Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş enerjisi, fosil yakıtların tersine çevreye hiçbir zararlı gaz-atık vermeden sadece güneş ışığı kullanılarak üretilen bir enerji kaynağıdır.

Güneş enerjisi hakkında çalışmalar daha çok 1970 yılından sonra artmıştır. Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak gelişmekte ve maliyet bakımından diğer enerji üretimlerinden daha tasarrufludur. Ayrıca diğer enerji kaynakları ile kıyaslandığında Güneş enerjisinin çevreye verdiği zarar oldukça azdır. Bu sebeple çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Güneşte mevcut olan hidrojen gazının çekirdeklerinin erimesi esnasında ortaya çıkan büyük enerjinin bir miktarı dünyaya ışıma olarak gelmektedir. Bu ışıma güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan güneş panelleri aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Bu sayede güneş enerjisiyle elektrik üretimi yapılmaktadır.

Güneş Paneli

Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek için güneş paneli sistemi kullanılır. Güneş panelinde bulunan silikon hücrelere ulaşan güneş ışınları burada elektrik enerjisine dönüşür.

Güneş enerjisinin temeli, güneşten dünyaya ulaşan fotonları güneş panelleri aracılığıyla toplanması ve fotonların taşıdığı enerjinin ısı ve elektrik enerjisine çevrilmesidir. Fotonların güneş piline çarpması sonucu elektronlar, panel yüzeyine doğru çekilirler. Bu sayede, güneş panelinin alt ve üst tabakaları arasında voltaj oluşmaktadır. Panelin altı ve üst kısmında oluşan elektrik devresi, güç akışını sağlar. Bir eve, hastaneye yada binaya güç sağlamak için alanın büyüklüğü ile doğru orantılı güneş paneli gerekmektedir.

Dört farklı çeşit güneş paneli vardır.

  • Monokristal Güneş Paneli
  • Polikristal Güneş Paneli
  • İnce Film Güneş Paneli
  • Esnek Güneş Paneli

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları

Evlerde, ofislerde, yazlıklarda, hastanelerde, çiftliklerde, otellerde, fabrikalarda, endüstriyel tesislerde, tarımsal sulama sistemlerinde, seralarda, çevre aydınlatmalarında, uzaktan izleme ve görüntüleme sistemlerinde, alarm ve güvenlik sistemlerinde, okullarda, üniversitelerde, eğitim kurumlarında, açık alan ve arazilerde, tren ve demiryolunda, futbol ve basketbol sahalarında, güneş tarlası vb. birçok alanda kullanılmaktadır.

Güneş Enerjisinin Teknolojileri

Düzlemsel Güneş Kollektörleri
Dünya’da en yaygın kullanılan sistemlerden biridir; binalarda sıcak su elde etmek için kullanılır.

Geçişli Hava Paneli
Güneş enerjili havalandırma ve ısıtma sistemleridir. Termal Güneş paneli gibi Güneş’e bakan gözenekli duvarlardan oluşmaktadır. Panel, binanın havalandırma sistemine ön ısıtma uygulamaktadır. Maliyet açısından hesaplı bir yöntemdir.

Yek Odaklı Güneş Enerjisi Santralleri
Çoğunlukla elektrik üretiminde kullanılır. Günümüzde yaygın bir kullanım alanı yoktur.

Güneş Ocakları
Güneş ısısını toplayan kutu şeklinde yapılardır. Gelişmekte olan ülkelerde daha çok kullanılmaktadır.


Nedir? kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!