Başarı kolay elde edilmeyen çok faktörlü bir olgudur. Gerçek başarının arkasında ise çoğu zaman var olma ve deneme cesaretini gösterebilmek yatar. Ünlü bir deyiş vardır “bulanlar, yalnızca arayanlardır.”Bulmak için aramak başarmak içinse denemek gerekir. Lakin bunu bilmemize rağmen çoğu zaman kendimizde o ilk adımı atacak cesareti bulamayız. Bu cesaretin arkasında ise öz güven dediğimiz oldukça kişisel bir kavram vardır.

“Bulanlar, yalnızca arayanlardır.”

Öz Güven Nedir?

Öz güven bireyin kendine yönelik düşünceleridir. Bireyin kendisine yönelik bu düşünceleri aynı zamanda bireyin duygularını ve sonuç olarak da davranışlarını etkilemektedir. İletişim gücüne güvenmeyen birisi, çekingen davranır ve utanır. Bu utanç onu insanlarla iletişim kurmaktan alıkoyabilir. Böylece kişinin kendine yönelik bir düşüncesi ya da algısı onun duygularını etkiler, duygular sonucunda ise davranışlar, tercihler ve kararlar değişiklik göstermektedir.

Öz güven eksikliği hayatımızın her anında bir aksaklık olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte yaşınız ne olursa olsun öz güveninizi kendiniz tek başınıza veya dışarıdan alacağınız ufak desteklerle geliştirebilirsiniz.

Öz Güven Nasıl Geliştirilir?

Öz güven problemleri kişinin hayatında birçok fırsatı kaçırmasına sebep olabilir. İlkokulda hocaya söylenemeyen kötü davranışlara maruz kalmaya ve sürekli haksızlığa uğramasına, lisede bildiği halde parmak kaldırmadığı için düşük notlara, gençlikte kaybedilen arkadaşlıklara ve yitirilen aşklara, yetişkinlikte doğru atılımları sergileyemediği için kaçan kariyer ve iş fırsatlarına neden olabilir. 

Öz Güven

Kendinizi İyi Tanıyın

Öz güven geliştirmek için en doğru adım bireyin kendisini ve duygularını iyi tanımasıdır. Nelerden hoşlanırsınız, neyi ve neleri yapmak istemezsiniz, çalışkan mısınız yoksa keyfinize düşkün mü, durumlar karşısında neler hissedersiniz, hayattaki idealiniz ve en büyük hayaliniz nedir? Bireyin kendisini iyi tanıması hayatta neleri başarıp nelerde zorlanacağını bilmesi demektir. Kendinizi iyi tanıdığınızda olumlu ve öne çıkan yönlerinizi keşfedebilir, size göre olumsuz ve yetersiz yönlerinizi geliştirme fırsatı bulursunuz. Böylece karşılaştığınız durumlar karşısında daha doğru kararlar verebilirsiniz.

Kendinize Bir Hobi Seçin Ve Uzmanlaşın

Hobiler bireylerin kendi kendilerine rahatlamalarına yardım eden önemli araçlardır. Üstelik yeni şeyler öğrenmek beyninizi geliştirir. Olaylara daha farklı yönden bakabilmeyi, farklı bağlantılar kurabilmeyi öğretir. Bir hobiyi uzun süre yaptıktan sonra hobi dışında farklı alanlarda da değiştiğinizi ve geliştiğinizi göreceksiniz. Üstelik hobiler çok iyi stres sağaltım araçlarıdır.

Spor Öz Güveni Geliştiriyor

Psikologların kişisel gelişim için en sık önerdikleri kavram spordur. Spor yaparken salgılanan hormonlar sayesinde vücudumuz rahatlar ve gelişir. Spor, stres gibi kötü faktörlerin etkisini azaltırken başarı güdüsünü tatmin eder ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Ancak siz zaten spor yapan yine de öz güven eksikliği yaşayan biriyseniz başka bir spora özellikle takım oyunları içeren sporlara yönelmeniz doğru olacaktır. Takım oyunlarında zorunlu paylaşımlar, gerekli paslar bireylerin öz güvenlerine olumlu etki oluşturmaktadır.

Öz Güven

Drama Çalışmalarına Katılın

Her birey hayatı boyunca öz güveninde artışlar ve azalmalar yaşamaktadır. Bu kendisi de inişli çıkışlı olan hayatın doğal bir parçasıdır. Her gün en iyi gününüz olmayabilir. Ama bunu sizden başka kim biliyor ki? Üstelik siz beyninizi bile kandırabilirsiniz. Eğer kendinizi bunun iyi bir gün olduğunu söylerseniz ve öyle davranırsanız bir süre sonra beyniniz de size ayak uyduracaktır. Bu noktada drama çalışmalarının en önemli yanı bireylere rol yapmasını öğretmesidir. Drama kurslarında rol paylaşımından önce bireylere yüz ve beden kaslarını rahatlatma egzersizleri öğretilmektedir. Bunun yanı sıra sesi, jest ve mimikleri kontrol etmeyi de öğrenebilirsiniz.  Böylece öz güveninizi zedeleyen olaylar yaşadığınızda kendinizi daha iyi hissetmek için bu öğrendiklerinizi uygulayabilirsiniz.  

“Gerçek başarı deneme cesareti gösterebilmektir”

Denemekten Korkmayın

Çekindiğiniz yapmaktan kaçındığınız şeyler için küçük ve basit denemelerle başlayın. Basit denemeleri rahatça yapabildiğiniz zaman kademeli olarak hedefinize doğru ilerleyin. Topluluk önünde konuşmak sizin için zorsa küçük topluluklar hatta birkaç kişi önünde konuşmalar yaparak başlayın ve giderek sayıyı arttırın. Başarı ya da başarısızlıkla ilgili kavramlarınızı gözden geçirin. Başarılı olmak her zaman kazanmak değildir, başarılı olmak adım atabilmektir. Tüm bunlara rağmen öz güven konusunda problem yaşıyorsanız ve sorunlar günlük hayatınızı etkiliyorsa ruh sağlığı uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Aldığınız bu küçük destekle çok şeyin değiştiğini fark edeceksiniz.

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !