Teknolojinin gelişmesi hayatımızda her geçen gün bir çok kolaylık sağlamaktadır. Tıpta ve sağlık hizmetlerinde de her geçen gün büyük değişiklikler yaşanır, teknoloji çağı tıp bilimine de sayısız katkı sağlamaktadır. Bunlardan birisi de Organ Çip’tir. Organ çipler (Organ Microchips), en iyi 10 gelişen teknoloji listesinde yer almaktadır. Peki nedir organ çip biraz daha yakından bakalım.

Organ Çip nedir?

Bir bilgisayar bileşenini andıran organ çipler, kauçuk ve silikondan oluşur. İçerisinde mikro akışkan sıvılar ve taklit edilmesi istenen organa ait hücreler bulunur. Çipin orta kısmında bir zar, zarın alt kısmında kılcal damar hücreleri, zarın üst kısmında ilgili organın hücreleri bulunur. Zarın alt kısmında bulunan kanaldan kan akışı, zarın üst kısmında bulunan kanallardan hava akışını sağlanmaktadır.

Araştırmacılar, bu ürünü hastalıkları modellemek ve ilaçların geliştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla kullanmayı hedeflemiştir.
Yeni bir ilacın geliştirilmesi çok pahalı ve uzun bir süreçtir. Bir ilaç geliştirmek ortalama 12-15 yıl sürmekte ve yaklaşık 2-3 milyar dolara mal olmaktadır.
Bir ilacı insan üzerinde denemeden etkilerini anlamak zordur. Diğer yandan biyoloji, genetik, kimya gibi alanlarda çalışan araştırmacılar canlı hücreler üzerinde çalışmalıdırlar. Şu anda canlılar için yapılan çalışmalarda canlı hücrelerin geliştirilen ilaca vereceği tepkiyi gözlemlemek için klinik öncesi araştırmalarda kullanılan iki farklı metot vardır. Bu iki metot, canlı denek hayvanları ve petri kaplarında yetiştirilen hücrelerdir. Fakat her iki model de bizlere uygulanacak etkiye insan hücrelerinin nasıl tepki vereceğine dair tam bilgi vermemektedir. Hayvan denekler üzerinde çalışmak çok zaman almakta ve oldukça masraflı bir iştir. Bu yüzden insan hücrelerinin vereceği tepkiyi daha hızlı ve daha ucuz şekilde gözlemlenebileceği çiple devreye girmiştir.

Harvard Üniversitesi Wyss Biyoloji Temelli Mühendislik Enstitüsü kurucu başkanı Donald E. Ingber’ın sözleri:

“Hedefimiz, hayvan deneklere son vermek ve kişiselleştirilmiş tıp çalışmalarını daha etkili bir şekilde yürütmektir.”

Wyss Enstitüsünde çalışan ekip bu zamana kadar 15 çeşit organ çipi üretmiştir. Bunlar arasında akciğer, bağırsak, kalp, böbrek, karaciğer, göz ,yumurta kanalı, rahim, yumurta ve çok organlı çiplerler vardır.

Üretilen çiplerden birkaç tanesini birleştirerek insan vücudundaki sistemleri ve hatta bütün bir insan bedenini yeniden oluşturmayı hedeflemektedir. Şu anda insan vücudundaki kadın üreme sistemi 5 mini çipin birleşimiyle oluşturulmuştur.

”Akademik laboratuvarımızda yapılan mikro mühendislikte oyunu değiştiren bir ilerleme kaydettik ve sadece birkaç yıl içinde, toplumu büyük bir etkiye sahip olmaya hazır bir teknolojiye dönüştürdük.”
DONALD E. INGBER

Teknoloji kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz !