Yakın gelecekte tamamen ortadan kalkması planlanan yakıtlı araçların yerini, son teknoloji ile üretilen otonom araçların alması planlanmaktadır. Peki, nasıl çalışır bu otonom araçlar, avantajları nelerdir? Gelin bu son teknoloji ürününü birlikte inceleyelim.

Otonom araç, herhangi bir insan müdahalesi olmadan, bulunduğu çevreyi tanıyarak, kendini çalıştırabilen ve gerekli işlevleri yerine getirebilen bir araçtır. Ayrıca bu araçlar, sürüş deneyimini otomatikleştirmek için yapay zeka ve otomatik hız sabitleme gibi var olan otomotiv teknolojilerini kullanmaktadır.

Otonom Araçlar Nasıl Çalışır?

Otonom araçlar, gelişmiş sürücü yardım sistemlerine (ADAS) dayanan yapay zeka ve araç sistemlerinin kombinasyonu ile çalışır. Bu araçların kalbinde yer alan yapay zeka, araca yerleştirilmiş çeşitli sensörler ile bir girdi oluşturur. Bu girdiler ile dış dünyanın resmi oluşturulur. Sonrasında resim bölgenin bir haritası ve GPS verileri ile birleştiğinde araç kendisine güvenli bir rota oluşturur. Olası bir kaza durumunda ise yapay zeka devreye girer. Derhal kazayı önlemeye yönelik tedbirler alır.

Bunlara ek olarak otonom araçlar tipik olarak tam sürücü kontrolü seçeneği ile tasarlanmıştır. Bu tür araçlarda sürücü istediği zaman kontrolü kendi sağlar veya bırakır. Ayrıca bazı otonom araçlar ise herhangi bir insan girişi olmadan çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

Otonom Araçlarda Kullanılan Teknolojiler

Yapay Zeka: Araca yerleştirilmiş çeşitli sensörlerden gelen verileri okuyabilmek ve uygun eylemi belirleyebilmek için makine öğrenimi yoluyla geliştirilen bir teknolojidir.

Drive by wire: Yapay zekanın direksiyon, hızlanma ve frenleme gibi her bir sistemini kontrol eden teknolojidir.

Şerit Tutma: Aracın bulunduğu şeritten sürüklenmesini önlemek için kullanılan bir teknolojidir.

Otomatik Frenleme: İsminden de anlaşıldığı üzere aracın olası bir tehdit durumunda kazayı önlemek amacıyla kendini durdurmasıdır.

Araç Sistemleri Kombinasyonu: Çevredeki trafiğe göre hızı dinamik olarak arttırıp, azaltan bir teknolojidir.

Otonom Araçların Seviyeleri Nelerdir?

Otonom araçların 6 farklı otomasyon seviyesi vardır ve seviyeler arttıkça insan kontrolü ihtiyacı azalmaktadır.

Seviye 0: Aracın kontrolü tamamen sürücünün yetkisi altındadır.

Seviye 1: Gelişmiş sürücü yardım sistemi, sürücüyü direksiyon, hızlanma ve frenleme ile destekleme yeteneğine sahiptir.

Seviye 2: Gelişmiş sürücü yardım sistemi bazı koşullarda direksiyon, hızlanma ve frenlemeyi denetler. Ancak sürücü yolculuk boyunca sürüşüne tam dikkat etmelidir.

Seviye 3: Gelişmiş sürücü yardım sistemi bazı koşullarda sürüş görevinin tüm bölümlerini gerçekleştirebilir. Ancak sürücü talep halinde kontrolü tekrar kazanmalıdır.

Seviye 4: Araç sürücünün dikkati dağıldığı durumlarda kontrolü eline alır ve bunu bağımsız olarak gerçekleştirir.

Seviye 5: Araç her koşulda tüm görevlerine yerine getirebilir. Yani bu seviye, sürücüden hiçbir şekilde yardım alınmadığı tam otomasyondur. Ayrıca bu tam otomasyon sistemi 5G teknolojisinin uygulanmasıyla sağlanacaktır.

Otonom Araçların Avantajları Nelerdir?

Kullanılan yazılımın insanlara kıyasla daha az hata yapması muhtemel olduğundan, kayıp sayısını potansiyel olarak azaltır. Kaza sayısındaki bu azalma, trafik sıkışıklığının da önüne geçer. Bir başka avantajı ise yaşlılar ve engelliler için artan hareketliliktir. Otonom araçlar yeni normal haline gelene kadar birincil yararı kolaylık faktörü ve güvenliktir.

Kendi kendini süren araçlar tamamen test edildiğinde ve inşa edildiğinde seyahat altyapımızda devrim yaratacaktır.


Teknoloji kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Aleyna BAYKAL

benimühendisim de serbest konulu içerikler üreten bir yazarım, bunun yanı sıra sayfa da editörlük yapmaktayım. Lisans eğitimimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamlamış bulunuyorum. İlgi alanlarım ise psikoloji, kozmoloji ve tarihtir.

Tüm Makaleleri Göster