Yuri Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. 12 Nisan 1961 yılında “Vostok 1” uzay aracı ile uzaya çıkan ilk insan oldu. Bu olay sonucunda da insanlar için uzay çağı başlamıştır.

Gagarin, dünya çapında tanınmaya başladı ve başta “Sovyetler Birliği Kahramanlığı Madalyası” olmak üzere birçok ödül aldı. “Vostok 1” uçuşu Gagarin’in tek uzay yolculuğu olsa da “Soyuz 1” uçuşunda da yedek mürettebat görevini yaptı. Sonrasında “Kozmonot Eğitim Merkezi”nde antrenör yardımcılığı yaptı. 1968 yılında ise pilotluğunu yaptığı “MİG-15” eğitim jetinin çöküşünde hayatını kaybetti. Onun onurlu hayatı için “Yuri Gagarin Madalyası” önemli bir hale geldi.

Yuri Gagarin ve Ailesi

9 Mart 1934 doğumlu olan Yuri Gagarin, marangoz bir baba ve sütçü olan bir anne tarafından dünyaya geldi. Bu ailenin dört çocuğundan üçüncüsüydü. Malesef ki 2.Dünya Savaşı’nda çoğu Sovyet gibi onlar da zor günler geçirdi. 1941’de yaşadıkları köy Nazi işgaline uğradı. Onlara 3×3 m boyutlarınlarında çamurdan bir kulübe inşa etme hakkı tanındı. Tüm aile bu kulübede bir yıl dokuz ay boyunca yaşadı. Fakat 1943’te iki büyük kardeşi Almanlar tarafından rehin alındı ve Polonya’ya gönderildi. İki kardeş, 1945 yılına kadar dönemedi. Aile, 1946 yılında Gzhatsk şehrine taşındı. Yuri Gagarin de burada eğitimine devam etti.

Yuri Gagarin ve Uzay Serüveni

1955’te teknik okuldan mezun olan Gagarin, Sovyet Ordusu’na girmek istiyordu. Bunun için Chkalov Hava Kuvvetleri Pilot Okulu’na başladı. 1957 ise MİG-15 eğitim jetini tek başına kullandı. Mezun olduktan sonra Sovyet Hava Kuvvetleri’nde Teğmen oldu ve 1959’da Kıdemli Teğmen rütbesini aldı.

1960 yılında yoğun bir eleme sürecinden sonra “Sovyet Uzay Programı” için seçilen 20 pilottan birisi oldu. Vostok görevi için seçilecek kozmonotların yer aldığı “Soçi Altı” isimli eğitim grubuna da girdi. Burada adaylar, fiziksel ve psikolojik testlere girdi ve uçuş eğitimi aldı. Tüm bu elemelerin sonucunda da iki kişi kaldı. Bunlardan birisi Yuri Gagarin, diğeri ise Gherman Titov’du.

Bu seçimi yapmak için en başta seçilen 20 aday ile oylama yapıldı. Oylamanın sonucunda da üç kişi dışında herkes Gagarin’i seçti. Bu seçimde tabi ki Gagarin’in testlerdeki başarısı çok etkiliydi. Fakat onun güzel güldüğü için de seçildiğine dair rivayetler mevcuttur.

12 Nisan 1961’de Vostok 1 gemisi ile birlikte Gagarin, Baikonur Cosmodrome’dan fırlatıldı. Bu sayede Gagarin, hem Dünya’nın yörüngesinde gezen hem de uzaya çıkan ilk insan oldu.

Kontrol odası:  “Ön aşama… Orta… Ana… Kalkış! İyi bir uçuş dileriz, her şey yolunda.”

Gagarin: “Поехали!” (Poyekhali! -Hadi gidelim!)

Kalkış anındaki dialog

Uçuş ve Sonrası

Gagarin’in uçuşu tamamlaması gerçekten çok büyük bir zaferdi. Sonrasında yapılan röportajların, programların ve verilen ödüllerin ardı arkası kesilmedi. Gagarin, çok büyük bir ün sahibi olmuştu.

Uçuşunu başarıyla tamamladıktan sonra yurt dışına çıktı ve birçok ülkeyi gezdi. 1962’de ise Sovyetler Birliği’ne yardım etmeye başladı. Bir kozmonot tesisi olan Star City’de görev aldı. 1963 yılında Sovyet Hava Kuvvetleri’nde albaydı.

Gagarin’i olası bir kazada kaybetmek istemeyen devlet, onu bir süre uçuşlardan uzak tuttu. Fakat o tekrar uçmayı çok istedi. “Soyuz 1” görevinde arkadaşı Vladimir Komarov için yedek pilotluk görevini yaptı. Bu uçuş arkadaşının vefatı ile son buldu ve Gagarin’in de uzay uçuşlarına katılması daimi olarak yasaklandı.

1962’de göreve başladığı Star City’de antrenör vekili olmak için savaş uçağı pilotu olmaya yeniden hak kazanması gerekiyordu. Bunun için çalışmalar yapması gerekiyordu. 1968’de MİG-15 model uçağıyla rutin bir deneme sürüşü yaparken eğitmeniyle birlikte hayatını kaybetti. Bu kazanın sebebi tam anlamıyla açıklanamadı. Sebebi ile ilgili birçok teoriye sahip olan kaza, malesef ki Yuri Gagarin’in sonu oldu.


Biyografi kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster