Görüntü İşleme, görüntüyü dijital (sayısal) hale getirmek ve daha sonra üzerinde bazı işlemleri gerçekleştirmek için geliştirilmiştir. Dijital görüntü, her biri belirli bir değere ve konuma sahip olan piksel adı verilen sınırlı sayıda öğeden oluşmaktadır. Görüntü işleme yöntemi özgün görüntüler elde etmek ve onlardan yararlanmak için tercih edilmektedir.

Görüntü işleme yöntemin girdisi fotoğraf ve video kesiti gibi bir görüntüdür. Çıktısı ise görüntünün dikkat edilmesi gereken bölümüne karşılık gelmektedir. Görüntü İşleme sistemi, önceden belirlenmiş sinyal işleme yöntemlerini kullanırken görüntüleri iki boyutlu sinyaller olarak değerlendirmektedir.

Günümüzde işletmelerin farklı yönleriyle kullandıkları görüntü işleme ve bilgisayarlı görme uygulamaları son yıllarda ciddi bir artış göstermektedir. Özellikle araç içi otomasyon, güvenlik sistemleri, gezgin robot, biyomedikal uygulamaları, tarım uygulamaları ve tıp alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır .

Görüntü İşleme Temel Adımları

1) Görüntünün optik tarayıcı veya dijital fotoğraf ile alınması
2) Veri sıkıştırma, görüntü iyileştirme
3) Çıktı, sonuçların görüntü analizine göre değiştirilip, kullanıma hazır hale getirilmesi

Amaçları

1. Görselleştirme: Görünmesi zor nesneleri gözlemlemek.
2. Görüntü keskinleştirme (Sharpen): Gürültülü görüntüleri iyileştirmek.
3. Görüntü alımı: Yüksek çözünürlükte ki görüntüleri aramak.
4. Desen Tanıma: Görüntüdeki farklı nesneleri tanımlamak.
5. Görüntü Tanıma: Görüntüdeki nesneleri ayırt etmek.

İşleyişi

Görüntü işleme teknikleri kullanılarak yapılan çalışmalarda, ilk olarak kameradan görüntüler alınmaktadır. Bu görüntüler üzerinde, görüntü ön işleme adımları uygulanmakta ve ilgilenilen nesnelere ait özellik çıkartımı gerçekleştirilmektedir. Ortamda bulunan nesnelerin doğru bir şekilde tespit edilmesi çok önemlidir. Nesnelerin tespit edilmesi ve tanınması amacıyla yapılan çalışmalarda farklı yöntemler önerilmektedir. Nesnelere ait basit özellikler kullanılarak etkili ve hızlı nesne tanımaya yönelik çalışmalar, renk tanıma, şekil tanıma, kenar ve köşe tanıma, istatistiksel örüntü tanıma gibi çeşitli yöntemler mevcuttur.

Görüntü İşleme Kullanım Alanları

En yaygın kullanılan görüntü işleme dallarından bir tanesi yüz tanımadır. Teknik olarak derin öğrenme metodolojisini izleyerek, öncelikle insan yüzlerine özgü özellikleri makineye öğretilmektedir. İki gözün birbirine uzaklığı,ağız burun koordinatları ortalama insan yüzünün şekli gibi tanımlayıcı özellikler yüz şeklinin oluşturulması için metrik görevi alır. Yüzün insana ait kriterleri öğretildikten sonra, görüntü içerisindeki aynı şekle benzeyen tüm nesneleri yüz olarak kabul etmektedir. Yüzün tanınması ise yüzü oluşturan özgül özellikleri insana ait hale getirilmesi ile gerçekleşmektedir.

  • Güvenlik, kriminal laboratuarlar
  • Askeri Endüstri , sualtı görüntüleme
  • Robotik, trafik, radar, astronomi
  • Tıp, Biyomedikal
  • Tomografi, Ultrason
  • Hayvancılık ve Tarım Uygulamaları
  • Uydu görüntüleri üzerinde yerleşim yerlerinin belirlenmesi
  • Yüz tanıma

Nedir? kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!