Küresel ekonomide firmaların en büyük sorunu başarının devamlılığını sağlamaktır. Süreç kontrolleri ile hataların azaltılması ve proseslerin kontrol altına alınmasını sağlayan 6sigma metodu yöneticilerin dikkatini çekmektedir. 6 sigmanın uygulanması için oldukça kapsamlı olan bir eğitime sahip olmalısınız. Çünkü sistematik bir yaklaşıma sahiptir. Ayrıca uzun ve karmaşık bir yapısı vardır. Eğitimlerine baktığınız zaman kendi içerisinde de bölümlere ayrıldığını görmekteyiz. (Usta kara kuşak, Kara Kuşak, Yeşil kuşak ve 6sigma Şampiyonu) Bu yanıyla karate seviyelerine benzediğini düşünüyorum. Eğitimini alıp uygulamalar yaptıkça gelişecek ve zirveye ulaşacaksınız. Genellikle endüstri sektöründe yaygın olarak kullanılan 6 sigma yöntemi endüstrinin yanı sıra sağlık hizmetleri ve klinik laboratuvar örnekleri ile de karşımıza çıkmaktadır.

6 sigma, istatiksel analizlerden yararlanarak iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefleyen bir metodolojidir. Tarihsel gelişimi 1970’lere dayanmaktadır. Hızlı ve etkili sonuçlar doğurması ile birçok kesimin dikkatini çekmiş ve günümüz halini almıştır. Sisteme baktığımızda; İşleyişteki varyasyonları kontrol ederek karmaşıklıkları ortadan kaldırmaya çalışır. Tahmin çalışmasından ziyade istatiksel verilere dayanması daha öngörülebilir ve gerçekçi bir yaklaşım imkanı sunmaktadır. Bu metodoloji ile sistemlerde iyileştirme sağlayarak mali kar elde ederken aynı zamanda da müşteri memnuniyetini de artırabilmektesiniz. Günümüzde bu sistemi bünyesinde uygulayan firmalara bakacak olursak üst sıralarda Ford, Vestel, Arçelik, Bosch ve Borusan gibi isimlere rastlamaktayız. Bu da bir kez daha bize başarının hiçbir zaman bir tesadüf olmadığını kanıtlamış oldu.

6 Sigma ve Yalın altı sigma

Altı Sigma: Prosesleri veya ürünleri iyileştirmek, proseslerde verimliliği sağlamak ve sürekli hale getirmek için verileri istatiksel olarak kullanan bir yöntemdir. Müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak için proje odaklı çalışır. Tanımla, ölç, analiz et, iyileştir ve kontrol et şekilde 5 bölümden oluşmaktadır. Müşteri ve üretici arasında belirli bir dengeyi sağladıktan sonra Maliyetleri azaltmaya odaklanmaktadır.

Yalın Altı Sigma: Adından da anlaşılacağı üzere Toyota yaklaşımı olan Yalın, sisteme dahil edildiğinde israfı yok etmeye ve değersiz zamanları azaltmaya çalışarak iki yöntemi dengeli bir şekilde birleştirip çalıştırmaktadır. İki sisteminde bir arada kullanılması süreçleri hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.

Kuşaklarına göre Altı Sigma

Altı sigma Şampiyonu : Projeyi  destekleyen ve liderlik eden şirket yöneticileridirler. Firma içerisinde çalışanları seçer ve projeye liderlik ederler. Temel prensipler ve metodoloji hakkında eğitimleri vardır.

Altı Sigma Usta Kara Kuşak : İstatisksel araçlar hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidirler. Uygulanmış projeleri mevcuttur. Yeşil ve Kara kuşakta bulunan çalışanlara tavsiyelerde veya talimatlarda bulunabilirler. Profesyoneldirler. Şampiyon ile uyumlu potansiyel liderlerdir.

Altı Sigma Kara Kuşak : İstatiksel metodoloji ile ilgili eğitim almış kimselerdir. Üstlerinden talimat alırlar. Bulundukları proje ya da eğitimi başarılı bir şekilde tamamlamışlardır.

Altı Sigma Yeşil kuşak : Altı sigma için projelerin tanımlanması ve istatistiksel verilerin yönetimi kapsayan eğitimleri almış kimselerdir.

6 sigma uzmanı süreçleri iyileştirmek için nitel ve nicel araçları kullanabilir. Bunlara örnek olarak kontrol grafikleri, hata modu ve etki analizi (FMEA), istatiksel süreç kontrolü verilebilir.

Genel hatları ile 6 sigma için şunları söylemek mümkündür;

  • Projelerin gelişiminde büyük etki sağlarlar.
  • Projelerin yönetimi için nitelikli kişiler gerekmektedir.
  • Grup çalışmasını içerir.
  • İş süreçlerinin ayrıntılı olarak incelenmesini sağlar.
  • Verileri daha üretken şekilde kullanır.
  • Strateji üretilmesini sağlar.
  • İstatiksel verilerin üst yönetim için ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serer.

Kaynaklar

1

2

https://www.6sigma.us/six-sigma.php/


Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!