Kelime olarak ‘melez’ anlamına gelen hibrit sözcüğü günümüzde çokça duyduğumuz bir terim haline geldi. Bu kelime ilk başlarda biyoloji alanında kullanılmaya başlansa da günümüzde elektrik ile çalışan ve çağa uyum sağlayabilen hibrit arabalar için kullanılmaya başlandı. Şuanda da hibrit eğitim, hibrit insan ve hibrit çalışan olarak karşımıza çıkan yeni terimleri oluşturdu. En az iki düşünceyi melezleyerek yeni bir düşünce, yeni bir fikir oluşturmak yani hibrit düşünebilmek ise çağımızın bir gerekliliği haline geldi.

Neden Hibrit İnsan Olmalıyız?

Bugün iş dünyasına baktığımızda sadece sosyal yada sadece fen alanında alımlar olmadığını, çok yönlü düşünebilmenin bize katkı sağladığını görmekteyiz. Örneğin biz mühendislik okuduysak bizden aynı zamanda sosyal ve iletişim becerisi yüksek olan bir birey olmamız isteniyor yada sosyal bir alanda çalışıyorsak analitik düşünebilme yeteneğimize de bakılıyor. Çünkü artık mezun olduğumuz bölüme ait bir işe girsek bile teknoloji geliştikçe işlerimiz dönüşüyor ve bizim de bu dönüşüme uyum sağlamamız gerekiyor.

Hibrit bir iş, kişinin birden fazla alanda rol alabildiği bir konumdur. Bir bilişim yöneticisinin pazarlama konusunu da bilmesi yada bir pazarlama uzmanının sosyal medya gibi dijital pazarlama yöntemlerini de etkin bir şekilde kullanması bekleniyor. Endüstri 4.0 Devrimiyle gelişmeye başlayan bu yeni akım ile birlikte bugünün karma işleri yarının standart işleri olarak karşımıza çıkacaktır.

Bu durumda bize düşen görev ise çok yönlü olabilmek ve değişen dünyada çevik bir şekilde öğrenebilmektir. Uyum sağlayabilmek, eski yetkinliklerimize yenilerini eklemek, zihinsel esnekliğimizi ve empati becerimizi geliştirebilmek gibi bazı bireysel katkılar hibrit bir insan olabilmek için atabileceğimiz adımlar arasındadır.

Tabi ki kendi istediğimiz alanda okuyabilir ve mezun olabiliriz. Fakat mesela bir doktorsanız resim yapabilirsiniz yada bir mühendis iseniz ve tatlı yapmayı çok seviyorsanız pastahane açabilirsiniz, bir insan kaynakları uzmanı olarak çalışıyorsanız da veri bilimi ve yapay zeka ile ilgilenebilirsiniz. Bu durum hem çalıştığınız işte size katkı oluşturacak hem de size yeni bir iş imkanı sağlayacaktır. Artık sosyal yeteneklerimizi de teknik bilgilerimizle harmanlamamız bizden beklenen yetkinlikler arasına giriyor.

Hibrit İnsan Olabilmek İçin:

  • Kendinizi farklı alanlarda geliştirin. Bir beceriyi öğrenmek için öğrenmeyin. Kendinizi kendiniz için geliştirin. Disiplinler arası düşünebilmek için uzmanlık alanınızın dışına çıkın. 
  • Gerçekten yeteneğiniz olan veya keyif aldığınız bir hobinizi keşfederseniz kendi sınırlarınızı ve neyi ne kadar iyi yapabildiğinizi de görebilirsiniz. Hobiler ayrıca, sosyal iletişiminizi güçlendirir, ön yargısız ve eleştirel düşünmenize yardım eder, yeni işler yapabilmenize olanak sağlar ve yeni insanlarla tanışmanıza imkan verir.
  • Hepimizin birbirimizden öğrenebileceği bir şeyler vardır. Bu yüzden soru sormaktan çekinmeyin ve faklı disiplinlerdeki arkadaşlarınızla ortaklaşa çalışın.

  • Açık fikirli olmayı öğrenin ve ön yargılarınızı yıkın.
  • Değişime açık olun, onu durdurmayın ve engellemeyin. Unutmayın, değişmeyecek olan tek şey değişimin kendisidir.
  • Çok yönlü düşünmeye ve değişen dünyaya ayak uydurabilmek için çevik olmaya özen gösterin. ‘Bu konu benim alanım değil.’ diyerek köşenize çekilmeyin.
  • Sürekli kendinizi geliştirin. Online eğitim ve seminerleri takip edin, katılım gösterin.
https://www.youtube.com/watch?v=mUEkPoMMsMc

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster