William Edwards Deming dünyanın en önemli kalite gurularının arasında bulunmaktadır. Yaptığı kalite geliştirme ve iyileştirme çalışmaları ile tanınmış, günümüz iyileştirme tekniklerinin temellerini oluşturmuştur. Sürekli iyileştirme kavramı üzerinde durmuştur. Kalitenin daha çok üst yönetim ile ilişkili olduğunu savunmuştur. Deming’e göre bir sistemin başarısı, insanları veya makineleri içermesine bağlı olmaksızın farklılıkların yönetim tarafından kontrol altına alınmasıyla sağlanabilmektedir. Bu düşünceleri ile Deming Toplam Kalite Yönetimi’nin temellerini atmış ve bu konuyu özetleyen 14 ilkeyi sunmuştur.

Deming’e Göre 14 Önemli Kural

1- Ürün ve servisin gelişmesi için sürekliliğin sağlanması: Para kazanmaktan ziyade yenilik, sürekli gelişim, araştırma ve devamlılık hedeflenmelidir.

2- Yeni felsefenin benimsenmesi: Günümüz koşullarında hatalar kabul edilemez. Şirketlerin de bunu kabul etmeyen yeni bir felsefeye ihtiyaçları vardır. Örneğin işe uygun olmayan malzemelerin, gecikmelerin, hataların yeni felsefede olmaması gerekir.

3- Kitle denetimine bağlılığa son verilmesi: Kontroller sadece son aşamada değil her aşamada gerçekleştirilmelidir.

4- Etiket fiyatı bazında ödüllendirmeden vazgeçmek: Ürün sadece etiket fiyatı üzerinden değerlendirilmemeli, gerekli standartlara sahip olup olmadığına da bakılmalıdır. Sadece fiyat dikkate alındığında alımlar en düşük fiyatı sunana doğru kayar, bu düşük kaliteyi ve yüksek maliyeti getirir.

5- Hizmet ve ürün sisteminin gelişimini sürekli hale getirmek: Tüm süreçlerin sürekli olarak geliştirilmesi sağlanmalıdır.

6- Eğitim programlarının oluşturulması: Çalışanların gerek mesleki gerekse diğer konularda eğitilmesi için programlar yapılmalıdır.

7- Liderlik sisteminin oluşturulması Liderlerin Toplam Kalite Yönetimi kültürünü aktarabilmek için gerekli sistem ve stratejilere sahip olmaları gerekmektedir. Liderlik sadece çalışanlara ne yapacaklarını söylemek veya onları cezalandırmak ile değil; yol göstermek, yardımcı olmak ve gerekirse çalışanların bireysel yardım ihtiyaçlarının belirlenmesi ile olmaktadır. Liderlik kavramı kurumsallaştırılmalıdır.

8- Korkunun uzaklaştırılması: Çalışanların öneri ve şikayetlerini, sorunları korkmadan dile getirmeleri sağlanmalıdır.

9- Çalışanlar için bölümler arasındaki engellerin kaldırılması: Birimler arası engeller kaldırılmalıdır. Birimler birbirlerinden haberdar olmalıdır.  

10- İşgücü için hedefler, nasihatlar ve sloganların yok edilmesi: Sloganlar ve nasihatlar yerine, yol haritası çizilmeli, çalışanların kendi sloganlarını yaratmalarına fırsat verilmelidir.

11- Sayısal kotaların kaldırılması: Sayısal kotaların kalite üretkenliğinde olumlu etkisi bulunmamaktadır. Kalite olmadan sayılar bir anlam ifade etmemektedir.

12- Çalışanların mutluluklarını ve gurur duymasını engelleyen engellerin ortadan kaldırılması: Örneğin hızlı çalışmaktansa doğru çalışmanın veya rekabet yerine işbirliğinin önemi vurgulanmalıdır. Çalışanların hatalı iş yapmasına sebep olacak engeller ortadan kaldırılmalıdır.

13- Etkin bir eğitim programının uygulanması: Eğitimler ile çalışanların kendilerini geliştirmeleri için gerekli ortam sunulmalıdır. Kendilerini geliştirmeleri için teşvik edilmelidirler.

14- Dönüşümü tamamlamak için harekete geçmek: Kurumdaki herkesin bu maddeleri uygulamada görev alması ve harekete geçmesi sağlanmalıdır.

Deming’ e göre bu 14 noktanın uygulanması tek başına yeterli değildir. Üretimi ve işgücünü engelleyen 7 ölümcül hastalık bulunmaktadır ve bunların iyi bir şekilde anlaşılması, analiz edilmesi, hem yönetim hem de üretim süreçlerinden kaldırılmaları gerekmektedir.

Deming’e Göre 7 Ölümcül Hastalık

  1. Değişmezlik amacının olmaması
  2. Özellikle kısa dönemli kazançlar üzerine odaklanılması
  3. Performans ve değer oranı değerlendirmesi
  4. Yönetimin değişkenliği
  5. Şirketin sadece görünenlere göre yönetilmesi
  6. Tıbbi harcamaların fazlalığı
  7. Taahhüt maliyetlerinin fazlalığı

Ayrıca Deming 14 önemli nokta ve 7 ölümcül hastalık ardından bir eylem planı oluşturmuştur. Aynı zamanda bunları şirketlerde başarılı bir şekilde uygulayarak geliştirdiği bilgi birikimi ile literatüre “Derin Bilgi Sistemi” adlı yeni bir kavram katmıştır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de birçok kuruluş Deming’in ilkelerini kullanmaktadır.

Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!