İngilizce’de Neuro Linguistic Programming olarak bilinmektedir ve kısaca NLP denir. Türkçe’ye ise beyin dili programlama olarak geçmiştir.

  • Neuro (Beyin): Beynimizin, fiziksel hareketlerimizi ve duyu organlarımızdan gelen bilgileri işleme tarzıyla alakalıdır. (Sinir sistemi ve duyu algısı)
  • Linguistic (Dil): Kullandığımız dili ve çevre ile kurduğumuz iletişimi baz alır. Düşüncelerimizi beynimizde canlandırabiliriz. Fakat dil kullanmadan aktaramayız. (Yaşadığımız deneyimlerin dil ile kodlanması)
  • Programming (Programlama): Daha çok bilgisayar biliminde duyduğumuz programlama kavramı ise burada, zihnimizdeki süreçleri ifade eder. (Öğrenilmiş davranış kalıpları ve tutumlar)

NLP, zihinsel bir çalışmadır. Kaynağı ise bilinçaltı ve bedendir. Aslında ne düşünürsek hayatımıza onu çeker ve onu yaşarız. Bu sebeple de başarıya odaklı yaşamak en iyi sonuçları verir. NLP, beyin üzerine yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Alanında başarılı olan kişilerin davranışlarını, düşüncelerini ve alışkanlıklarını analiz ederek modeller. Oluşturulan modelleri yeniden üretmek mümkündür. Yani bizler de bu modellere odaklanarak başarıya ulaşabiliriz. NLP, bir nevi beynimizi başarıya ve hedefe odaklayarak yaşam kalitemizi arttırmanın yollarını sunar.

  • En basit tanım ile zihni kullanma sanatıdır.
  • İnsan mühendisliğidir.
  • Performansımızı modelleyen hızlı bir öğrenme stratejisidir.
  • Tecrübe ve tepkilerimizi, hedeflerimiz doğrultusunda değiştirmemize yardım eder.

NLP’nin Tarihçesi

1973 yılında en başarılı terapist ve dil bilimcilerin zihin süreçlerinin modellenmesi ile Dr. Richard Bandler (dil bilimci) ve Prof. John Grinder (matematikçi) tarafından ortaya çıkmıştır. Başarıları incelemeye alınan kişiler: Dr. Milton Ericson (hipnoterapist), Dr. Virginia Satir (aile terapisti) ve Dr. Fritz Perls (Gestalt Terapisinin kurucusu)’dir. Bu üç insanın “başarılarını nasıl elde ettiği” üzerine çalışılmış ve etkenler modellenmiştir.

Uzman kişilerin davranış kalıplarını modelleyen Bandler ve Grinder, yaptıkları çalışmaya NLP ismini vermiştir. Sonrasında da bu çalışmaları öğrencilerine aktarmışlardır.

NLP İçeriği

NLP; hayatımız boyunca otomatik olarak yaptığımız algılama, düşünme ve davranış süreçlerini bilinçli olarak yapmamıza olanak sağlayan yöntemdir. Temelinde insanların çevrelerini algılama şekli, tepkileri, çevreleri ile kurdukları iletişim ve davranış kalıpları vardır. Özellikle de başarılı insanları ve başarı stratejilerini odak noktasına alır. Başarılı davranış kalıplarını inceleyerek başarının bilinç dışı yapısını anlamaya çalışır. NLP araştırmalarının sonucunda elde edilen teknik ve yöntemler, iletişimi güçlendirirken hedef ve çözüm bulma süreçlerini de hızlandırır.

Aslında NLP yöntemlerini kullanarak zihnimizi kontrol altına alırız. Yani buna bir çeşit beyin manipülasyonu diyebiliriz. Bu amaçla kullanılan yöntemler sibernetik, psikoloji, filoloji ve nöroloji gibi bilimlerin ışığında oluşturulmuştur.

NLP‘nin Uygulanması

Değişime açık olan, ne istediğini bilen ve sağlıklı düşünebilen herkes NLP uygulamasına uygundur. Fakat özellikle çocuklara uygulanırken alanında uzman olan kişi ile çalışılmalıdır.

NLP’nin uygulama aşamasında birden çok yöntem vardır. Bunların neler olduğunu öğrenmek ve uygulamak için bir uzman başvurmak gerekir. Fakat temelde 4 tane yapıtaşı vardır:

  • Dostça ilişki ve uyum
  • Duyusal farkındalık
  • Sonuçsal yaklaşım
  • Davranışsal esneklik

Bu alanda pratisyenlik eğitimi alan kişiler, işin ilk ve temel aşamasını tamamlamış kişilerdir. Uzmanlar ise NLP’nin profesyonel ve özel alanlardaki kullanımına yönelik ileri düzey eğitimi tamamlamıştır. Sonrasında ise eğitimine devam ederek “NLP uzmanı ve eğitimcisi” ünvanını alır.

NLP’nin Faydaları Nelerdir?

  • NLP özgüveninizi arttırır. Bu sayede önümüze çıkan engelleri aşabilecek gücü kendimizde ararız.
  • Sizi pozitif düşünmeye yönlendirir. Geçmişte yaşadığınız kötü olayları kabullenmenizi ve gelecek günler için umutlu olmanızı sağlar. Geleceğe odaklanarak mutlu olmayı seçersiniz.
  • Empati yeteneğinizi geliştirir. Karşınızdaki kişiyi ve yaşadığınız olayları daha iyi anlarsınız.
  • İş hayatınız için pazarlama ve satış alanındaki ikna kabiliyetinizi arttırır. Etkili iletişim ile sizi güçlendirir.

NLP’nin Uygulama Alanları

  • Öğrenmeyi kolaylaştırma, stresi azaltma, özgüven geliştirme ve hızlı öğrenme gibi konularda fayda sağlayacağı için eğitim alanında kullanılır.
  • Ayrıca sağlıklı yaşam için hedef ve motivasyon oluşturma, konsantrasyon arttırma, beslenme alışkanlıklarını düzenleme ve zararlı bağımlılıklardan kurtulma gibi yararları vardır.
  • NLP, stres ve kaygı durumlarınızı iyileştirmenize olanak sağlar. Bunun yanı sıra liderlik becerilerini geliştirir ve ikna stratejisi oluşturmanızı kolaylaştırır. Yani iş hayatınızda size başarı getirir.
  • Psikoterapi gerektiren bazı durumlarda da tedaviyi kolaylaştırır. Sosyal korkularınızı yenmenize, stres ve öfke kontrolü sağlamanıza, depresyon ile mücadelenize yardımcı olur.

Tüm bunların dışında siyasette, çocuk yetiştirmede ve hatta koçluk uygulamalarında bile NLP kullanımı görülebilir.


Nedir? kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster