Pnömatik sistemler sıkıştırılmış hava ile çalışan endüstriyel sistemlerdir. Pnömatik sistem amacı, ortamdaki havayı veya ortam havası dışında karbondioksit, nitrojen gazlarını kullanarak mekanik enerji üretmektir. Bu gazlar kompresör aracılığıyla elde edilip hava tanklarında saklanır. Mekanik enerjiyi üretmek için sıkıştırılmış havanın itme gücünden yararlanılır. Hidrolik sistemlere göre daha düşük basınçla çalışırlar ancak hidrolik veya elektrik sistemlerine göre çok daha yüksek hızlarda çalışabilmeleri nedeniyle tercih edilirler. Böyle verim açıkları yüksek hızları sayesinde kapanmış olur.

Pnömatik Sistemin Kullanım Alanları

Kapadokya’nın sembolü haline gelen sıcak hava balonları, ray üzerinde giden araçlarının ve tırların fren sistemleri, otomobil tekerlekleri, otobüslerin yolcu kapıları, boya tabancaları, hava matkapları, eski model bazı araçların cam silecekleri, birçok el ile üretim yapan sistemin emniyet sistemleri gibi belki de tahmin ettiğimizden çok daha geniş kullanım alanına sahiptir.

Pnömatik Sistemin Elemanları

  • Kompresörler
  • Pistonlar
  • Valfler
  • Elektrovalf
  • Adavalfler
  • Çoklayıcı
  • Gaz tankları
  • Manometreler
  • Regülatörler & Şartlandırıcılar
  • Sayaçlar

Pnömatik Sistemlerin Avantajları

Etkin Kullanım: Basınçlı hava üretmek için atmosferde sınırsız gaz kaynağı vardır. Ayrıca büyük hacimlerde kolayca saklama imkanı vardır. Basınçlı hava borularla kolayca taşınabileceğinden mesafe sınırı yoktur. Kullanımdan sonra basınçlı hava herhangi bir ek işleme gerek duyulmadan direkt atmosfere salınabilir.

Yüksek Mukavemet ve Güvenilirlik: Pnömatik sistem elemanları son derece dayanıklıdır ve kolayca hasar görmez.

Basit Tasarım: Pnömatik sistemlerin tasarımı nispeten daha basittir. Bu nedenle basit otomatik sistemlerinde kullanım için daha uygundur. Basit ve sürekli değişken çalışma hızlarına sahip doğrusal hareket veya açısal dönme hareketi gibi hareket seçenekleri vardır.

Zorlu Çevre Koşullarına Uyumluluk: Diğer sistemlerin elemanlarıyla karşılaştırıldığında basınçlı hava yüksek sıcaklık, toz ve korozif ortam vb. koşullardan daha az etkilenir. Bu nedenle zorlu çevre koşullarında çalışmaya daha uygundurlar.

Güvenlik: Pnömatik sistemler, yangına veya patlamaya neden olmadan yanıcı ortamda çalışabildikleri için diğer sistemlerden daha güvenlidir. Bunun dışında, pnömatik sistemde aşırı yüklenme sadece kaymaya veya çalışmanın kesilmesine yol açar. Diğer sistemlerin elemanlarından farklı olarak, pnömatik sistem bileşenleri aşırı yüklendiğinde yanmaz veya aşırı ısınmaz.

Hız ve Basınç Seçimi: Basınçlı havanın basıncı ve hacmi, bir basınç regülatörü ile kolayca ayarlanabilir.

Çevre Dostu: Pnömatik sistemlerin çalışması kirlilik üretmez. Çevresel olarak temizdir ve temiz oda standartları gerektiren yerlerde de rahatlıkla çalışabilir.

Ekonomiklik: Pnömatik sistem elemanlarının maliyetleri oldukça düşüktür. Ayrıca pnömatik sistemler daha dayanıklı olduğu için bakım maliyeti diğer sistemlere göre önemli ölçüde düşüktür.

Pnömatik Sistemlerin Dezavantajları

Nispeten Düşük Doğruluk: Pnömatik sistemler basınçlı hava tarafından sağlanan kuvvetle beslendiğinden, çalışması basınçlı havanın hacmine tabidir. Sıkıştırıldığında veya ısıtıldığında hava hacmi değişebileceğinden, sisteme hava beslemesi doğru olmaya bilir ve bu da sistemin genel doğruluğunda bir eksikliğe neden olabilir.

Düşük Yükleme: Sistemin silindirleri küçük olduğundan, çok ağır yüklerle çalışamaz.

Ön İşlem Gereksinimi: Basınçlı hava içinde su buharı veya toz bulunmadığından emin olmak için kullanımdan önce işlenmelidir. Aksi halde sürtünme nedeniyle parçalar çabuk yıpranabilir.

Hareket Hızlarındaki Eşitsizlik: Hava kolayca sıkıştırılabileceğinden, pistonların hareket hızları nispeten düzensizdir.

Gürültü: Sistem elemanları serbest bırakıldığında gürültü oluşur.

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!