Yurt dışında eğitim almak günümüz öğrencilerinin hayalidir. Peki ya size hem bütçe sağlanıp hem de yurt dışında okuma fırsatı verilecek dersem yeterince ilgi çekici olur mu ? Erasmus, herkesin üniversite hayatında bir kere yaşaması gereken bir yurt dışı programıdır. Hem kariyeriniz için katkı sağlarken aynı zamanda yeni yerler ve kültürler keşfetme imkanı sağlar. Peki ama nasıl? Bu yazımda Erasmus nedir, Erasmus nasıl yapılır, Erasmus’a kimler başvurabilir, Erasmus başvuru süreçleri nelerdir, Erasmus için ülke tercihi nasıl yapılmalıdır, Hibe nedir ve nasıl alınır, Erasmus’un faydaları nelerdir size bildiğim her şeyi anlatacağım.

ERASMUS NEDİR?

Erasmus programı, lisans öğrencilerine özgü bir yurt dışı eğitim programıdır. Kurumları karşılıklı olarak iş birliği yapmaya davet eder. 2014 yılına kadar sadece Erasmus olarak anılan program 2014 yılı itibariyle Avrupa birliği komisyonu tarafından Erasmus+ (Erasmus Plus) olarak ismi değiştirilmiştir.

Erasmus+ kendi içerisinde eğitim ve staj olarak ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra master ve doktora seviyelerindeki öğretim üyeleri için de proje bazlı fırsatlar içermektedir. Eğitim süreleri 3-12 ay arasındadır. Süreler anlaşmalı kuruma veya eğitim için seçilen dönemlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Erasmus eğitim programına katılan öğrenciler ; uluslararası eğitim, yabancı dil öğrenme ve farklı kültürel değerleri yakından inceleme fırsatını buluyor. Aynı zamanda gelecekteki profesyonel hayatınızda da etkilerini gösteriyor.

Erasmus stajına katılan öğrenciler ise ; yabancı firmalarda çalışarak gelecekteki CV’lerini güçlendirirken yabancı dilini geliştirip, farklı kültürleri tanıma imkanına sahip oluyor.

ERASMUS’A KİMLER BAŞVURABİLİR?

Erasmusa başvurmak için belli başlı şartlar aranmaktadır. Bunların en başında üniversitenizin Erasmus Üniversitesi Beyannamesi olması gerekmektedir. Üniversiteniz program için elverişli ; peki başka ne gibi şartlar aranıyor?

  • Kendi kurumunuzda en az bir yıl öğrenim almış olmalısınız,
  • Akademik not ortalamalasının 4 üzerinde en az 2,20 olması (Üniversiteye göre değişiklik gösterebilmektedir. ),
  • Dil yeterliliği sınavını/sınavlarını başarılı bir şekilde vermiş olmaları ( IELTS/TOEFL gibi yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almak ya da eğitim aldığınız kurumun sınavı/sınavlarını yeterli puan ile tamamlamak),
  • Üniversitenin karşılıklı anlaşması bulunan bir bölüme başvurmuş olması gerekmektedir.

ERASMUS ÜLKE TERCİHLERİ NASIL YAPILMALIDIR?

Erasmus’un en can alıcı sorularından bir tanesi ” Peki hangi ülkeyi seçmeliyim?” dir. 33 farklı ülke ile kafa karıştırıcı olan bu sorunun cevabı aslında kişiseldir. Eğer hayalinizde bir ülke varsa oraya gitmeyi tercih edebilirsiniz. Ya da eğitim hayatınızı göz önünde bulundurarak iyi bir eğitim ve dil seviyesi gelişimi için ona uygun bir yer seçebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki Türkiye’den çıktığınız anda para biriminiz değişecektir. Yaşam koşullarını da göz önünde bulundurmakta fayda var.

Erasmus programı ile en çok tercih edilen ülkeler İspanya, Almanya , İtalya ve İngiltere ‘dir. Ancak yaşam koşullarının pahalılığı nedeniyle Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Makedonya gibi ülkeler de tercih edilenler arasındadır.

HİBE NEDİR? NASIL ALINIR?

Hibe , Erasmus+ programı kapsamında tarafınıza ödenen burs bedelidir. Hibe almak için ek bir sınava girmenize gerek yoktur. Tek yapmanız gereken Erasmus+ başvurusu esnasında hibe yazan kısmı işaretlemek. Program dahilinde bulunduğunuz ay kadar size hibe yatar. ( Örneğin; 4 ay İspanya’da eğitim alacaksınız. 500€*4=2000€ olacak şekilde hibeniz ödenir. )

Ödenen hibe bedeli gideceğiniz ülkeye göre farklılık göstermektedir. Bunun sebebi her ülkenin geçim standardının farklı olmasıdır. Ülkelere göre ödenecek olan hibe bedelleri aşağıdaki gibidir.

Aldığınız hibe yeterli olacak mı? Öğrencilerin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de budur. Gerçeği söylemek gerekirse hibe miktarı ihtiyaçlarınızın yarısını karşılasa dahi en büyük harcama giderleriniz besin ve konaklama olduğundan asla yeterli gelmeyecektir.

ERASMUS’UN FAYDALARI NELERDİR?

  • Erasmus yurt dışında yaşama deneyimi sağlamak isteyenler için bir fırsat kapısıdır. Farklı kültürler görüp , yeni insanlarla tanışma fırsatı elde edersiniz.
  • Mevcut olan dilinizi aktif olarak kullanarak daha da pekiştirebilirsiniz. Bunun için bazı ülkeler ücretsiz dil kursları da sağlamaktadır.
  • Kariyer planlarınız için okurken atmış olduğunuz büyük bir adımdır. CV ‘nize eklediğiniz bu bilgi sizi bir adım daha öne çıkartacaktır. Unutmayın farklı deneyimler işverenlerin her zaman ilgisini çekmiştir.
  • Son olarak şunu da eklemeliyim ki ailenizden, memleketinizden ve alışmış olduğunuz çevrenizden uzakta sorumluluk bilincinizin daha da gelişeceğini de göz ardı etmemek gerek.

Nedir? kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederim !