Slip döküm seramiğe has bir kalıplama yöntemidir ve çok uzun bir kullanım tarihine sahiptir. Slip döküm prosesinde hazırlanan çamur, alçı kalıplara dökülmektedir. Çamurdaki su, gözenekli alçı kalıp tarafından emilmektedir. Slip dökümde çamur, seramik toz, sıvı ve prosese yardımcı olacak katkılar bilyalı öğütücü ya da bir başka karıştırıcıda karıştırılarak hazırlanır. Bu şekilde en yüksek oranda katı içeren bir çamur ve aynı zamanda yeterli akıcılığa sahip çamur hazırlanmış olur. Slip hazırlamada kullanılan seramik tozun tane boyutu ve dağılımı önemli faktörler olduğundan iyi kontrol edilmesi ve aglomerasyonun olmaması istenir.

Slip döküm birkaç aşama gerektiren proses olduğundan yöntem prototip çalışmalarda, kısa zamanlı üretim dönemlerinde kullanılmaktadır.

Slip döküm yöntemi, basit bir yöntem olup temel olarak her şekil ve boyuttaki parça üretimi için uygundur. Fakat pişme esnasında çekme miktarı %25–30 mertebesindedir ve bu durum nihai ürünün boyut tahmininde güçlük yaratmaktadır.

SLİP DÖKÜM YÖNTEMİ ÇEŞİTLERİ

Slip döküm yöntemi çeşitleri boşaltmalı slip döküm, kütle slip döküm, basınçlı slip döküm, vakumlu slip döküm, savurmalı slip döküm olarak beşe ayrılır.

BOŞALTMALI SLİP DÖKÜM

Slip döküm çeşitlerinden en yaygın kullanılanıdır. Boşaltmalı slip dökümde, döküm çamurunun istenen döküm et kalınlığına ulaşması için gerekli zamanda döküm kalınlığının elde edilmesi gerekir. Dökümden sonra fazla gelen döküm çamuru geri boşaltılır.

KÜTLE SLİP DÖKÜM

Boşaltmalı slip döküm çeşidi gibidir. Fark olarak, kütle halinde döküm elde edilene kadar kalıp tarafından emilen su miktarını tamamlamak üzere döküm kalıbına sürekli olarak hazırlanan döküm çamuru ilave edilir.

BASINÇLI SLİP DÖKÜM

Basınçlı slip dökümde gözenekli plastik veya alçı kalıp kullanılır.  Döküm çamurunun döküm hızını artırmak için basınçla sıkıştırılır. Basınç 70-80 kg/cm2 kadardır. Bu durumda döküm zamanı kısalır. Bir cm kalınlığa ulaşmak için yaklaşık bir dakika süre yeterli olmaktadır. Klasik yöntemde kalıplar 60-150 kere kullanılırken bu yöntemde kalıplar 40.000 defa kullanılabilir.

VAKUMLU SLİP DÖKÜM

Kalıba vakum uygulama prensibiyle çalışır. Döküm esnasında kalıba vakum uygulaması normal döküm süresini kısaltır. Bu yöntem çok tercih edilmez.

SAVURMALI SLİP DÖKÜM

Yatay, düşey veya değişen eksen etrafında dönen kalıp içine döküm çamurunun dökülmesi prensibine dayanır. Savurmalı döküm çeşidinde kullanılan kalıpların gözenekli yapıda olması gerekmektedir. Kalıplar farklı metal ve plastik malzemelerden üretilebilir.

Nedir? kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!