Uluslararası İşletmelerde İş Çevresi

   Uluslararası iş çevresi, uluslararası işletmelerin organizasyon yapılarını etkileyebilecek öneme sahip konudur.

   Uluslararası işletmelerde üretilen veya pazarlanan mal veya hizmetlerin iç ve dış piyasa ile ilgili, piyasa ve rekabet koşulları organizasyon yapılarını etkileyebilir.

   Ayrıca uluslararası faaliyetlerin yürütüldüğü ülkelerdeki vergi kanunları, faiz oranları, üretim ve masrafların genel durumu gibi konular organizasyona etki edebilir.

   Unutmamalıyız ki, uluslararası işletmeler faaliyet gösterdikleri ülkenin dış ticaretini ve uluslararası işletmeleri düzenleyen kanunlara ve mevzuatlara tabidir.

   Özellikle uluslararası aşamadaki organizasyon yapısında işletmeler uluslararası bölüme yeterince önem vermezse ülke dışındaki acımasız rekabet ortamında başarılı olması zorlaşabilir.

   Yerel ülkelerde iş hayatını düzenleyen, kanun, tüzük, yönetmelik gibi hukuki konularda uluslararası işletmelerin organizasyon yapısında sorunlara neden olabilir.

   Uluslararası işletmelerdeki iş çevresini sağlıklı bir şekilde analiz etmek için baz alınan bir çok değer vardır.

   Bu değerleri şöyle sıralayabiliriz;

1) İşletmenin mal, hizmet, pazar, konusundaki temel tercihleri ve yönelimleri,

2) Uluslararası pazarların durumu,

3) Uluslararası pazarlardaki pazar payı,

4) Uluslararası pazarlardaki talebin yapısı

5) Uluslararası pazarlardaki tüketicilerin ihtiyaçlarının özellikleri

6) Uluslararası pazarlardaki tüketicilerin veya hedef kitlenin özellikleri.

Uluslararası İşletmelerde Ekolojik Çevre

   İşletme yöneticilerinin çevresel sorunlara iş sorunları gibi bakmaları gerekmektedir. İşletmeler stratejik yatırımları hangi nedenlerle yapıyorlarsa çevresel yatırımlarda o amaçla yapmalıdırlar.

   Eski Amerikan Başkan Yardımcısı Al Gore ve diğer çevreciler; çevresel iyileştirmeler yapmanın şirketin verimliliğini, dolayısıyla da karlılığını arttırmanın en kolay yolu olduğunu ifade ederek, işletme yönetimlerinin ekolojik çevre faktörünü önemsemelerini istemektedir.

   Ekolojik çevre ile ekonomik hedefleri birleştirmek gereklidir. Eğer birleştirmezlerse, sorunlar artarak devam edebilir. O nedenle ekolojik çevre ile ekonomik hedefleri birleştirmek son derece önemlidir.

   Çevre koşullarına ve sürdürülebilir bir çevre yönetimine önem vermemek uzun vadede özellikle büyük işletmelerin yönetim ve organizasyon yapılarını etkileyebilir.

   Kirlilik birçok iş alanı ve birçok işletme için verimsizlik demektir. Verimsizlik ise işletmeleri ve örgüt yapılarını etkileyen en önemli konuların başında gelir.

   Çevre ile ilgili geri dönüşüm programlarının iyi örgütlenememesi ve uygulanamaması birçok organizasyon sorunlarına neden olmaktadır.

   Uluslararası işletmelerin yöneticileri arasında çevre yönetimi ile ilgili bir kadro eksikliği sorunu vardır. Bu sorun çevre ile ilgili sorunların işletmelerin gündemine gelmesini ve tartışılmasını olumsuz yönde etkilemektedir.

Uluslararası İşletmelerde Hukuki Çevre

   Ülkelerdeki hukuki düzenlemeler uluslararası işletmeleri yakından ilgilendirmektedir.

   Faaliyet gösterilen ülkedeki anayasalar ile ithalatı, ihracatı, ticareti, yatırımları, yabancı sermayeyi düzenleyen kanunlar uluslararası işletmeler için büyük önem taşımaktadır.

   Ayrıca; özellikle faaliyette bulunan ülkelerde ki devlet ve mahalli idareler sık sık işletmelere müdahale edici nitelikte hukuki kararlar almaktadırlar.

1) Asgari ücretler,

2) Teşvik politikaları,

3) İş güvenliği yasaları,

4) İstihdam koşulları ile ilgili düzenlemeler,

5) Çevre ile ilgili mevzuatlar,

6) Sendikal düzenlemeler,

7) Grev, lokavt ve toplu pazarlık ile ilgili yasalar,

8) Sağlık ve emeklilik sistemleri ile ilgili düzenlemeler,

9) İşsizlik sigortası ile ilgili düzenlemeler,

10) Diğer hukuki mevzuatlar

Kaynaklar

Gary Knight, John R. Ri, S. Tamer Çavuşgil, International Business Strategy Management and The New Realities

Stephen H. Hymer, Çeviren; Fahri Bakırcı, Çok Uluslu Şirket


Ekonomi kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Arif TAN

Lisans, Dokuz Eylül Üniv. - Makine Mühendisliği Yüksek Lisans, Marmara Üniv. - MBA Doktora, Zürih Üniv. - Ekonomi (Halen) 19.10.1987 Antalya doğumluyum. Çeşitli dergi, kurum ve kuruluşlarda yazarlık yapmaktayım.

Tüm Makaleleri Göster