Yer İtalya’nın Floransa şehri, tam konum Palazzo Vecchio Müzesi… 500 yıl öncesinin gizemini keşfetmek ister misiniz? Hadi gelin birlikte tarihin tozlu duvarlarına bir göz atalım.

Ünlü İtalyan ressam, heykeltıraş, müzisyen, mucit, filozof ve mühendis olan Leonardo Di Ser Piero Da Vinci 1452 yılından 1519 yılına kadar yaşamını sürdürdü. Yaşamı boyunca oldukça büyük bir üne kavuştu ve dünya çapında bir saygınlık kazandı. Ömrü boyunca yaklaşık 13.000 sayfalık sanat, bilim ve felsefe alanında yazılar yazdı. Yazmış olduğu bu sayfalarda ise bulunduğu zamanın çok ötesinde çizimler de (bir uçağın eskizleri, askeri bir tank…) mevcuttu. Yaşamı gibi vermiş olduğu her bir eseri de sıra dışı olan Da Vinci, yalnızca yaşadığı Rönesans döneminde değil günümüzde de kendinden oldukça fazla söz ettirmiştir.

Gizemli Şaheser Nerede?

Tarih boyunca birçok eseri kayıp olan Da Vinci’nin en büyük eserinin, Floransa’daki Palazzo Vecchio Müzesi’nde olduğu düşünülmekteydi. Gerçekten de yüzlerce yıllık bu duvarların içersinde paha biçilmez bir başyapıt gömülü olabilir miydi?

Bundan tam 500 yıl önce şuan ki Palazzo Vecchio Müzesi’nin duvarlarında bir yere Da Vinci, Anghiari Savaşı freskini çizdi. Fakat bu çizimleri takiben 60 yıl içerisinde bir tadilat yapıldı ve Da Vinci’nin eserinin üstü kapandı. Kapanan yerlerin üzerine ise başka bir Rönesans sanatçısı kendi fresklerini çizdi. Paha biçilmez olan eser artık yoktu, duvarların arkasında kaybolmuştu…

Da Vinci’nin bu paha biçilmez eserini bulabilmek için müzenin her bir santimetresi lazer, radar ve termal kameralarla incelendi. Yapılan incelemeler sonuç verdi ve duvarların içerisinde gizli bir hava boşluğu bulundu. Bu da demek oluyordu ki duvarın üstüne başka bir duvar döşenmişti yani Da Vinci’nin şaheseri hala oralarda bir yerlerde olabilirdi.

Yeni duvarın üzerine çizilen bir başka fresk ise arkadaki şahesere ulaşabilmek için delinmek, kamera ile incelenmek zorundaydı fakat yalnızca belirli sayıda deliklerin açılmasına izin verilmişti. Çünkü duvarın arkasında Anghiari Savaşı freskinin olduğu kesin değildi bundan dolayı da sergilenen esere daha fazla zarar verilmek istenmiyordu.

Deliklerin hedefini belirlemek içinse Da Vinci’nin freskinin ne kadar büyüklükte olduğunu iyi bilmek gerekiyordu. Öncelikle Da Vinci’nin yapmış olduğu diğer eserlerin büyüklüğü incelendi. İncelemeler sonucunda ise Oxford Üniversitesi gizli arşivinde Anghiari Savaşı freskinin bir kopyası bulundu. Fakat bulunan kopya orijinal freskin yalnızca küçük bir kısmıydı yani koca bir yapbozun yalnızca bir parçasına sahiplerdi.

Tüm bunlara rağmen orijinal boyutlara yakın olduğu düşünülen bir taslak hazırlandı. Hazırlanan taslak, Da Vinci’nin freskinin varlığının muhtemel olduğu kısımlara projeksiyon yardımı ile yansıtıldı ve açılacak olan 14 deliğin konumu belirlendi. Devasa duvarda şahesere ulaşabilmek için yalnızca 14 atış hakları vardı.

Fakat her şey istenildiği gibi olmadı. Kalıcı eserleri koruma müfettişleri freske zarar veremeyeceklerini bu nedenle de yalnızca restore edilmiş yerlerde 7 delik açabileceklerini söyledi. Bunlar delme işleminin freske yeni bir hasar veremeyeceği eski yamalar ve çatlaklardı. Bundan sonra işleri tamamen şansa kalmıştı.

Ertesi gün ise ilk delik açıldı ve nefesler tutuldu fakat herhangi bir şey bulunamadı. Bu günü takip eden 6 gün boyunca da hiçbir şey bulunamadı.

Sonuç

En sonunda ise medyanın ve halkın baskısından dolayı projeye son verilmek zorunda kalındı. Günümüzde halen duvarların arkasında neler olduğu gizemini korumaktadır.

Belki de göremeyen bizleriz tıpkı Da Vinci’nin dediği gibi “İnsanlar üçe ayrılır; görenler, gösterince görenler ve asla göremeyenler.”

Fresk: Kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla, yeni sıvanmış olan ıslak bir duvar yüzeyine resim yapma tekniği.

Fikir ve Sanat kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !

Yazar Hakkında

Aleyna BAYKAL

benimühendisim de serbest konulu içerikler üreten bir yazarım, bunun yanı sıra sayfa da editörlük yapmaktayım. Lisans eğitimimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamlamış bulunuyorum. İlgi alanlarım ise psikoloji, kozmoloji ve tarihtir.

Tüm Makaleleri Göster