İslam aleminde Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü olarak kabul edilip, 1 ay süregelen Aşure gününün serüvenini öğrenmek ister misin?

Aşure kelimesi aslında Arapça da 10 anlamındaki “aşara” kelimesinden dilimize gelir. Bu güne özel olarak da kazanlarca aşureler yapılıp dağıtılır ve oruç tutulur. Peki, ama bu gelenek nasıl oluştu? Neden Muharrem ayının 10. günü aşure günü kabul edildi? Gelin birlikte kafamızdaki tüm sorulara cevap arayalım.

Aşure Nasıl Ortaya Çıktı?

Rivayetlere göre aşurenin varoluş serüveni Nuh Tufanı’na dayanır. Yüzyıllar boyunca da günümüze kadar değişmeyen bir gelenek haline gelir.

Aşurenin hikayesi ise şu kıssaya dayanır: 1000 seneyi aşkın süre boyunca Allah’ın emirlerinin tebliğ edilmesine karşın Hz. Nuh’un -oğlunun da aralarında olduğu- kavminden pek çok kimse Allah’a iman etmez. Sürekli zulme uğrayan Hz. Nuh artık dayanamaz ve Allah’tan kolaylık ister. Buna karşılık olarak da Allah Hz. Nuh’ a büyük bir gemi yapmasını emreder. Kendisine yardımcı olması için de Cebrail’i ona gönderir. Hz. Nuh emre itaat eder, gemiyi yapar ve geminin içerisine Allah’a iman edenleri ve her cinsten bir çift hayvanı alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı kopartır; gökten yağan yağmurlar, yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Bu sırada ise büyük gemi hareket eder ve yalnızca iman edenler kurtulur. Gemi aylarca engin sularda kalır. Sonunda ise yiyecekleri tükenen müminler karamsarlığa kapılmaya başlar. En iyisi ellerinde kalan tüm yiyecekleri birleştirmektir. İşte o zamanda hayatta kalmak için ellerinde kalan tüm bu yiyecekleri birleştirerek yaptıkları çorbaya bizler aşure diyoruz.

Muharrem ayına Osmanlı zamanında da çok önem verilirdi. Hatta aşure dağıtan gönüllülere “aşure sebilcileri” denirdi. Bu gelenek günümüze kadar da devam etti.

Neden Muharrem Ayının 10. Günü Aşure Günü Kabul Edildi?

İslam aleminde Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi aşure gününün de daha bereketli ve mübarek bir konumu bulunmakta. Bugüne aşure denilmesinin hikmeti ise Allah’ın 10 peygamberine 10 değişik ikram ihsan etmesindendir.

Allah’ın 10 Hikmeti

-Hz. Musa aşure gününde deniz ikiye ayrılarak Firavun ordusu mağlup etti.

-Hz Nuh’un gemisi Cudi dağının üzerine aşure gününde demir attı.

-Hz. Yunus balığın karnından aşure gününde kurtuldu.

-Hz. Adem’in tövbesi aşure gününde kabul oldu.

-Hz. Yusuf kardeşlerinin attığı kuyudan aşure gününde kurtuldu.

-Hz. İsa aşure gününde semaya yükseldi.

-Hz. Davut’un tövbesi aşure gününde kabul edildi.

-Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail aşure gününde doğdu.

-Hz. Yakup’un hasretinden kapanan gözleri aşure gününde görmeye başladı.

-Hz. Eyüp ölümcül hastalığından aşure gününde kurtuldu.

10  Muharrem İslam alemi için şenlik demekti. Ne vakit ki Kerbela oldu… O günden sonra bu mübarek gün şenlikten kedere dönüştü.

Gıda kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Aleyna BAYKAL

benimühendisim de serbest konulu içerikler üreten bir yazarım, bunun yanı sıra sayfa da editörlük yapmaktayım. Lisans eğitimimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamlamış bulunuyorum. İlgi alanlarım ise psikoloji, kozmoloji ve tarihtir.

Tüm Makaleleri Göster