(Dikkat! Kişisel Görüş Barındırır)

Bugün sizlere Makine Mühendisliğinden biraz bahsetmek istiyorum.

Öncelikle makina mı makine mi tartışmalarını bir kenara bırakacak olursak neler yaptığımız hakkında anlaşmaya fırsatımız olacaktır diye düşünüyorum. Konu hakkında TDK ikisini de kabul ediyor zaten.

İlk olarak neler yaptığımızdan bahsedecek olursak herhangi bir makinenin veya herhangi bir mekanizmanın bulunduğu (hatta bazen bulunmasına bile gerek yok) her yerde biz varız. Yaptığımız işi her şeyden biraz ama bir şeyden çok olarak nitelendirmek bence yanlış olmaz. Biraz elektrik biraz bilgisayar biraz endüstri biraz inşaat biraz malzeme biraz otomotiv ama en çok da mekanik hakkında ders görüyoruz. Zaten benim bölümü seçmemin temel nedeni de buydu. Çalışmak istediğim alanlar birbirinden farklı olduğu için ve hiçbirinden vazgeçmek istemediğim için özellikle makina mühendisi olmayı istedim. Bu konuda o kadar kararlıydım ki tercih listemde başka hiçbir bölüme yer vermedim. Tercih döneminde havacılık otomotiv elektrik endüstri alanlarında yapmak istediğim projeler karar vermemi zorlaştırıyordu. Fakat makine mühendisliğine baktığım zaman hepsinden bir parça gördüm. Makine mühendisliği bütün mühendisliklerin temeli olarak görmek yanlış olmaz. Her konudan biraz eğitim almak gerçekten yorucu bir süreç oluyor. Fakat mekanik hakkında fazlaca bilgi sahibi olup aynı anda diğer dallarda de temel düzeyde bilgi sahibi olmak size çalışmak istediğiniz konu hakkında çok farklı yönlerde düşünme imkanı sağlıyor. Yapmak istediğiniz bir işte neye ihtiyacınız olduğunu bilip o konuya ağırlık vererek uzmanlaşabileceğiniz alanı da kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Bu imkanlar beni gerçekten etkilemişti. Şuanda içinde bulunduğum projelerde de bunun yararını fazlasıyla görüyorum.

Ayrıca makine mühendisleri günümüzde yönetici olarak da tercih edilmektedir. Biraz önce bahsettiğim çeşitli konularda bilgi sahibi olması sebebiyle ve bir işte ihtiyacı olan uzman personeli belirleme, süreci ve işi takip etme konusunda da yeterli düzeyde bilgi sahibi olması sebebiyle kurumsal firmalarda yöneticilik konusunda tercih edilmektedir.

Genel Olarak Makine Mühendisliği

Ülkemizde asgari ücretten daha az maaşla çalışan makina mühendisleri olduğunundan başlayarak şöyle bi içinizi karartmak isterim. Sebebine gelecek olursak, Çoğunlukla kişisel meevzular. Malum en küçük en yetersiz üniversitelerde bile makina mühendisliği bölümünü görmek mümkün. Bundan dolayı yetersiz eğitim, yetersiz imkan ve gereğinden fazla mezun gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu durumda piyasada makina mühendisliği ile işsizlik birlikte anılmaya başlıyor. Peki gerçekten böyle mi bu durum? Evet böyle. Sadece okulun verdikleriyle yetinir, kendinize bir şey katmazsanız, bir adım öne geçmek için çalışmazsanız, sınavları kopyayla geçip stajları poşet yaparsanız, projelerinizi dışarıdan alırsanız sonuç kesinlikle hüsran olacaktır. Okuduğunuz okulun veya yaptığınız sıralamanın, Genel not ortalamanızın hiçbir önemi kalmayacaktır böyle bir durumda. Diğer taraftan kendini yetiştiren hiçbir insan işsiz kalmadığı gibi hiçbir makina mühendisi de işsiz kalmaz. Bir yabancı dil bilmek veya fazladan bir program bilmek ya da bir konunun hesabında iyi olmak, amacı olan projeler yapmak, stajlarınızı düzgün değerlendirmek sizi çok donanımlı bir mühendis yapar. Böyle bir mühendisin ortada kalması mümkün müdür? Kendinizi pazarlamanıza bağlı. Bir firma ihtiyacı olmasa bile kendine kar ettirecek bir mühendise vereceği maaşı düşünmez. Bu donanımların yanında yöneticilere, onlara nasıl yarar sağlayabileceğinizi göstermek sizin için açık bir iş kapısı demektir.

Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi farkına gelecek olursak.

Hem makine hem de diğer bölümlerde teknoloji ve mühendislik fakültesinin farklarını başka bir yazıda yayınlayacağız. Takipte kalabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Diğer yazılarda görüşmek üzere.

Ömer Furkan ÖZDEMİR

Daha önce yayınlanan Endüstri Mühendisliği adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.