Açılımı Non Fungible Token olan NFT, son günlerde dijital sanat ve koleksiyon dünyasını fırtına gibi ele geçirdi. En basit ifadeyle ise NFT, dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları Blockchain’de ticareti kolay, doğrulanabilir kaynaklara dönüştürmeye yarayan bir kripto para birimi olgusudur.

Peki, Ama Bir İnsan Neden İnternet De Ücretsiz Ulaşabileceği Dijital Bir Ögeye Milyonlarca Dolar Verir?

Bilindiği üzere dijital bir öge milyonlarca kez kopyalanabilmektedir. Ancak içlerinden yalnızca bir tanesi kripto teknolojisi ile şifrelenir ve tescillenirse diğerlerinden ayrılır. Çünkü bu sayede kimse ilgili ögenin sahiplik kaydını değiştiremez veya yeni bir NFT kopyalayamaz. İlgili öge yalnızca satın alan kişiye has bir olguya dönüşür.

Peki, NFT’ler Neden Bu Kadar Pahalıdır?

Siz tarihi bir eseri örneğin bir saati, saat fonksiyonunu görsün diye almazsınız. Aldığınız şey aslında o saatin hikayesidir. Bu sayede etrafınızdakilere anlatacak bir hikayeye sahip olursunuz. Çünkü insanın dünyayı anlamlandırma çabası sahip olduğu hikayelerden ibarettir. NFT’ler de birbirinden farklı hikayelere sahiptir. Bu yüzden de NFT’ler paha biçilmez olarak değerlendirilmektedir ve yüksek meblağlarda alıcılar bulmaktadır.

NFT’lerin Temel Özellikleri Nelerdir?

  1. Benzersizdir,
  2. Bölünmezdir, (bitcoin gibi diğer kripto para birimlerinin aksine kullanıcılar NFT’lerin parçalarını satın alamaz)
  3. Yıkılmazdır, (tüm NFT verileri akıllı sözleşmeler yoluyla blok zincirinde depolanmaktadır. Bu nedenle de hiçbir belirteç yok edilemez, kaldırılamaz veya çoğaltılamaz)
  4. Doğrulanabilirdir, (tüm geçmiş sahiplik verileri Blockchain’de saklanmaktadır).

NFT’ler Niçin Kullanılmaktadır?

Bölünemeyen ve dijital bir ögenin kendine has olmasını sağlayan NFT’lerin çeşitli uygulama alanları vardır.

  1. Dijital sanat,
  2. Koleksiyonlar,
  3. Oyun ögeleri,
  4. Müzik,
  5. Spor, vb.

NFT’ler Nereden Satın Alınmaktadır?

Kripto para birimlerinin aksine, NFT’ler geleneksel borsalarda değil özel NFT pazarlarında satın alınmakta ve satılmaktadır. Aşağıda bazı NFT platformları mevcuttur.

  1. NBA TopShot, NBA oyuncularının özel anlarını satan bir platformdur.
  2. Rarible, halka ait ilk merkezi olmayan NFT borsasıdır.
  3. OpenSea, “kripto varlıkların ebay’i” olarak adlandırılan bu platform çeşitli NFT türlerini alıp, satabileceğiniz ilk ve en büyük eşler arası pazardır.
  4. SuperRare, Blockchain’de bulunan en popüler sanat pazarıdır.
  5. Async Art, sanatçıların Blockchain’de programlanabilir sanat eserleri satmaları için yer sunan bir platformdur.
  6. Nifty Gateway, premium dijital sanat pazarıdır.

NFT Örnekleri

Beeple tarafından “İlk 5000 Gün” isimli eser 11 Mart 2021’de 69.346.250 dolara satıldı.
CryptoPunk  #3100 tarafından 11 Mart 2021’de 4.200 ETH yani yaklaşık 7.584.485.82 dolara satıldı.
Hashmask #9939 tarafından “Seks” isimli eser 3 Şubat 2021’de 420 ETH yani yaklaşık 844.216 dolara satıldı.
Trevorjonesart ve Jose Delbo tarafından yapılan “Yaratılış” eseri 17 Ekim 2020’de 302.5 ETH yani yaklaşık 608.037 dolara satıldı.

Gelecekte NFT

Bir sözleşme olan NFT hala emekleme aşamasında olsa da yeni kavramların doğmasına neden olabilir. Örneğin; bir maç bileti aldınız ve bileti aldığınız firma size bu bileti tekrar satabileceğinizi söylüyor. Ancak bileti satmanız karşılığında sizden belirli bir komisyon alacağını söylüyor. (Win to win. Alanın da satanın da kazandığı bir durum anlayacağınız.) Düşünsenize bu sayede belki de kara borsa denilen kavram kontrol edilebilir bir kara borsa kavramına dönüşecek.


Nedir? kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Aleyna BAYKAL

benimühendisim de serbest konulu içerikler üreten bir yazarım, bunun yanı sıra sayfa da editörlük yapmaktayım. Lisans eğitimimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamlamış bulunuyorum. İlgi alanlarım ise psikoloji, kozmoloji ve tarihtir.

Tüm Makaleleri Göster