Bebekler doğum itibaren belirli dönemlerde uyumlarını kaybeder ve isteksiz, uykusuz ve huysuz olurlar. Bu diş çıkarma dönemleri gibi belirgin dönemler olduğu gibi büyüme atağı şeklinde de olabilir.  Bu süreçte çocuk rutininden kopar, uykusu bölünür, yemek yemeği reddeder ve küçük şeylere bile ağlayabilir.

2 yaş sendromu; Bebeklerin anneye bağlı olma ihtiyacı ve özerk olma isteği arasında yaşadığı duygu karmaşasının davranışlarına yansımasıdır. Genellikle 18 ve 36. aylar arasında geçirilen bu dönemde çevreye ve aileye olan uyumunun kısmen bozulduğu görülmektedir.

2 yaş sendromu ilk ergenlik olarak da adlandırılır. Ergenlik de çocukluktan gençliğe doğru atılan ilk adımdır. Ergen bu süreçte psikolojik, mental, fiziksel ve sosyal açıdan gelişim gösterir. Bu gelişim ergenin alışılagelmiş düzenini her anlamda bozduğu için, çocuklar sürece uyum sağlamakta zorlanır ve bunu yakın çevresine yansıtır. 2 yaş sendromu da bebeklikten çocukluğa doğru atılan adımlardır. Bebek bu dönemde dış dünyayı tam olarak bilmediğinden dolayı hem hala annesine yakın ve bağlı olmak ister hem de dış dünyaya karşı duyduğu merakla bağımsız ve özerk olmak ister. Anneye ya da bakım veren kişiye yakınlık ve özerklik isteği birbirine zıt iki temel duygudur. Bu çelişki bebeği kaygılandırır. Kaygı ise dışarıya uyumsuzluk, hırçınlık ve inat olarak ifade edilir. Bu süreçte bebeğin ve ergenin tek çabası uyum sağlamaktır.

2 Yaş Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Karşılaşılan en belirgin davranış, karşı gelme davranışıdır. Bebeklikten çocukluğa ilk adımların atıldığı bu dönemde eskiden size ve ailenize uyumlu olan bebeğiniz bir anda uyumunu kaybeder ve en ufak olaylarda bile inatlaşmaya başlar. Bu yoğun inat ve karşı gelme davranışıyla birlikte çığlık atarak ağlama, kendine zarar verme (kendini yere atma, etrafa yumruk-tekme atma vb.), eşyalara zarar verme, uykusu olduğu halde uyumayı ve aç olduğu halde yemek yemeyi reddetme, kendi tercihlerinde bulunmayı isteme ve aksi halde olayları büyütme gibi davranışlarda görülebilir.

Her Çocuk 2 Yaş Sendromu Yaşar Mı?

18- 36 ay dönemlerinde çok yaygın olarak görülse de yine de her çocuk 2 yaş sendromu yaşar diyemeyiz. Sendromu yaşayan çocuklarda görülen davranışların yoğunluğu aile yapısı, ebeveynlerle kurulan bağ, kardeş sayısı gibi faktörlere bağlı olarak artıp azalabilir.

2 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

Öncelikle yaşadığınız durumun farkında olmalısınız. Çocuğun yaşadığı bu süreç ve gösterdiği davranışlar anne-babaya karşı bir isyan değil aksine uyum sağlama çabasıdır.  Mümkün olduğunca orta yolu bulma şeklinde çözümler üretilmelidir. Çocuğa karşı kesinlikle korku ve güç silahlarını kullanılmamalıdır. Bu bebeğinizin psikolojik ve hatta fiziksel gelişimine kalıcı olarak zarar verebilir.

Çocuğunuza Seçenekler Sunun

Bebeğinizle zorluk yaşadığınız her olgu için iki şıklı seçenekler oluşturun. Seçenekleri siz belirlediğiniz için ikisinden birini seçmesi sorun olmayacaktır. Çocukta kendi kararını verdiği için özerklik duygusu tatmin olacaktır.

Oyun Yoluyla Öğretmeyi Deneyin

Oyun, çocuk için en önemli öğrenme araçlarından birisidir. Çocuğunuza birçok yeni davranışı ya da davranışın doğru halini oyunda koyacağınız kurallar ve oyun teknikleriyle öğretebilirsiniz. Oyun sırasında çocuğunuzun en doğal halini gözlemleyerek onun aslında ne istediğini de daha net görebilirsiniz.

Olumsuz Davranışını Görmezden Gelin, Olumlu Davranışı Pekiştirin

Görmezden gelme ve pekiştirme davranış değişikliğinde sık kullanılan bir yöntemdir. Çocuklar iki yaş sendromunda özerk olmak istedikleri için öncelikle var olduklarını kanıtlama çabası içine girerler. Olumlu ya da olumsuz verilen her tepki onun için istenilen tepkidir. Bununla birlikte bir davranışı dikkat çektiği sürece yapmaya devam ederler. Olumsuz davranışlarını düzeltmek için tepki verdiğinizde istemeden o olumsuz davranışı pekiştirirsiniz. En iyi çözüm yolu kendine kalıcı bir zarar vermediği sürece çoğu zaman görmezden gelmektir. Görmezden gelinen davranış dikkat çekmediği düşüncesiyle zamanla azalacaktır.  Bunun yanı sıra istenilen ve olumlu davranışları pekiştirmekte o davranışın kalıcılığını arttıracaktır.

Onu Her Haliyle Kabul Ettiğinizi Gösterin

Çocuklar bu sendrom döneminde ne kadar özerklik için çabalasalar da sağlıklı bir çocuk olabilmek içinde her haliyle kabul edildiğini bilmek isterler. Ona sık sık sevginizi farklı şekillerde ifade edin. Tensel temaslar içeren etkinlikler planlayın. Bol bol sarılın, eğlenenin, kahkahalar atın, birlikte yeni şeyler keşfedin, öğrenin. Çocuğunuza, yeterince iyi anlaşamadığınız zamanlar da bile onu hala çok sevdiğinizi her zaman belli edin. Unutmayın bir çocuğun en temel ihtiyacı  her şeyden önce koşulsuz kabul ve sevgidir.

Psikoloji kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !