Uluslararası işletmelerin faaliyette bulunacakları yabancı ülkenin analiz ve girecekleri sektöre yönelik araştırmalarının sonucunda, birçok giriş yönteminin olduğu görülür.

  1. İhracat-ithalat faaliyeti
  2. Hisse senedi yatırım faaliyeti
  3. Lisans anlaşmaları yapmak
  4. Yetki anlaşmaları yapmak
  5. Yurt dışında şube açmak
  6. Ortak yatırım kurmak (Joint Venture)
  7. Doğruda yatırım

İhracat-İthalat Faaliyeti

   Bir işletmenin ürettiği malları veya aracı olduğu malları yurt dışına satması, yurt dışından hammadde v.b. gibi malları alması veya alımına aracılık etmesi bir uluslararası faaliyettir. Yönetim faaliyeti gerektirir.

Hisse Senedi Yatırım Faaliyeti

   Bir işletmenin yurt dışında kurulmuş şirketlerin hisse senedi ve tahvillerinden alarak yatırım yapması uluslararası bir faaliyettir. Yönetim faaliyeti gerektirmez.

Lisans Anlaşmaları Yapmak

   Bir işletmenin yurt dışındaki işletmelere kendi malını üretmeleri için lisans anlaşmaları yapması uluslararası bir faaliyettir. Temel lisans anlaşması, franchising, sözleşmeli üretim, yönetim sözleşmesi gibi türevleri vardır. Yönetim sözleşmesi dışındakiler yönetim faaliyeti gerektirmez.

Yetki Anlaşmaları

   Lisans anlaşmalarının daha gelişmiş bir şeklidir. Yönetim faaliyeti gerektirmez.

Yurt Dışında Şube Açmak

   Bir işletmenin özellikle yurt dışındaki önemli merkezlerde kendilerini temsil etmesi, pazarlama imkanları, piyasayı takip imkanları, v.b. nedenlerle şube açması uluslararası bir faaliyettir. Yönetim faaliyeti gerektirir.

Ortak Yatırım (Joint-Venture)

   Bir işletmenin özellikle yerel ülkelerden bir veya daha çok şirketle ortak olarak yatırıma gitmesi uluslararası bir faaliyettir. Yönetim faaliyeti gerektirir.


Ekonomi kategorisindeki diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Arif TAN

Lisans, Dokuz Eylül Üniv. - Makine Mühendisliği Yüksek Lisans, Marmara Üniv. - MBA Doktora, Zürih Üniv. - Ekonomi (Halen) 19.10.1987 Antalya doğumluyum. Çeşitli dergi, kurum ve kuruluşlarda yazarlık yapmaktayım.

Tüm Makaleleri Göster