Akıncı, Baykar Savunma’nın üretmiş olduğu ve yüksek irtifada uzun dayanıklılığa sahip Türk İnsansız Silahlı Hava Aracıdır. İki tane turboprop motora (350 kW) sahiptir. Azami kalkış ağırlığı 5.5 tondur ve 1.5 ton yük taşıma kapasitesi vardır.

Akıncı’nın ilk motor testi 1 Eylül 2019’da yapıldı. Sonrasında uçak, Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’na geldi ve 6 Aralık 2019’da ilk uçuş denemesini yaptı. Uçuş testi 16 dakika sürdü ve İHA, başarıyla iniş yaptı. Ayrıca 22 Ağustos 2020’de yapılan uçuş testinde ise, 30.000 feet irtifasına kadar çıkabilmiştir.

Milli ve akıllı mühimmat taşıyabilen Akıncı, aynı zamanda kendine özgü yapay zeka sistemine sahiptir. Bu sayede de daha akıllı ve çevresel fonksiyonların farkındadır. Ayrıca havadan bombardıman yapabilir ve milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleri ile yüklenerek savaş uçaklarının görevine kolaylık sağlayacaktır. (https://www.baykarsavunma.com/iha-14.html)

Akıncı’nın yapımında yaş ortalaması 30 olan 400 kişilik bir ekip çalışmaktadır. Ekipteki kişiler 5 ana mühendislik alanına mensuptur. Ayrıca uçağın tasarımı hakkında “uçan balık” benzetmesi yapılmaktadır. Bu benzetme hakkında Haluk Bayraktar’ın yorumu ise:

“Dedelerimizin denizcilik ve balıkçılık kültürünün tasarımımızda ciddi etkisi var. Geliştirdiğimiz tüm uçaklarda denizciliğin tasarıma etkisini görebiliriz. Balık, suyun içinde hidrodinamik bir ortamda yüzüyor, İHA’lar da hava ortamı içerisinde uçuş gerçekleştiriyor. Dolayısıyla hem Bayraktar TB2 hem de Akıncı balıkların şeklinden ilham alınmakta.”

Haluk Bayraktar

Baykar Savunma

“Baykar”, Bayraktar Kardeşler’in kısaltılmış halidir. 1984 yılında Baykar Makina ismi ile Özdemir Bayraktar tarafından kurulmuştur. Öncelikli amacı otomotiv sektöründe yerlileşmek ve hassas motor, pompa, dişli kutusu gibi parçaların üretimini yapmaktı. Fakat 2000 yılında Özdemir Bey’in oğulları şirkete katılınca Baykar, savunma ve havacılık sektörüne giriş yaptı. Ayrıca Teknofest paydaşlarından birisi oldu.

Şirketin Ar-Ge merkezi ve üretim tesislerinde, sabit kanat ve döner kanat insansız hava araçları için yapılan çalışmalar mevcuttur. İlk milli insansız keşif aracını Kale grubu ile yapan Baykar, bu çalışma ile adını duyurdu. Bayraktar Mini İHA yurtdışına ihraç edilen ilk milli hava aracı sistemidir.

Baykar Savunma’nın yaptığı projeler:

  • Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi,
  • Malazgirt Döner Kanat İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi,
  • Bayraktar TB1 Prototip Taktik İHA (1. Aşama),
  • Bayraktar TB2 Taktik İHA Projesi (2. Aşama),
  • Bayraktar Akıncı (2. Aşama),
  • Bayraktar DİHA,
  • Baykar Cezeri,
  • Türkiye’nin yazılımı ve donanımı yerli olan ilk sinyal istihbarat cihazı.

Baykar Savunma: Yönetim

  • Özdemir Bayraktar: Yönetim kurulu başkanıdır. İTÜ Makine Mühendisliği’nden mezundur. İçten yanmalı motorlar üzerine yüksek lisans yapmıştır. Hassas talaşlı imalat sektörüne yönelik birçok makinanın tasarımı ve imalatı, parça işleme aparatı tasarım süreçlerini yönetmiştir. Havacılığa olan merakı dolayısıyla hususi pilot sertifikası vardır.
  • Haluk Bayraktar: Genel müdürdür. 2000 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü tamamlamıştır. Sonrasında ise Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi görmüştür. 2004’te Boğaziçi Üniversitesi’nin İşletme Bölümü’nde doktora eğitimine başlamıştır. Aynı zamanda ürün yaşam döngüsü kapsamında devam eden iş süreçlerini yönetmiştir. Bunların yanı sıra Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) Yönetim Kurulu Başkanlığı, SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de üstlenmektedir.
  • Selçuk Bayraktar: Baykar Savunma’nın teknik müdürüdür. Aynı zamanda T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini yürütmektedir. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunudur. Üniversite eğitimi sırasında University of Pennsylvania’nın (UPenn) GRASP laboratuvarından staj kabulü almıştır ve sonrasında da burada yüksek lisans yapmıştır. Yurtdışındaki başarılarından dolayı MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de burslu olarak yüksek lisans-doktora teklifi almıştır. Doktorasına ise Georgia Tech’de devam etmiştir. Fakat Baykar bünyesinde çalıştığı projelerden dolayı doktorasını yarım bırakarak Türkiye’ye dönmüştür. Milli ve özgün olarak geliştirilen İHA Sistemleri’nin uçuş kontrolü, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanımı ve gömülü yazılım geliştirmesi gibi konularda çalışmaktadır. Hususi pilot lisansı vardır.
  • Ahmet Bayraktar: Finans müdürüdür. Işık Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezundur. Baykar’da yürütülen projelerin sözleşme görüşmeleri, iş geliştirme, finansman yönetimi, lojistik süreçler ve satın alma konularında görev almıştır. Hususi pilot sertifikasına sahiptir.

Yerli Üretimde Gelişmeler kategorisinde yer alan diğer içerikleri de okumanızı da tavsiye ederiz!

Etiketler:

, , ,

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster