Stres ve ani şiddetli üzüntüler, alınan kötü haberlere vücudumuzun verdiği hormonal tepkiyle bir çok hastalığımızın temelini oluşturuyorlar. Bunu son yıllarda daha detaylı olmak üzere hepimiz biliyoruz. Doktorlarımız birçok hastalık durumunda hasta yakınlarına öncelikle “Hastamızın üzülmemesi, stresli ortamlarda bulunmaması gerekiyor” bildirisini yapıyor. Peki tam adıyla “Kırık Kalp Sendromu”nu duymuş muydunuz? Kardiyak bir problem olarak daha çok şiddetli göğüs ağrısıyla kendini belli eden bu sendrom yıllarca miyokart infarktüsü yani kalp kriziyle karıştırılmıştır. Takotsubo şimdilik nadir bir olgu olarak anılmasına rağmen aslında bilinirliğinin az olduğu da başka bir düşüncedir. Acil servise kalp krizi semptomlarıyla gelen hasta Takotsubo kardiyomiyopatisi ihtimali göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir.

Takotsubo Kardiyomiyopatisi nedir?

Kalpte geçici segmental hareket bozukluğu sebebiyle daha çok orta yaşlı kadınlarda emosyonel ya da fiziksel stres sonrası kalbin tepe noktası denilen apekste balonlaşma ile seyreden geçici bir kalp patolojisidir. Bu sendrom adını tam da bu balonlaşma nedeniyle Japonların ahtapot yakalamak için kullandığı boynu dar gövdesi geniş balon şeklinde olan seramik bir cisimden almaktadır.

Kalp sendrom sırasında bu cismin şeklini alır ve ritim bozukluğu yaşar. Stres ve üzüntü durumlarında vücutta artış gösteren adrenalin bu sendromdan başlıca sorumlu hormondur. Kişinin sevdiği birinin ölüm haberini almasından sonra ya da fiziksel efor harcanmış bir maçta meydana gelen kavga sırasında ya da kişinin duygusal strese girdiği herhangi bir durumda yaşanıldığı düşünülmektedir. Sendromun bu durumlarda vücuttaki aşırı katekolamin salınımının kalp kası hücreleri üzerindeki olumsuz etkisine bağlı olarak geliştiği düşünülür. Bütün bunların yanında geçirilmiş cerrahi işlem sonrası da sendrom gelişebilir.

Hasta acil servise genellikle göğüs ağrısı şikayetiyle başvurur. Hastada kalp krizi bulgularının geneli mevcuttur. Bunun yanında dispne yani nefes darlığı yada senkop da bulunabilir. EKG ve biyokimya sonuçları kalp kriziyle çoğunlukla aynıdır ve hafif kardiyak enzim yüksekliği tabloya eşlik eder. Ama eğer hasta koroner anjiografiye alınırsa hastada ciddi koroner arter tıkanıklığı olmadığı görülür. Darlık %50’nin altındadır. Kesin tanı ventrikülografi ile kalpteki balonlaşmanın gösterilmesiyle konulur. 1990’da Japonya’da tanımlanmış bu hastalığın günümüzde farkındalığı yeni yeni oluşmaya başlamıştır. Ülkemizde ilk olgu serisi Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 6 hastanın klinik öyküleriyle 2017 yılında yayınlanmıştır. Bu olgu serisinde en genç vaka 17 yaşında iken vakaların yaş ortalaması ise 46 idi.

Hastanın tanısı konulduktan sonra semptomlarını gidermeye yönelik tedavi verilir. Takotsubo geçici bir patolojidir ve hastaların tedaviye yanıtları son derece iyidir. Kalpte belli bir patoloji bırakmıyor olsa da Takotsubo sendromu geçiren kişilerde daha sonradan kalp yetmezliği gelişme ihtimalinin normale göre artış gösterdiği tespit edilmiştir.

Gördüğünüz gibi üzüntüler, günlük yaşamın stresi, iş dünyasındaki rekabet gerilimi bunların hepsi psikolojik rahatsızlıklarımıza sebep olabilmesinin yanı sıra tüm bu kötü duyguları aslında en önemli organlarımız da istememekte. Kalbimiz, beynimiz gibi en hayati organlarımız yoğun stresin her an hakim olduğu bir hayatta tehlike altında ve eninde sonunda uğradıkları hasarı ya Takotsubo’da olduğu gibi o anda yada yıllar sonra gün yüzüne çıkarıyorlar.

Teşekkürler…

Sağlık Bilimleri kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!