Hızlı akan bu çağda, her gün öğrenmemiz gereken bilgi yükü arttıkça, öğrenmemiz için bize sunulan süre de kısalmakta. İlkokul çağından itibaren sürekli devam eden yoğun bir eğitim sürecine giriyoruz ve süreci sürdürememe durumunda başarısızlık ile karşılaşıyoruz. Bilgi çağında olmak aktif ve yoğun bilgi öğrenimini gerektiriyor ve bu konuda da bireylere sorumluluk düşüyor. Bu yazımda etkili öğrenme araçları olarak kullanılan Flashcard yönteminden bahsedeceğim. Başka bir yazımda yine öğrenme tekniği olan Mind Map konusundan bahsetmiştim. Yazıma linkten ulaşabilirsiniz.

Flashcard Nedir?

Flashcard iki tarafında da bilgi içeren küçük, basit kartlardır. Bu kartların iki tarafına da öğrenilmesi/ezberlenmesi istenen bilgiler yazılarak kullanılmaktadır. Genel olarak kullanım şekli bir tarafına soru ve diğer tarafına cevap yazılması şeklindedir. Çalışırken kullanılan popüler yollardan biridir. Flashcard kullanımının amacı daha çok bilgiyi hafızada tutmak içindir. Anlam olarak flash-card, anlık olarak bilgiyi görerek hatırlayabileceğiniz flash etkisi yapan bir karttır.

Flashcard nasıl kullanılır?

Flashcard kullanımı kartın iki yüzüne hatırlanması gereken bilginin yazılması ile olmaktadır. Boyutunun size bağlı olduğu bir kağıdın ön yüzüne hatırlamak istediğiniz bilginin sorusunu yazın. Örneğin İngilizce kelime öğrenen bir kişi için soru şu olabilir: Accumulation kelimesinin anlamı nedir? Kartımızın ön kısmına soruyu ekledikten sonra arka tarafına ilgili cevap eklenir. Oluşturulacak olan bu kartlar hızlı öğrenme/ezberleme için anlık evde, dışarda veya herhangi bir yerde ulaşabileceğiniz şekilde olmalıdır. Bu sayede anlık hatırlama/ tekrar yaparak istediğiniz bilgiyi hafızanızda tutabileceksiniz.

Flashcard kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta, bilgi kartlarını oluştururken tek bir karta kısa ve mümkünse maksimum 3-4 cümlelik bir bilginin yazılması. Flashcard oluştururken buna dikkat edilmediğinde kart flashcard kategorisinden çıkarak çalışma kağıdına dönüşüyor ve anlık bilgi hatırlamak/ ezberlemek istenildiğinde yoğun içeriğe sahip olan kart içeriği tam anlamıyla okunmuyor ve eksik bilgi alımına dönüşüyor. Kısa kısa olması, bilginin uzunluğunun caydırıcı olma yönünü kırarak, karttaki bilgiye tam olarak odaklanmayı sağlıyor. Bu bir çeşit böl-parçala-yönet yöntemi aslında. Öğrenilmesi istenen bilginin küçük parçalara ayrılarak, adım adım öğrenilmesi ve bütünü sağlaması.

Flashcard Uygulamaları

Flashcard oluşturmak için bir yol fiziki kartlar oluşturmakken diğer bir yol ise bu yöntem için geliştirilmiş olan mobil/web uygulamalarını kullanmak.

Flashcard uygulamalarının avantajları:

  • Mobil cihazlar sayesinde taşınabilirlik, her yerden online erişim,
  • Kişiselleştirilebilir (Düzenleme, Silme, Ekleme)
  • Zengin İçerik Oluşturabilme (Link, Görsel, Ses Kaydı Ekleyebilme)
  • Paylaşılabilirlik
  • Online grup testleri, yarışmalar oluşturabilme

Flashcard uygulamalarını kullanmanın avantajı her an erişebilmeniz ve yanınızda fiziki bir kart vs. taşımanıza gerek kalmaması. Evde, okulda, işte, yolda yapmanız gereken tek şey mobil cihazınızdan uygulamayı açmak ve çalışma setlerinize ulaşmak. Başka bir avantajı kolaylıkla kişiselleştirilebilir olması. Hazırladığınız kartları istediğiniz şekilde tekrar tekrar düzenleyebilir, silebilirsiniz veya yenisini ekleyebilirsiniz. Bazı uygulamalar kişiselleştirme konusunda kullanıcı tarafında çok kullanışlı. Yine yabancı dil öğrenimi konusu üzerinden bir örnek vereceğim. Örneğin kelime ezberi yapmanız gerekli, flashcard’ınıza kelimenizi ve anlamını eklediniz. Buna ek olarak uygulama kartınıza görsel eklemenize olanak sağlamakta. Görseli, kelimeyi ve anlamını ekledikten sonra isterseniz kartınıza ses kaydı ekleyebilir veya bir URL’i linkleyebilirsiniz. Bu özellikler uygulamadan uygulamaya farklılık göstermektedir.

Bir başka avantajı paylaşılabilir olması, çalışma setinizi oluşturduğunuzda linkini istediğiniz kişi ile paylaşarak başkalarının da faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle çok fazla set oluşturmak durumunda kalan kişiler görev dağılımı yaparak işi paylaşarak tamamlayıp son etapta oluşturulan setler ortak bir havuzda toplanırsa büyük bir zaman kaybını önleyecektir.

Her alanda veya konuda oluşturacağınız flashcardlar sayesinde daha hızlı ve verimli bir öğrenme yapabilirsiniz.

Benim kullandığım flashcard uygulaması:

Quizlet

  • Web, iOS veya Android ortamlarından erişilebilir.
  • Kartlara ses ve görsel eklenebilir.
  • Kartlar oluştururken sistem tarafından girdiğiniz veriye uygun sonuçlar gösterilmekte ve bu sayede kullanıcı kartlarını daha hızlı bir şekilde oluşturabilmektedir.
  • Oluşturulan setler paylaşılabilmektedir.
  • Quizlet Live : Quizlet Live, bireysel veya takım olarak oynayabileceğiniz bir üyeliktir.
  • Eşleştir ve Yer çekimi adında farklı oyunlar bulunmaktadır. Oluşturulan çalışma setleri Quizlet tarafından oyuna çevrilerek eğlenceli öğrenme imkanı sunmaktadır.

Nedir? kategorisindeki diğer yazılarımıza da okumanızı tavsiye ederiz!