Dijital dönüşüm, toplumsal ve sektörel gereksinimlerin dijital teknolojiler ile bütünleşerek çözüm oluşturmasını sağlayan bir kavramdır. Ayrıca bu sayede değişen iş yapış şekillerini kapsamaktadır. Yenilikçi bir yapıya sahiptir. Geleneksel yöntemler ile yaptığımız işlerden daha verimli sonuçlar elde etmemizi sağlar. Dijital dönüşüme katılım sağlayan sektörlerde müşteri memnuniyeti artar.

Dijital dönüşüm insan, süreç ve teknoloji unsurlarından oluşur. Bu üç unsurun birlikteliği ile anlam kazanmaktadır. Günümüzde sıkça kullandığımız e-ticaret siteleri, chatbotlar, ses tanıma sistemleri vb. gibi birçok teknoloji dijital dönüşümün bir parçasıdır.

Dijital Dönüşümün Yararlandığı Teknolojiler

  • Yapay zeka (Artificial Intelligence): Bir bilgisayarın veya robotun bazı insan yeteneklerini taklit edebilmesini sağlayan teknolojidir. Yapay zeka; ses ve görüntü tanıma, doğal dil işleme, tahmin yeteneği ve otonom sürüş gibi birçok kavramı içinde barındırır.
  • Blok zinciri (Block Chain): Elde edilen verileri istediğimiz şekilde yazmamızı, silmemizi ve güncellememizi sağlayan bir teknolojidir. Veriler ile ilgili olarak yapılacak yeni bir işlem ya da düzenlemede, bütün blokları değerlendirmek ve doğrulamak için çeşitli algoritmaları çalıştıran bir sistemdir.
  • Nesnelerin interneti (Internet of Things): Çevremizde var olan tüm cihazların birbiriyle ve bizimle iletişim halinde olması durumunu anlatan bir kavramdır. Akıllı evlerin tasarımı bu kategoriye ait bir örnektir.
  • Sanal gerçeklik (Virtual Reality): Gerçek ve sanal dünyanın kombinasyonundan oluşan bir kavramdır. Bu teknoloji ile oluşturulan sistemlerde kullanıcılar, dilediği zaman diliminde ve dilediği yerde sanal olarak var olabilir.
  • 3B baskı (3D Printing): Bilgisayar ortamında 3B tasarımı yapılan bir nesnenin 3B yazıcılar yardımıyla üretilmesi işlemidir. Bu üretim şeklinde çeşitli malzemeler (polimer, reçine vb.) kullanılmaktadır.

Dijital Dönüşüm ile Oluşan Fırsatlar

Dijital dönüşüme genel olarak bakıldığında, üretim ve hizmet sektörlerinde yeni iş fırsatları oluşturduğunu görebiliriz. Ayrıca bu durum toplumda fırsat eşitliği de oluşturur.

Herhangi bir işletmede yapılacak dijital dönüşüm uygulamaları ile oluşan maliyetler düşer. Bunun yanı sıra departmanlar arasındaki iletişim ve takip kolaylaşır. Müşteri talepleri doğru bir şekilde değerlendirilir. Dijital dönüşüm, elde edilen verileri depolama, saklama ve anlamlandırma aşamalarında yardımcı olur. Bilgi güvenilirliğini arttırır.

Dijital dönüşümün içinde yer alan teknolojiler ile oluşturulan uygulamalar bize çok yardımcı olur. Hasta ile doktor iletişimini sağlayan e-sağlık uygulamaları ve bizleri istediğimiz hizmete kolayca ulaştıran e-hizmet uygulamaları hayatımızı kolaylaştırır. Bunların yanında kullandığımız e-ticaret siteleri, bulut sistemler ve robot teknolojileri de verilebilecek örnekler arasında yer almaktadır.

Dijital Dönüşüm ile Oluşan Tehditler

Günümüzde var olan verinin artmasıyla beraber oluşan en büyük tehdit güvenilirlik kavramıdır. Bununla beraber onaylanmamış bilgiler dijital ortamda çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Teknolojinin bu denli gelişmesi sonucunda da internet bağımlılığı, verilerin korunamaması, siber suçların artması ve sosyal becerilerin azalması gibi riskler oluşur.

Dijital Dönüşümün Uygulandığı Alanlar

  • Medya: Bu alanda kullanılan bulut sistemleri dijital dönüşümün bir parçasıdır. Ayrıca pazarlama çalışmalarını iyileştiren arama motoru optimizasyonu sistemleri de medya sektörüne büyük bir katkı sağlar.
  • Eğitim: İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde online platformlara taşınan eğitim, toplumun bakış açısını “yaşam boyu öğrenim” mottosuna dönüştürdü. Bu alanda kullanılan görüntü, ses ve doğal dil işleme, algoritmik kişisel çözümler, akıllı tahta gibi donanımlara olan ilgi artış gösterdi.
  • Sağlık: Sağlık alanındaki dijital dönüşüm ise hasta ile doktor ilişkilerini kolaylaştırmaya yönelik çalışmaları kapsar. Gün geçtikçe cerrahi operasyon yapabilen, ateş ölçebilen ve hasta kayıtlarını tutabilen robotların sayısı da artmaktadır.
  • Lojistik: Bu alanda otomasyon, dijital tedarik zinciri, veri analitiği, siber güvenlik, nesnelerin interneti ile anlık takip ve 5G teknolojisi kullanılmaktadır.
  • Parakende: Parakende alanında dijital dönüşümün uygulanması ile e-ticaret kavramı oluşmuştur. Bu durum küçük işletmelerin ticarete katılabilmesine ve ürün çeşitliliğinin artmasına olanak sağlamıştır.

İçinde bulunduğumuz çağın “Kırılım Çağı” olarak isimlendirilmesi, dijital dönüşümün bir sonucudur. Bu çağ, “kırılım oluşturan inovasyonlar”ın gerçekleştiği teknolojik ilerleme dönemidir.


Mühendislik kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster