Mor ekmek adıyla ve tadıyla bildiğimiz ekmeklerden daha farklıdır. Vişne, kırmızı soğan kabuğu, yaban mersini, karadut gibi gıdaların renginden faydanılarak yapılır. İstanbul Üniversitesi Beyin ve Biyoteknoloji Merkezi’nde İhsan Kaya ve ekibinin uzun yıllar çalışmaları sonucu mor ekmeği elde etmişlerdir. Mor ekmek ilk defa Nisan 2019 yılında Malatya’da üretilmiştir. Japonya’da tüketilmesi zorunludur. Morumsu meyvelerin renginden alınarak yapıldığını söylemiştik. Peki bu renk maddelerinin içerisinde ne var? Antosiyanin etken maddesi mevcuttur. Bu etken maddenin adı ayrıştırılma sonucunda mormiks adını alır. Mor ekmeğin ise fonksiyonel bir gıda olmasının sebebi ise bu özütten kaynaklanmaktadır. Bu da mor ekmeğin fonksiyonel bir gıda oluşuna zemin hazırlamaktadır.

Mormiks Karışımı

Nar, böğürtlen, mor havuç, mor lahana, yaban mersini, üzüm, patlıcan gibi gıdaların renk pigmenti olan antosiyaninin ayrıştırılmasıyla ve çeşitli teknolojiler kullanılarak elde edilmesiyle oluşan bir üründür. Mormiks, hamur tarzı ürünlerin içerisinde bulunan polisakkaritlerin şekere parçalanmasını yavaşlatmaktadır. Böylece glisemik indeksin dengelenmesini sağlar. Yavaşlatma durumu ise sindirim sisteminde salgılanan alfa amilaz maddesinin enzim aktivitesini düşürerek gerçekleştirir. Mormiks fiziksel olarak toz haldedir. Ayrıca kullandığınız gıdaya kötü anlamda hiçbir etki etmez.

Mor Ekmeğin Faydaları

  • Kanserli hastalar için faydalıdır.
  • Yaşlanma geciktiricidir.
  • Oksidatif stresi ortadan kaldırır.
  • Kanserojenik etkileri önler.
  • Kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Tümör gelişimini önler.
  • Beyin hastalıklarını engeller.
  • Böbrekleri güçlendirir.
  • Göz hastalıklarına engel olur.
  • Kan dolaşımı bozukluklarına yardımcı olur.
  • Sindirimi kolaydır.

Sahte Ve Gerçek Mor Ekmek Arasındaki Farklar

Mor ekmek, sadece renginden dolayı değil sağlık üzerine de olumlu etkiler kazanarak üretilmiş bir üründür. Ayrıca ekmeğin mor renkli olarak üretilmesinin ilk sebebi müşteri veya tüketicinin dikkatini çekmek değildir. İnsanların aşırı olarak tükettiği bu gıda maddesine sağlıklı bir fonksiyon kazandırıp vücut sağlığına etkisini arttırmaktır. Bundan dolayı bazı gıda boyaları veya farklı gıda suları kullanılarak hazırlanan ekmekler sahte ekmektir. Sahte olan ekmeklerin sağlığa hiçbir etkisi yoktur. Tamamen piyasadan para kazanmak için yapılmaktadır. Gerçek mor ekmek yapabilmek için mormiks özütü olmalıdır. Bu da bir çok teknolojik işlemden geçilmesi gerektiğinin bir kanıtıdır.

Gerçek ve sahte olan ekmeği ayırmak için ufak bir yol vardır diyebiliriz. Limon suyu. Evet limon suyunun asidik yapısından dolayı mormiksin özü olan antosiyaninler ph’dan etkilenir. Gerçek ve sahte olan ekmeğe limon sıktığımızda sizce neler olur ? Gerçek mor ekmeğe limon suyu damlatıldığında pembemsi veya kırmızımsı bir renk alır. Bunun sonucunda ekmeğin orijinal olduğunu anlarız. Fakat sahte ekmeğe damlatıldığında renkte bir değişme olmaz. Bununla birlikte tadın da acımsılık olmaktadır. Gerçek ekmekte ise tat normaldir. Orijinal mor ekmekte %35 beyaz un, %65 buğday unu ve %8 mormiks vardır. Mor ekmeğe daha çok fonksiyonel özellik de katılabilir. Mesela biraz daha geliştirmek amacıyla ekşi maya katılabilir. Ekmeği sağlık açısından zenginleştirir.


Gıda kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz.