Kalite yönetimi tüm sektörler adına uzun bir geçmişe sahip olan ve önemini her zaman koruyan bir sistem olmuştur. Günümüze baktığımızda imalat ve hizmet süreçlerinin tamamını kapsayan yadsınamaz bir gerçek halini aldığı gözlemlenmektedir.

Gerek ithalat gerekse ihracat alanlarında firmalar arası rekabet her zaman var olmuş bir olgudur. Rekabetin ana unsurunu müşteri memnuniyeti oluşturmaktadır. Firmaların hedeflerini yerine getirebilmeleri adına müşteri ihtiyaçları ve beklentilerinin doğru ve tam olarak anlaşılması sağlanmalı; istenilen kalitede ürünü, zamanında sağlamak ve teslim etmek başlıca hedefleri olmalıdır. Tüm bu süreç bir döngü halinde ele alınarak belirli bir plan dahilinde uygulamaya alınmalı ve tüm süreçler adına sürekliliği sağlanmalıdır.

Teknolojideki gelişmelerle birlikte dünya pazarlarında küçülmeler gözlemlenmiş ve buna bağlı rekabet büyük oranda artmıştır. Değişimlerinin en büyük etkisi geçmişten bu yana kabul edilmiş bir olgu olan üretilenin satılması anlayışı yerini müşterinin istediği ürünü üretme anlayışına bırakmıştır. Rekabeti en çetin yaşayan sektörlerden biri olan otomobil sektöründe yer alan tüm üreticiler varlığını korumak ve gücünü arttırmak için değişimlere ayak uydurmalı, müşteri memnuniyetinin ön planda olduğu kalite yönetim sistemlerini benimseyerek tüm süreçlerine dahil etmelidir.

ISO/TS 16949 Kalite Yönetim Sisteminin Otomotiv Sektöründeki Yeri

Ülkeler adına büyük önem taşıyan ve büyük pazar payına sahip olan otomotiv ana sanayi üreticileri, birden fazla yan sanayi firmalarıyla çalışmaktadır. Kaliteden ödün veremeden üretimin sağlanmasını amaçlayan otomotiv sektörü, ana sanayi alanında uygulamaya koyduğu kalite yönetim sistemlerinin diğer çalıştığı yan sanayi dallarıyla arasında uyumun sağlanması, maksimum müşteri memnuniyeti ve yüksek kalitede üretim adına sektörün önde gelen firmaları tarafından yeni bir sistem geliştirilmiştir.

Sadece otomotiv sanayini kapsayan bu sistem, temelini İSO 9001’den alan ve otomotiv sanayine ait istekler, ihtiyaçlar ve prosedürleri kapsamakta olan bu sistem ISO/TS 16949 KYS olarak adlandırılmaktadır. Hataları düzeltmek yerine hata yapmamak bilinciyle oluşturulan ISO/TS 16949 sistemi hatalara proaktif bakış açısıyla yaklaşmayı ve hata oluşturabilecek her türlü durumun önceden araştırılması, bulunması ve yok edilmesini amaçlar. Otomotiv firmaları ISO/TS 16949 kalite yönetim sistemini benimseyerek tüm süreçlerde sürekli iyileştirmeyi, hatasız üretimi, sektörel güveni ve israfı önleyerek maliyeti kontrol altına almayı hedeflemektedirler.

Otomotiv sanayi ana üreticileri ISO/TS 16949 KYS sayesinde otomotiv sektöründe yer alan tüm paydaşların aynı dili kullanarak daha iyi anlaşabilmesini daha hızlı ve sorunsuz üretimi sağlayabilmektedirler. Sistemin firmalar açısından sürdürebilir ve uygulanabilir olması için her zaman güncel tutulması sağlanmaktadır. ISO/TS 16949 sisteminin benimsendiği işletmeler adına süreç ve performansta büyük oranda olumlu gelişmelerin gözlemlenmesi beklenmektedir. Ancak sistemin işletme adına sağlayabileceği tüm faydalar, işletmedeki uygulanabilirliğiyle doğru orantılıdır. Rekabette öncülük sağlayan ISO/TS 16949 sisteminin pozitif ayrımcılığından yararlanabilmek adına sitemin tüm üst yönetim ve çalışanlar tarafından tam anlaşılması ve uygulamaya konulması sağlanmalıdır.


Mühendislik kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!