Tüm dünyada küresel salgının baş gösterdiği son 3 ayda, korona sonrası yeni dünya düzeni de oldukça tartışılmakta. Bu süreçte ise, insanların çoğu, evde geçirdikleri vakitte dinlenmeyi tercih etti. Bazıları hariç. Her krizin bir fırsata işaret ettiğini bilen birçok insan ise bu anlamda kendini geliştirerek ciddi maddi kazançlar elde etmeye ve fırsatlar yaratmaya devam etmekte. Onların evde bütün gün yatan insanlardan tek farkı düşünce süreci. Bu düşünce süreci nasıl kontrol edilmeli ve bu kriz fırsata nasıl evrilmeli? Detaylar yazıda.

Düşünce Süreci ve Zihinsel Sağlık

Kriz ve kaos ortamlarında zihin, strese yenik düşerek kendini kapatabilir. Ancak bu durum uzun sürmemelidir. Uzun vadede stresin zihinsel sağlığa olan zararı, duygudurumda bozulmalara ve üretkenliğe ket vurulmasına sebep olabilmekte. Üretkenlik ve kreatiflik, ancak sakin bir zihnin ilhamıyla ortaya çıkar. Bu sebeple yapılması gereken ilk şeylerden biri, strese neden olan faktörleri uzaklaştırmak olacaktır. Bu anlamda sosyal medya ve televizyonun ciddi bir stresör olduğunu söylemekte fayda var. Aynı şekilde insanın kendine baskı kurması da geri tepebilir ve stresi artırabilir. Bir diğer stres kaynağı ise sedanter; yani hareketsiz yaşamdır. Dışarıya çıkamadığımız bugünlerde, evde düzenli egzersiz yapmak da yaratıcılığı artıracaktır. Normal şartlarda, uzmanlar günde yarım saatlik yürüyüşün bile yaratıcılığı %60 oranında artırdığını belirtmektedir. Volta atarken daha iyi düşünebilmemizin sebebi budur.

‘Ben bir şeyler üretemem, fırsatlar yaratamam’ diyenler için, neyin sizi strese soktuğunu anlamak ve bu stresörleri uzaklaştırmak bu noktada en faydalı adım olacaktır. Sonrasında ise, düşünce sürecine daha olumlu yaklaşımlar katmak, yaratıcılığı artırmak için gereklidir. Negatif bir düşünce süreci, negatif sonuçlar getirecektir. Buna ilişkin olarak, zihni meşgul tutmak, içinde bulunulan süreç hakkında bilgi sahibi olmak ve araştırma yapmak daha olumlu bir tutuma sebebiyet verebilir. Bilgi sahibi olmadan fırsatlar yaratılamaz.

Fırsatı Değerlendirenler

Bu süreç, insanlara bir şeyin önemini gösterdi; pasif gelir ve evden çalışmak. Aktif çalışan pek çok insan, karantina sürecinde ekonomik sıkıntılar çekti ve çekmeye devam ediyor. Evden çalışma fırsatlarını yakalayanların sayısı ise hiç de az değil. Özellikle bu yönde eğitimi, cesareti ve deneyimi olanlar bu durumu daha önce fark etti. Ve pek çoğu, karantina sürecinde dijital ve online alana bir şekilde giriş yaptı. İçerik pazarlama ve e-ticaret, en çok yönelinen alanlardan. İnsanların tüm ihtiyaçlarını online olarak satın alması, e-ticarete duyulan ilginin artmasına ve bunu değerlendirmeye sebep olan en önemli faktörlerden. Sürecin en başında kişisel koruyucu ekipmanların (maske, eldiven, siperlik) üretimine girişenlerin sayısı da az değil. Kimi temin edip yeni bir e-ticaret sitesi kurarak ürünlerini pazarlarken, kimi de var olan alışveriş sitelerinde koruyucu ekipmanlarını pazarladı. Özellikle uluslararası sahada ülkemizde aksamayan lojistiğin de katkısı ile bu ekipmanlara bir hayli talep oldu. Kıyafet pazarlayan firmalar ve butikler dahi maske üretimine girişerek pazarlamasını güçlendirdi. İş ortaklığı da yine en çok tercih edilen yönelimlerden.

Karantina sürecinde Udemy eğitimlerinin patlaması ise şunu gösteriyor; insanlar bu süre zarfında kendilerini geliştirmeye yatırım yapıyor. En büyük yatırımın kişisel yatırım olduğunun farkında olan herkes, bu sürede her türlü alanda kendini eğitmenin peşine düştü. Bu durumun meyveleri de gerek maddi gerekse manevi anlamda kendilerine büyük dönüş sağlamış oldu.

Salgınla birlikte gelişen yeni dünyada, her şeyin dijitalleştiğini de görmek en büyük adım oldu. Üniversitelerin geliştirdikleri yöntemlerle uzaktan eğitim verilmesi, tüm kurs, konferans ve eğitimlerin dijitalde verilmesi ve dijital alanlara yönelimle kazanılan maddi gelirler insanların bireysel yaşantısında büyük rol oynamaya devam edecek. Bu sahada yer almak mı, yoksa yatmaya devam mı? Tercih, düşünce sürecini değiştirebilen tüm insanların lehine olacaktır.

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !