Pomelo, turunçgil ailesinin en büyük üyelerinden birisidir. Diğer isimleri şadok, Çin greyfurtu ve ağaç kavunudur. Citrus cinsindendir ve hem ağacına hem de kendisine bu isim verilmektedir. 15-25 cm çapındadır. Ağırlığı ise 1,5 kg kadardır. Pomelo meyvesinin kabuğu kalındır. Ayrıca diğer turunçgillere göre asit oranı düşüktür. Bu yüzden de daha tatlıdır. Meyvenin kabuğu yenilmez ama soyulduktan sonra iç kısmı tüketilmektedir. Meyvenin şekli yuvarlak ile armut şeklindedir. Yaprakları geniştir. Çiçekleri salkım şeklindedir.

Diğer turunçgillerde olduğu gibi A, B ve C vitaminleri içerir. Ayrıca kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller yönünden zengindir. Salatalarda, marmelatlarda, hamur işlerinde ve soslarda kullanıma uygundur. Kabuğunu yaş veya kuru olarak tüketebiliriz. Kurutulduğunda kabuğunun içinde polisakkaritler ve özel yağlar mevcuttur. Yetiştiği yerlere göre içi, kırmızı ve açık sarı olmak üzere iki farklı renkte olabilir. Ek olarak pomelonun %40’ını oluşturan kabuğu çok fazla mineral bulundurmaktadır.

Pomelo Meyvesinin Faydaları

  • Sindirim sisteminin çalışmasına hız katar ve kabızlığı önler.
  • Kaslarımızdaki oksijen eksikliğinden dolayı oluşan ağrılarını hafifletir.
  • Turunçgil meyvesi olduğu için hastalıklara tedavi amaçlı kullanımı vardır. Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Hespederin glikoziti bulundurduğundan kılcal damarları yapılandırır ve güçlendirir.
  • Mide koruyucu özelliğe sahiptir.
  • Meyvenin kendisi dışında yaprak tüketimi ağız kokusunu önler.
  • Pomelo meyvesinin koklanması ve içe çekilmesi baş ağrısını hafifletir.
  • Spermidin maddesini bulundurması hücreleri yeniler.
  • Flor ve kalsiyum fazlalığından dolayı kemik erimesini önler.
  • Cilt kırışıklıklarını azaltır ve cildi güzel gösterir.
  • Pomelo meyvesinin iç kısmındaki çekirdekleri ezilip tüketildiğinde ise bağırsakta bulunan kurtları etkisiz hale getirir.
  • Meyveyi cildimizde bulunan küçük yaralara sürdüğümüzde tedavi edici özelliğe sahiptir.
  • Pomelonun içinde bulunan potasyum tansiyona iyi gelmektedir.
  • Vücutta yağ yakma ve kilo verme özelliğinden dolayı bazı diyet listelerinde yer alır.

Pomelo Nasıl Tüketilir?

Pomelo meyvesini tüketime hazırlamak zor değildir. Sadece dikkat etmemiz gereken bir detaya vardır. Pomelo, portakala benzer bir şekilde soyulmaktadır. Yani kesme işlemine tepeden ve üst kısmından başlamak gerekir. Daha sonra yukarıdan aşağıya yay şeklinde kesmeye devam edilir. Kabukları meyveden soyarak tüketebiliriz.

Pomelo Kabuğu

Yapılan bazı araştırmalar, pomelo kabuklarının lif kaynağı açısından fazla olduğunu ve insan sağlığı için yararlı bileşikler içerdiğini belirtmiştir. Tüketim sağlanmadan önce sevkiyat ve depolama giderlerini azaltmak için kabuklar kurutma işleminden geçirilir. Ayrıca düşük maliyet ve kullanım açısından kolay olması sebebiyle konveksiyonlu kurutma kullanılır. Ancak kurutma yapılırken fazla ısı uygulanmaması daha iyi olacaktır.

Ürünü bozmadan en kaliteli şekilde dondurarak kuruturuz. Bu yöntem kabuğun kalitesi korur. İçerisindeki suyun uzaklaştırılması ile riskler azaltılarak tüketilmeye uygun olan pomelo kabukları dükkanlarda satışa çıkar.

Sonuca baktığımızda vitamin ve mineral kaynağı açısından yüksek olan pomelo, kabuğu sayesinde de geri dönüşüm yapılabilmektedir. Tamamen her bölümünden faydalanılabilen bu meyvenin hem insan vücuduna yararı hem de gıda endüstrisine katkısı oldukça da büyüktür.


Gıda kategorisinde yer alan diğer içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Etiketler:

, ,