Sağlık sektöründe gözlemlenen iş kazaları ve meslek hastalıkları, çalışılan ortamdaki insan sayısının fazlalığı, özellikle biyolojik risk faktörlerinin yoğunluğu gibi nedenlerden dolayı çoğu sektöre göre daha vahim sonuçlara neden olabilmektedir. Sağlık çalışanlarının yanı sıra hastanelerde bulunan hasta ve hasta yakınları da ortamın fiziksel, psikolojik, biyolojik risk etmenlerinden etkilenmektedir. İnsanların gereksinim duyduğu sağlık hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde sağlık sektörü çalışanlarının varlığı değer kazanmaktadır. Sağlık çalışanları hizmetin özelliğinden oluşan sebeplerden dolayı birçok risk ve tehlikelerle karşı karşıyadır. Sağlık sektörü alanı yapılan çalışmalar neticesinde en riskli iş dallarından biri olarak kabul edilmektedir.

Özellikle acil servis gibi insan yükünün fazla olduğu alanlarda ne yazık ki akıl almaz kazalar gözlemlenebilmektedir. Bu gibi kazaların en az seviyeye indirilmesi, başta çalışanlar olmak üzere ortamda bulunan tüm insanların sağlığını korumak ve hastanede güvenli bir ortam sağlayabilmek açısından risk değerlendirmeleri büyük önem taşımaktadır. Yapılan risk analizlerinin amacı hastanelerin tüm bölümleri göz önüne alınarak meydana gelebilecek potansiyel tehlikelerin ve bunlara ilişkin risklerin belirlenmesi ve bu gibi durumların önceden takip ve kontrol altına alınabilmesini sağlamaktır. Tüm bu süreç yönetim birimi ve tüm çalışanların ortak katılımıyla belirli sistem ve gerekli yöntemlerin uygulanmasıyla ilerletilmelidir. Bu çalışmanın uygulamaya geçirilmesiyle çalışan-hasta-çevre sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yanında cihaz ve ekipman kaynaklı maddi kayıpların önlenmesi de hedeflenmektedir.

Tüm bunların yanı sıra yasal yükümlülük olarak iş verenler, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği; işyerlerindeki tehlikelerin araştırılması ve tüm durumlar neticesinde tehlikelere bağlı risklerinin değerlendirmesi amacıyla, yönetmelik kapsamında iş yerlerinde gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdürler. Çalışmalar sonucunda varılan tüm durumlar yetkili görülen kişilerce sistematik ve özenle yorumlanarak çözüm önerileri oluşturulmalı ve sürekli denetim halinde uygulamaya geçirilmesi sağlanmalıdır.

Risk Analizi

Risk analizi genel manada iş yerlerinde olası iş kazalarının değerlendirilmesine bağlı olarak, proaktif bakış açısının benimsenmesiyle oluşturulması gereken bir sistemdir. Risk analizi, işyerinde öngörülen tehlikeli durumların analiz edilerek, olması muhtemel sonuçların önceden değerlendirilmesiyle zarar potansiyellerinin anlaşılabilmesi ve önceden önlem alınabilmesini sağlayan bir sistemdir.

Risk Analiz Süreci

29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği” maddeleri doğrultusunda, risk değerlendirme ekibi oluşturulduktan sonra çalışanların da katılımı ile gerçekleştirilmelidir.

Sağlık sektöründeki potansiyel tehlikeler, tüm çalışma ortamlarındaki faaliyetlerin belirlenmesi, Tehlike/Risk değerlendirme formlarının doldurulması ve iş yerine ilişkin veri ve bilgilerin (iş kazası ve meslek hastalıkları kayıtları, ramak kala kayıtları, tıbbi cihaz ve makinelerin periyodik kontrol raporları, çalışan bilgileri …) toplanması ışığında, tehlikeli durumlara ilişkin fotoğraflandırmalarının yapılmasıyla kayıt altına alınmalıdır. Tespit edilen tehlikeler risk analizleri neticesinde, risk skoru yüksek çıkanlar başta olmak üzere her tehlike için düzeltici aksiyon alınması, imkân dahilinde tehlikenin tamamen ortadan kaldırılması veya tamamen ortadan kaldırılamıyorsa tehlikeli durumun kabul edilebilir seviyeye düşürülmesinin sağlanması için gerekli öneriler, düzeltici faaliyetler hazırlanmalı ve risk analizi çizelgelerinde sunulmalıdır.

Bilimsel ve matematiksel yönden çalışmaların sistematikleştirilip uygulamaya alınmasıyla, sağlık sektöründe oluşabilecek iş kazaları neticesinde öncelikle can kayıpları ve yaralanmaların yanında iş yerinde oluşabilecek maddi kayıplarında önüne geçilebileceği düşünülmektedir.

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!