1976 doğumlu olan Andrew Ng, Amerikalı bir iş adamıdır. Fakat sadece bunu söylemek onun için yetersiz kalır. Kendisi aynı zamanda bir bilgisayar bilimcisi, yatırımcı ve yazardır. Özellikle makine öğrenmesi ve yapay zeka üzerine çalışmalar yapan Andrew, “Google Brain”in kurucu ortağı ve lideridir. Ayrıca bu şirketin “Yapay Zeka Grubu”nun büyümesine katkı sağlamış ve başkan yardımcılığını yapmıştır.

Tüm bunların yanında akademik alanda da birçok başarı elde etti. Bir süre Standford Üniversitesi’nde doçent olarak görev aldı. Ayrıca pandemi ile adını daha çok duyduğumuz çevrimiçi eğitim platformu olan Coursera’nın da kurucusudur. Bu platform sayesinde 2,5 milyondan fazla öğrenciye “derin öğrenmeyi demokratikleştirmek” konusunda bilgilerini sundu.

2012 yılında Time dergisindeki “100 Most Influential People” listesinde dünyanın en ünlü bilgisayar bilimcisi oldu. 2014’te ise Fast Company tarafından “en yaratıcı insanlar” listesindeydi.

2018’de ise yapay zeka alanındaki girişimcileri dekteklemek amacıyla bir yatırım fonu, “AI Fund”ı kurdu. Bunun yanı sıra işletmelere yapay zeka dönüşümü ile hizmet veren SaaS ürünlerine, bu dönüşümü sağlayan “Landing AI”ın da kuruculuğunu yaptı.

Andrew Ng ve Eğitim Hayatı

Ailesi Hong Kong göçmeni olan Andrew Ng, büyüme çağını Hong Kong ve Singapur’da geçirdi. 1992’de Singapur’daki Raffles Enstitüsü’nden mezun olarak Carnegie Mellon Üniversitesi’ni kazandı. Bu üniversiteyi üçlü major lisans diploması (bilgisayar bilimleri, istatistik ve ekonomi) alarak bitirdi. Ayrıca sınıf birincisi oldu.

1996 ve 1998 yılları arasında takviyeli öğrenme, model seçimi ve özellik seçimi konularında çalışmaya başladı. Bu çalışmalar sonucunda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yüksek lisans eğitimine başladı. MIT’de ilk kez halka açık olan ve otomatik olarak indekslenen web arama motorunu (CiteSeer/ ResearchIndex) kurmuş oldu.

2002’de “Shaping and policy search in reinforcement learning” konulu teziyle UC Berkeley’den doktora ünvanını aldı. Bu tez çalışmasını da Michael I. Jordan gözetiminde yaptı.

Andrew Ng ve İş Hayatı

2002 yılında Standford Üniversitesi’nde yardımcı doçentlik görevini yaptı ve 2009’da doçent ünvanı aldı. Andrew Ng, hala Standford Üniversitesi’nin Bilgisayar Bilimi Bölümü ve Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde profesördür. Veri madenciliği, büyük veri ve makine öğrenmesi üzerine dersler vermektedir. Ayrıca okuldaki Yapay Zeka Laboratuvarı’nın direktörüdür. 2020’de de Coursera’da verdiği “Ng’s: Machine Learning” , “AI for Everyone” ve “Neural Networks and Deep Learning” kursları oldukça popüler oldu.

Andrew, akademik kariyerinin yanında sektörde de önemli çalışmalar üstlendi.

2011 yılında “Google Brain Deep Learning Project” ekibini kurdu ve yönetti.

2012 yılında Google’dan ayrıldı ve Daphne Koller ile birlikte “Coursera” platformunu hizmete sundu.

2014 yılında Baidu şirketine baş bilim adamı olarak katıldı. Burada büyük veri ve yapay zeka çalışmalarına öncülük etti. Yüz tanıma ve sağlık hizmetleri için yapay zeka temelli bir sohbet robotu (Melody) geliştirmek için araştırma ekibi kurdu.

2017 yılında Baidu’dan istifa ederek çevrimiçi derin öğrenme kurslarını içeren “Deeplearning.ai” serisine başladı.

Bu başarıların ardından da “Landing AI” ve “AI Fund” geldi.

Andrew Ng; makine öğrenmesi, derin öğrenme, makine algısı, görüntü ve dil işleme konularında birçok makale yazdı. Yazdığı makalelerle de birçok ödül aldı. Lisansüstü eğitiminde drone’lar için pekiştirmeli öğrenme konusundaki bir makelenin ortak yazarı oldu. İlk çalışması ise Standford Otonom Helikopter Projesi (STAIR)’ydi.

Coursera’nın Hikayesi

Coursera platformu Andrew Ng’nin kurduğu 6. çevrimiçi eğitim sitesidir ve en başarılı olanıdır.

Ng, 2008’de bazı derslerin çevrimiçi olarak yayınlanması için “Standford Engineering Everywhere (SEE)” programını başlattı. Bu programda ders materyallerinin yanı sıra video dersler de vardı. MIT’nin açık ders yazılımlarına benziyordu. O dönemde SEE videoları birçok kişiye ulaştı.

Ng ve arkadaşları Khan Academy ve lynda.com gibi platformlardan çok ilham aldı. Ayrıca Stack Overflow forumunun da tasarımından etkilendi.

2009 ve 2011 yıllarında Ng ve Standford’dan tanıştığı arkadaşları, Khan Academy’ye ve bunun gibi güzel platformlara bir dizi ders yükledi. Sonrasında da en iyi platformu bulmak için inceleme ve takip yapıldı.

2011’de Stanford’da verilen makine öğrenmesi dersi ml-class.org’a yüklendi. Bu derse 100.000’den fazla öğrenci kayıt oldu. Kursta sınavlar ve ödevler yer aldı. Ayrıca bu kurs bir profesör tarafından oluşturulan ilk ve en başarılı kurs oldu. Sonrasında da veri tabanları (db-class.org) ve yapay zeka (ai-class.org) kursları açıldı. Bu kurslar Frank Chen, Jiquan Ngiam, Chuan-Yu Foo ve Yifan Mai ismindeki 4 öğrenci tarafından yönetiliyordu.

2011’de dört Stanford öğrencisiyle çalışıyordum. Zaten kaydolmuş 100.000’den fazla öğrenci için yeni özellikler geliştirme konusunda büyük bir baskı altındaydık. Öğrencilerden biri (Frank Chen), diğeri tarafından (Jiquan Ngiam) sık sık Stanford binasında mahsur bırakıldığını iddia ediyordu. Ayrıca onu gece geç saatlere kadar yurduna götürmeyi reddediyordu. Bu yüzden gece geç saatlere kadar çalışmaktan başka çaresi kalmadı. Bu hikayeyi ne onaylıyorum ne de inkar ediyorum.

Andrew Ng

Verilen çevrimiçi derslere artan ilgi sonucunda 2012’de Ng ve Koller Corsera platformunu kurdu. Ng, platformda popüler olan iki tane kurs tasarladı ve öğrenime sundu. 2020 yılında yaşanan pandemi sürecinde de Coursera, oldukça ilgi gören bir platform haline geldi.


Biyografi kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster