Yazılıma yeni başlamak isteyen birisi önce yazılımın ne olduğunu öğrenmelidir. Yazılımın en sade ve anlaşılır tanımı; elektronik bir donanımın, belirli bir işi zamandan tasarruf ederek yapabilmesi için özel olarak derlenmiş ve geliştirilmiş kodlar (programlar) bütünüdür. TDK ‘da yer alan tanımı ise, ”Bir bilgisayarda donanıma hayat veren ve bilgi işlemde kullanılan programlar, yordamlar, programlama dilleri ve belgelemelerin tümü”.

Yazılım hayatımızı kolaylaştıran ve artık vazgeçilmez olan yeni nesil cihazları hayatımıza dahil etmiştir. Televizyon, telefon, bilgisayar, internet, iletişim, otomotiv, uzay sanayisi ve daha birçok alanda yazılım hayatımızdadır.

Yazılım 3 farklı kategoriye ayrılır. Bunlar masaüstü yazılım, web yazılım ve mobil yazılımdır. İnternetin tüm dünyada aktif şekilde kullanılması ve hızlanmasıyla masaüstü yazılıma talep azalmıştır, web yazılım ve mobil yazılım daha aktif olmaya başlanmıştır. Web yazılım ve mobil yazılımın artmasının başka bir sebebi de kullanıcının talebini net ve hızlı bir şekilde karşılamasıdır.

Yazılıma Nereden Başlamak Lazım?

İlk olarak İngilizce bilmemiz gerekiyor. İngilizce hayatımızın birçok noktasında gerekli ama yazılımın olmazsa olmazıdır. Çünkü tüm programlar İngilizce ve daha önemlisi bir problemle karşılaştığımızda bunu çözebilmemiz için ulaşabileceğimiz Türkçe kaynak sayısı çok sınırlıdır.

Ayrıca ne istediğimizi bilerek sabırlı ve sakin bir şekilde ilerlememiz gerekmektedir. Basit bir problemi çözmek bile saatlerce hatta günlerce zaman alabilir.

Geliştireceğiniz yazılıma başlamadan önce yazılımı hangi işletim sistemine destekli olarak yürüteceğinize karar vermeliyiz. Seçmiş olduğunuz işletim sistemi doğrultusunda da dil ve dile uygun derleyiciyi belirlemeliyiz. Mesela Windows için derlenen program UNIX’ta çalışmayacağı gibi UNIX için derlenen programda Windows ‘ta çalışmayacaktır. Bu nedenle dil seçimi ve işletim sitemi bu konuda önemli bir noktadır.

Yazılım dilleri nelerdir?

Programlama dilleri sayesinde bilgisayarlar ve insanlar verimli bir iletişim sağlayabilirler. Bazı programlama dillerinden bahsedelim.

C Dili: Orta düzey bir programlama dilidir. C Dili, Windows, Linux ve UNIX gibi işletim sistemlerine ve gömülü yazılımlara entegre edilmiş sistem uygulamalarını geliştirmek için kullanılır.

C ++: Genel amaçlı, orta düzey bir programlama dilidir. C ++ aslında bir C dilinin uzantısıdır. Bazı durumlarda, kodlama her iki formatta da yapılabilir, C ++ bir melez dilin örneğini oluşturabilir.

Python: Yorumlanabilen, nesne yönelimli ve esnek ve sağlam semantiklere dayanan gelişmiş bir programlama dilidir. Python, sistemleri bir komut dosyası olarak entegre etmek için hızlı bir şekilde çalışmanıza izin verir.

Java: Web tabanlı geliştirme için ideal kılan çeşitli özelliklere sahip genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Java, video oyunları ve mobil uygulamalar için kurumsal düzeyde uygulamalar geliştirmek ve JSP (Java Server Pages) ile web tabanlı uygulamalar oluşturmak için kullanılır.

Ruby: Bağımsız olarak veya Ruby on Rails web çerçevesinin bir parçası olarak kullanılabilen, açık kaynaklı, nesne yönelimli bir komut dosyası dilidir. Ruby, simülasyonlar, 3D modelleme ve bilgiyi yönetmek ve izlemek için kullanılır.

HTML: Web sayfaları oluşturmak için kullanılan standart biçimlendirme dilidir.

Javascript: Bir istemci tarayıcısının içinde çalışan ve bir sunucu yerine bir bilgisayardaki komutları işleyen bir istemci tarafı programlama dilidir.

Yazılım ve programlama dilleri hakkında gelecek makalelerde buluşmak üzere..

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!