Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve hayatımıza yakın zamanda daha fazla girecek olan 5G teknolojisi yenilikleri beraberinde getirecek. Bu yeniliklerden biriyse “Nesnelerin İnterneti (IoT)” kavramı. Bu kavram akıllı nesnelerin kendisinden daha büyük bir ağa bağlanarak kendi arasında iletişim halinde olmasıdır. IoT (Internet of Things) teknolojisinin temelinde küçük parçaların toplamından büyük değerli bir bütün elde etmek yatar.

Nesnelerin İnterneti Yeni Bir Çağ Açacak

Günümüzde kullandığımız her nesnenin kendi arasında internet yardımıyla haberleştiğini ve uzaktan kontrol edilebildiğini düşünün. İnternet, teknolojinin farklı boyut kazanması makine-insan, makine-makine etkileşiminin de değişmesine sebep olur. Bu değişimi örneklerle ifade etmeye çalışırsak hepimizin sık sık kullandığı ve bozulduğunda kendimizi zor durumların içinde bulduğumuz asansörleri düşünelim. Bir asansörün periyodik bakımları, teknik elemanları, bakım hizmetleri gibi birçok maliyet gerektiren işlemi vardır. Bu işlemlerde, asansör periyodik bakımları sırasında asansörün arızası varsa tespit edilir ve onarımı yapılır. İşlemler sırasına asansör için tasarlanmış bir elektronik kart ekleyelim. Bu kartın amacı asansörde oluşan arızaları sensörler yardımıyla tanımlamak ve birtakım arızaları da kendi içinde çözebilmektir. Böylece periyodik bakımından önce bir arıza meydana gelirse bu saptanarak yetkili firmaya internet üzerinden haber verilecek ve büyük bir arızada hemen müdahale edilmesi sağlanacaktır.

Hayatımızın birkaç alanında zaten kullandığımız bu teknoloji artan insan ihtiyaçları ile daha çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanacak.

Akıllı Nesne Nedir?

Nesnelerin interneti teknolojisinde bir nesneyi akıllı kabul edebilmek için bazı basit şartlar bulunur. Akıllı bir nesne tekil bir isme sahiptir, internete bağlanabilirdir ve en az bir sensörü bulunur. Akıllı nesnenin bu özelliklerinden dolayı uzaktan ulaşılabilir ve kontrolü sağlanabilir.

Akıllı nesnenin tekil bir isme sahip olması belirli bir IP numarasının olmasıyla gerçekleşir. Şu an günümüzde bu adreslemenin kısıtlı olması farklı adresleme sistemlerinin çıkmasına sebep olmuştur. IPv6 ile yeni adresleme aralığı sınırsız hale gelecektir. Önceki versiyonlarda desteklenemeyen görüntü ve ses iletim problemleri ortadan kaldırılmıştır.

Haberleşmenin Temel Taşı Sensörler

Akıllı nesnelerin sahip olduğu sensörler ortamdaki durumun algılanmasında büyük önem taşır. Sensörlerin verilerine tek tek ulaşmaktansa birçok sensörün verisinin birleştirilerek tek bir değer olarak üretilmesi amaçlanır. Ortamdaki veriler, sensörler yardımıyla toplanarak tek bilgi halinde ilgili kişilere iletilerek veriler işlenecektir. İşlenen veriler farklı faaliyet alanlarında kullanılabilecektir. IoT kavramını bu yönüyle ele aldığımızda “Big Data” kavramıyla yakından ilişkili olduğunu görürüz. Big Data, ağ günlükleri, fotoğraflar, yazılar, dosyalar gibi kaynakların toplanarak anlamlı, işlenebilir hale getirilmesidir. Sensörlerden gelen milyonlarca veri toplanarak büyük bir bilgi yığının parçası haline gelir. Big Data kavramı bize bu bilgi yığınından anlamlı verilerin elde edilmesini sağlar.

Teknolojinin her gün geliştiği dünyada artık aşina olacağımız bu kavramlar, hayatımızı kolaylaştıracak ve aynı zamanda karmaşık gelen bazı yapıları ise hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getireceğe benziyor.

Teknoloji kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!