Sınavlarda başarıyı olumsuz etkileyen gizli bir faktör sınav kaygısıdır. Sınav kaygısı gözle görülmeyen bir düşman gibi tüm emeklerin heba olmasına sebep olabilir. Sınav günlerinin sınav haftalarının hatta kimi zaman tüm yılın korkunç geçmesine neden olabilir. Aslında az miktarda kaygı başarı için güdüleyicidir. Ancak kaygı düzeyi arttıkça negatif etki yapmaya başlar ve başarı düşer. Sınav kaygısı küçüğünden büyüğüne herkesi etkileyebilir.  

Sınav Kaygısı Nedir?

Kaygı sebebi belli olmayan korkuya verilen isimdir. Kaygının negatif etki yaptığı durumlar nevrotik kaygı olarak adlandırılır ve nevrotik kaygı durumla orantısız yaşanılan korkudur. Sınav kaygısı; önceden öğrenilen bilgilerin, sınav esnasında hissedilen yoğun kaygı düzeyi sebebiyle hatırlanamamasıdır. Beyin yaşadığı büyük endişe karşısında bilgilere ket vurur ve bilgilere ulaşımı durdurur. Bu durum aile tutumu ve kişinin sınava yüklediği anlamlar neticesinde gelişebilir.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nedir?

Sınav Kaygısı Nedir?

Bireyde oluşan yoğun sınav kaygısı kendisini farklı biçimlerde ortaya koyabilir. Bununla birlikte yaygın görülen belirtiler sınav anı ve genel olmak üzere ikiye ayrılabilir. Sınav kaygısının sınavdan hemen önceki ve sınav esnasındaki belirtileri mide bulantısı, çok fazla terleme, titreme, karın ağrısı, baş dönmesi, geçici görme bozuklukları, zihin bulanıklığı, tik geliştirme şeklinde olabilir. Sınav kaygısının bireyin günlük hayatına etki eden belirtileri ise başarısızlık korkusu, özgüven eksikliği, uykusuzluk, halsizlik, isteksizlik, kötü rüyalar görme, öfke nöbetleri tarzındadır.

Sınav Kaygısı Neden Olur?

Sınav kaygısı bireyin sınava yüklediği anlamlara bağlı olarak gelişir. Çoğunlukla bireyin sınavla ilgili gerçekçi olmayan düşünceleri sınav kaygısına yol açmakla birlikte zamanı doğru kullanamama, sınava yeterince iyi hazırlanamama, biyolojik olarak hazır olmama (uykusuzluk, hastalık vb.) gibi durumlarda sınav kaygısına neden olabilir.

Sınav Kaygısının Sonuçları Nedir?

Sınav kaygısı çoğunlukla başarısız sınav sonucuyla sonuçlanır. Aynı zamanda nadirde olsa kalıcı veya geçici hastalık durumları meydana gelebilir. Bu hastalıklar yoğun endişe durumunda ritim bozukluğu, uyku bozukluğu strese bağlı kansızlık, kronik baş ağrısı biçiminde gözlemlenmektedir.

Sınav Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Kaygı tamamıyla kötü ya da hayatımızdan çıkarılması gereken bir duygu değildir. Aksine az miktarda kaygı bizi başarıya götürür. Sınav kaygısıyla başa çıkmak için kaygıdan tamamen kurtulmak değil kaygıyı kontrol edilebilir bir seviyede tutmak amaçlanmalıdır.

Düzenli bir hayat ve yeterli çalışma düzeni kaygı düzeyinizi azaltır. Düzenli olmanın getirdiği güven hissi size kendinizi daha iyi hissettirir. Uyku ve beslenme şeklinizi düzenli ve yeterli hale getirdiğinizde kendinizi daha zinde hissedersiniz bu sizin kaygı düzeyini azaltır. Sınav öncesinde gerekli çalışmayı yapmış olmak özgüveninizi arttırır ve bu da kaygınızı düşürür.

Gerektiğinde uzman yardımı almak kaygınızı kontrol altında tutmanıza ve gerçekçi olmayan düşüncelerden kurtulmanıza destek olabilir. Okullarda rehber öğretmenlerden ya da özel olarak uzmanlardan bu konuyla ilgili destek alınabilir.

Sınav Kaygısı Oluşmaması İçin Aileye Düşen Roller Nelerdir?

Çocukların sınavla ilgili gerçekçi olmayan düşünceleri genellikle aileden gelmektedir. Bu ilk olarak başarısız olursam ailem beni sevmez ya da daha az sever düşüncesi şeklinde gelişebilir. Çocuğun sınav kaygısı yaşamaması için ailelerinde dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Öncelikle aile çocuğa sınavın amaç değil araç olduğu bilgisini vermesi gerekir. Bunun için arkadaşlarının sınavda kaç aldığı sorulmamalıdır bu soru çocuğa kendine sınav üstünden değer verildiği ve kıyaslandığı duygunu yaşatır. Evde sürekli olarak sınavdan bahsedilmemelidir. Sınav sonucu değil sınava hazırlık süresinde verdiği emekler takdir edilmeli ve paylaşılmalıdır. Çünkü sınav sonucu ne olursa olsun önemli olan çocuğun o sınava verdiği emektir. Sınav süreçlerinde mümkün olduğunca ailece keyifli zaman geçirilmelidir. Bu sürekli sınavla meşgul olan çocuğun zihnini dağıtarak onu rahatlatacaktır. Tüm bunlara rağmen sınav kaygısı devam ediyorsa çocuğun uzman yardımı alması aile tarafından desteklenmelidir.

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !