Toplumlar, kültürleri ile birbirinden ayrışmaktadır. Bu durum, zaman algısı ve iletişim türleri için de geçerli olabilmektedir. Kimi kültürlere göre vakit nakit iken, kimi kültürlere ise zaman dinamik olarak görülür; daha çok geçmişe odaklı da olabilir. Geçmişe odaklanan toplumlar, gelenekselci bir yapıya sahiptir. Kültür, iletişimin temel unsurudur; iki farklı iletişim türü de kültür farklılıkları sebebiyle toplumlar arasında ayrışmaktadır.

Farklı kültürler ile iş, okul ya da kişiler arası ilişkiler sebebiyle bir arada olanlar için bu yazıda farklı kültür ve iletişim ögeleri anlatılmıştır.

Polikronik ve Monokronik Kültür

Polikronik kültüre sahip olan toplumlar, aynı anda birçok eyleme yapmaya odaklıdır. Buna kısıtlı bir zaman dahil olsa bile, az zamanda çok iş başarılmalıdır. Polikronik toplumlar geleceğe odaklıdır ve vakit, onlar için lavabo deliğinden akan su kadar hızlıdır. Monokronik toplumlarda ise, bir zamanda tek bir iş yapılır. Örneğin Almanlar, bir toplantı esnasında başka herhangi bir işle ilgilenildiğinde kızabilir ve toplantıyı terk edebilir.

Polikronik kültür öğeleri taşıyan ülkeler gelenekselci bir yapıya sahip olduğundan, eylemleri de buna dönüktür. Bu kültürlere örnek olarak; Çin, Japonya, İngiltere, Latin Amerika ve Arap ülkeleri gösterilebilir.

Monokronik kültür öğeleri taşıyan toplumlar, yapılacak her şey için belirlenmiş bir zamana ve o zamanda orada olmaya büyük önem gösterir. Bir eylem sırasında kesinti ya da sabotelere kesinlikle müsamaha gösterilmez. Amerika, karma ırk ve kültüre sahip olmasından dolayı kısmen polikronik öğeler taşırken, çoğunlukla monokronik kültüre sahiptir. Monokronik kültürün en başat örneği Alman toplumudur. Alman toplumu, geleceğe odaklı ve iş konusunda titiz olmasından ötürü disiplinli ve katıdır.

Yüksek Bağlamlı Kültür ve İletişim

Amerikalı antropolojist Edward T. Hall’un öne sürdüğü yüksek ve düşük bağlamlı kültür ve iletişim teorileri kültürler arası iletişimin mihenk taşlarından biri olmuştur. Hall’a göre yüksek bağlam kültüründe mesajlar bir anlama bağlanan jestler, ses tonu ya da sessizlik ile karşı tarafa aktarılır. Yüksek bağlamlı iletişimde, bilgi büyük oranda fiziksel ve sosyal çevreden alınmaktadır. Yüksek bağlamlı kültürler, bir mesajdaki anlamı iletebilmek için yalnızca sözcükleri kullanmazlar. Bu kültüre sahip insanlar, birbirleri ile yakın ve samimi ilişkiler kurar. Bu kültürlere örnek olarak Arap ülkeleri, Orta Asya ülkeleri, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri gösterilebilir.

Düşük Bağlamlı Kültür ve İletişim

Düşük bağlamlı iletişim, iletilecek mesajın çoğunluğu sözcüklerle açıkça iletilir. Bu kültürler neredeyse tamamen iletişimde sözlü mesaja dayanır ve çevreyi genellikle ek bir anlam için taramazlar. Fiziksel ve sosyal çevreden sıklıkla etkilenmezler. Düşük bağlamlı kültürlerde kişiler arası ilişkiler yüzeyseldir ve bu ilişkiler, belirli aktivitelere katılım ile belirlenmeye genellikle yatkındır. İlişkiler, yüksek bağlamlı kültürlerde olduğu kadar yakın ve samimi değildir. Bu sebeple, iş, ev veya okul yaşamındaki yazılı ve sözlü iletişimlerde arka plan bilgisinin açıkça paylaşılmasına yönelik daha büyük bir ihtiyaç duyulabilir. Düşük bağlamlı kültürlere örnek olarak; Batı Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada gösterilebilir.

Edward T. Hall

Hall’un engin teorileri ile zenginleşen kültürler arası iletişim, günümüzde insanların nispeten daha fazla farklı kültürler ile bir araya gelmesi sebebi ile önemli bir sosyolojik inceleme alanı haline gelmiştir. Antropologlar, genel olarak tek bir kültür üzerine yoğunlaşıp o kültürü her açıdan incelemektedir. Ancak bundan farklı olarak Hall, farklı kültürlerin belirli yönlerini (örn. İletişim, alanın farklı kültürlerde kullanımı vs.) ele alıp kıyaslamalar yapmış ve bunları akademik sahada paylaşmıştır. Hall’un çalışmaları, kültürler arası iletişim alanının temelini sağlamış ve bu alanı popüler hale getirebilmiştir. Son olarak Hall’un kitapları, meraklısı için aşağıda verilmiştir:

  • Dance of Life (Hayatın Dansı)
  • The Hidden Dimension (Saklı Boyut)
  • The Silent Language (Sessiz Dil)
  • Beyond Culture (Kültürün Ötesinde)

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!