sonucuna göre yaklaşık %35’i kendi kendini yetiştiren geliştirici (self-taught developer) olarak tanımlamış.

Peki bu Self-Taught Developer dediğimiz kendi kendini yetiştirme nasıl ilerliyor?

İnternette giderek artan ücretsiz/ücretli ve kullanışlı olan eğitim serileri, kitaplar, Youtube vs. kaynaklar sayesinde bireyler kendilerini eğitmekte başarıya ulaşıyorlar.

Yazılım geliştirici olarak Self-Taught kısmına gelirsek ilk olarak en büyük veri kaynağımız olan internet sayesinde hali hazırda pek çok kaynak, ücretli veya ücretsiz olarak bizlere sunulmakta. Eğer Java dilinde Kalıtım öğrenmek istiyorsanız, Java kalıtım öğren yazarak internette aratmanız durumunda pek çok kaynak listenecektir. İçeriğin ve anlatımın sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz kaynakla başlayabilirsiniz. Self-Taught olmakta ilk adımı attınız 😊

Peki nasıl araştırma yapmalıyız? Hangi kaynakları kullanmalıyız?

Yazılım için, detaylı bir araştırma ve öğrenme için maalesef araştırmalarınızı İngilizce olarak yapmanız gerekmektedir. Türkçe kaynaklar var fakat ileri seviyede bunlar size yardımcı olabilecek seviyede olmayacak. Yazılım zaten programlama dillerine baktığınızda İngilizce tabanlı bir alan olmasından dolayı farklı dilden olan insanlar çoğunlukla içeriklerini İngilizce olarak üretmeyi tercih ediyor. Böylece çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyorlar. Eğer İngilizce seviyeniz ilk etapta bunun için yeterli değilse, araştırmalarınıza Türkçe olarak başlayarak bu süreçte İngilizce seviyenizi olabildiğince ilerletmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Öğreneceğiniz yazılım dili, mimari vs. bununla ilgili Youtube’da eğitim serileri izleyebilir veya bunlar için geliştirilen web sitelerinden faydalanabilirsiniz. Aşağıda referans olması için Türkçe ve İngilizce bazı linkleri bırakıyorum;

Ücretsiz Türkçe Eğitim Siteleri

Mobilhanem: Android Programlama ve başka bir çok ücretsiz eğitim içeriklerini bulacağınız bir web sitesi. Türkçe bir kaynak olması nedeniyle dil problem yaşayanlar için güzel bir kaynak olacaktır.

Turkcell Geleceği Yazanlar: Veri Bilimi, Mobil Programlama, Oyun Programlama vb. eğitimleri bulabileceğiniz Turkcell tarafından hazırlanan içerikler kolay ve anlaşılır şekilde hazırlanmış. Eğitimleri tamamladığınızda Turkcell tarafından hazırlanmış olan bölüm sonu testlerini başarılı bir şekilde tamamladığınızda Turkcell tarafından online sertifika verilmektedir. Sertifikanızı CV’nize ekleyerek görünürlüğünüzü artırabilirisiniz.

Html Dersleri: Html ile ilgili detaylı bilgilere erişebileceğiniz güzel bir kaynak.

Ücretsiz İngilizce Eğitim Siteleri

Learn Pyhton: Java, HTML, Go, C, Python ve daha bir çok programlama dilini öğrenebileceğiniz geniş yelpazeye sahip bir web sitesi. Aynı zamanda online derleyicisi ile tarayıcınızı kullanarak kodlama örnekleri yapabilirsiniz.

GeeksforGeeks: Programla dilleri, algoritma, veri yapıları vb. pek çok konuda detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz çok kapsamlı bir web sitesi.

W3Schools: HTML, CSS, JavaScript, SQL gibi içeriklere ulaşabileceğiniz aynı zamanda online derleyiciye sahip olan bir web sitesi. Anlık online kodlama denemeleri için çok güzel bir kaynak.

Burada çok kısıtlı kaynak örnekleri verdim. Tabi ki daha pek çok kaynak mevcut. Bu kaynaklar ilk etapta yeni araştırma yapmaya başlayacak bir kişi için referans olması için eklenmiştir. Umarım faydalı olmuştur. İyi öğrenmeler dilerim!

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!