ERP (Enterprise Resource Planning) Nedir?

Türkçe karşılığı KKP (Kurumsal Kaynak Planlama) olmakla birlikte daha çok İngilizce karşılığı olan ERP (Enterprise Resource Planning) sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Şirketlerin bilgi akışını kolaylaştıran, farklı departmanlardaki verileri ortak bir merkezden yönetebilmeye yarayan dolayısıyla da gerçekleşen tüm faaliyetlerin birbiriyle uyum içerisinde olmasını sağlayan, iş adımlarını standart hale getiren; işletmenin tüm kaynaklarını verimli ve etkili bir şekilde kullanmak için tasarlanan bir sistemdir.

ERP işletmenin farklı birimlerde kullanılacak yazılım modüllerini tek bir veri tabanı altında toplayan bir yapıdadır. ERP yazılımları üretim, finans, müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, satın alma, satış, kalite yönetimi, proje yönetimi, envanter yönetimi, iş zekası, bakım yönetimi, satış sonrası hizmetler gibi birçok fonksiyona sahip olabilir. Firmalar ihtiyaçlarına uygun olan paketleri seçebilirler. Yeniden tasarım veya ihtiyaçlara göre değişiklikler yapılabilir. ERP sistemleri ilk zamanlar sadece üretim sektöründe kullanılsa da son zamanlarda birçok sektörde kullanılmaktadır.

ERP Sisteminin Avantajları

ERP yazılımlarının avantajları sektöre, firmaya ve kullanıcıya göre değişebilir. Bütünleşik olmayan diğer programlar ve geleneksel yöntemler iş yükünü ve maliyetleri artırır, hata oranlarını artırır ve verimliliği düşürür. ERP sistemleri işletme için gereken rutin faaliyetleri otomatik hale getirerek, çalışanların daha önemli işlere odaklanabilmesi için fazladan zaman sağlar.

İşletmenin daha etkin ve güçlü bir şekilde yönetilmesini sağlayan ERP sistemleri neredeyse tüm sektör ve işletmelerin ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir. Büyümeyi hedefleyen firmalar için ERP tercihten çok zorunluluk haline gelmiştir. Verimliliklerini artırmak ve büyümek isteyen firmaların amaçlarına ulaşmasında büyük yarar sağlayan ERP sistemlerinin avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Karar verme sürecini geliştirir ve kolaylaştırır.
  • Bilgiye kısa sürede ulaşmayı sağlar.
  • Verimliliği artırır.
  • Maliyetleri düşürür.
  • İş süreçlerinin standartlaşmasını sağlar.
  • İzlenebilirliği sağlar.
  • Sistemi basitleştirir, kullanımı kolaydır.
  • Performansı artırır.
  • Departmanlar arası iletişimi güçlendirir ve kolaylaştırır.
  • Verilerin doğruluğunu, tutarlılığını ve güvenliğini artırır.
  • Problemlerin önceden tahmin edilmesine olanak sağlar.
  • Kalitede dolayısıyla da müşteri memnuniyetinde artış sağlar.
  • Doğru analizlerin yapılmasına olanak sağlar.

Tüm bu avantajların yanında geliştirilmiş üretim planlama ve kaynak yönetimi sağlar. Tüm operasyonlar hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar. Kapasitenin en üst seviyeye çıkarılması, üretim programının, ekipmanların ve iş gücünün optimize edilmesi bununla birlikte kolaylaşır. BOM (Bill of Materials), malzeme listesi veya ürün ağacı; bir mamulü üretirken kullanılan yarı mamullerin ve ham maddelerin hangi sırada ve hangi miktarlarda bir araya gelmesi gerektiğini tanımlayan reçetelerdir. Ürün ağaçlarının oluşturulması, kopyalanması, değiştirilmesi ve denetlenmesi ERP sistemleri ile kolaylıkla gerçekleşebilir. Malzeme listeleri ürün hakkında birçok bilgiyi barındıracağı için farklı birimler (satın alma, kalite, üretim, muhasebe) için önemli yer tutar.

ERP Sistemine Geçiş Süreci

ERP sistemine geçiş işletmenin kendisini, tüm iş ve süreçlerini tanımlaması anlamına geldiğinden bu sayede işletme süreçleri standart hale gelecek ve yalınlaşacaktır. Bununla birlikte maliyetlerde azalma ve zaman yönetimi konusunda gelişmeler görülecektir. Departmanlar ve süreçler arasında entegrasyonun sağlanmasına ve ortak bir paydada buluşulmasına yardımcı olacaktır.

Tüm bunların yanında bu sürecin zorlukları da mevcuttur. Yazılım kaynaklı sorunlar, teknik altyapı eksikliğinden kaynaklanan sorunlar, ihtiyaçların doğru belirlenmesinin zorluğu ve en önemlisi ERP sistemine geçiş sürecinde hali hazırda üretimin devam etmesi bu süreci zorlaştıran noktalardan bazılarıdır.

Mühendislik kategorisindeki diğer makalelerimizi de okumanızı tavsiye ederiz!