Alfa, beta, teta, sigma, gama, omega,… Nedir bu Yunanca harfler, hangi karakteristik anlama geliyorlar? Dünya üzerindeki her bir bireye karakteristik özellikleri katılımsal olarak mı aktarılır, yoksa sonradan mı kazanırlar bu özelliklerini? Alfa olunabilir mi yoksa alfa olarak mı doğar insan?

Aslında alfalık psikolojik olarak baskın kişilere verilen bir isimdir, ideal olma profili çizerler. Bu terimin etkisi ilk olarak, 1940’lı yıllarda kurtlar üzerinde yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıkmıştır. Her primat grubunda etkileyici, taviz vermeyen ve gücünü gösteren bir alfa erkeği ve dişisi vardır. 1970’li yıllarda ise insanlar üzerinde alfa karakteristiğini incelemişlerdir ve hangi özelliklere sahip olduklarını keşfetmişlerdir.

Alfalar girdikleri ortamı yöneten kişilerdir ve belirgin karakteristik özelliklere sahiptirler.

Peki, nedir bu özellikler?

En belirgin özellikleri bilgili olmalarıdır. Her konu hakkında bilgilidirler, bu demek değil ki her şeyi biliyorlar bilmiş kişiler. Hayır, alfalar sürekli kendilerini doğru bilgiler ışığında geliştiren ve dolduran kişilerdir. Sorumluluk almaktan çekinmezler.

Küçük, büyük ayrımı gözetmeksizin yapmış oldukları iş için maksimum enerjilerini ortaya koyarlar, hiçbir işten kaçmazlar ve aynı özeni gösterirler. Risk alabilme cesareti gösteren ve sonucu iyi veya kötü ne olursa olsun göze alabilen kişilerdir.

Acabalarla, belkilerle vakit kaybetmezler. Hayatlarında grilere yer yoktur yalnızca siyah ve beyaz vardır. Kimseyi kendileri ile karşılaştırmaz, rekabete girmezler.

Her şeyden önce kendilerine değer verirler, öz saygıları yüksek kişilerdir. Yapmış oldukları hatalar ve yaşamış oldukları hayal kırıklıkları karşısında keşke demezler, ders çıkarıp yollarına devam ederler. Zekidirler ve daima adil oynarlar, bu nedenledir ki alfalar için en iyi intikam başarıdır.

Peki, sizde bu özelliklerden hangileri var?

Gerçekten potansiyel bir alfa olabilir misiniz?

Yüksek ihtimalle kendilerini alfa olarak tanımlayan insanlar alfa değildirler. Alfalar kendilerini tanımlamalara tabi tutmazlar, onları sen seçersin.

Neden alfa olmak ister ki insan? Öncü oldukları için mi? Başarısız olsalar da vazgeçmedikleri için mi? Yoksa insanları yönlendirdikleri için mi? Hiç düşündünüz mü betalar,  tetalar, sigmalar, gamalar, omegalar olmasaydı alfa, alfa olabilir miydi?

Gerçekten bir insanın önemini, değerini belirleyen bu özellikler midir?

Alfa

Asıl önemli olan ne alfa, ne beta, ne de başka bir karaktere sahip olmaktır.

Önemli olan çalışmak ve olduğunla yetinmeyip kendini her koşul ve durumda yetiştirebilmektir.

Kendinizin farkına varın ve olmadıklarınız için üzülmek yerine olabileceklerinizi düşünün, hayatınıza bu şekilde yön verin. Çünkü insanlar doğası gereği sosyal varlıklardır, bulunduğu toplumdan etkilendiği gibi o toplumu da etkilerler. Siz değişirseniz, gelişirseniz bulunduğunuz toplumdaki her bireye de sizin gibi olabilme imkanı tanırsınız. Bir insan bir toplumu, bir toplum bir devri, inşa eder. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar. Siz, siz olun gelişen ve üreten yarınlar için öncelikle kendinize ilham olun. Daha güzel bir gelecek için…

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !

Yazar Hakkında

Aleyna BAYKAL

benimühendisim de serbest konulu içerikler üreten bir yazarım, bunun yanı sıra sayfa da editörlük yapmaktayım. Lisans eğitimimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamlamış bulunuyorum. İlgi alanlarım ise psikoloji, kozmoloji ve tarihtir.

Tüm Makaleleri Göster