İngilizce açılımı Autonomous Sensory Meridian Response yani Otonom Duygusal Meridyen Yanıt olan ASMR, işitsel bir tetikleyicidir. Kısaca bazı düşük ve sabit düzeylerdeki seslere, insan beyninin vermiş olduğu tepki de diyebiliriz. ASMR, bu seslerin beyin fonksiyonlarını rahatlatmasından dolayı beyin orgazmı olarak da adlandırılmaktadır.

Esasen ASMR, günlük hayatta herkesin karşılaştığı fakat adını bir türlü koyamadığı bir durumdur. Hatta Avrupa ve Amerika’da 2000 yılında başlayan çalışmalar sonucunda dahi bu işitsel duruma bir isim ancak 2010 yılında konulmuştur. Günümüzde ise internet üzerinden paylaşılan birçok video ile viral bir hal almıştır.

ASMR Nasıl Yapılmaktadır?

Dünya’da milyarlarca izlenilen videolar aslında, kaliteli ses alan 3D mikrofonlar sayesinde kayıt altına alınmaktadır. Çift kanallı olarak yayınlanan bu sesler, dinleyen kişinin videodaki kişi ile konuşuyormuş gibi hissetmesine neden olur.

Peki, ASMR Örnekleri Nelerdir?

Binbir çeşit örneği bulunan ASMR’nin en bilindik örnekleri şu şekildedir;

  • Fısıltı ile konuşma,
  • Saç kesim sesi,
  • Sessiz paket açılımı,
  • Tıklama sesleri,
  • Kağıt yırtılma sesi,
  • Çıtırdama sesleri,
  • Yemek yeme sesleri,
  • Fırça sesleri gibi birçok örnek mevcuttur.

ASMR’nin İnsanlarda Uyandırdığı Duygular

Birçok kişi tarafından terapi ve beyin dinlendirme niteliği taşıyan ASMR, her insanda aynı tepkilere yol açmamaktadır. Özellikle Misophonia‘dan muzdarip insanlar için ASMR çekilmez olabilmektedir. ASMR insanlarda;

  • Rahatlatıcı,
  • Haz alınan,
  • Vücudun belirli kısımlarında karıncalanmaya sebep olan duygular yaratmaktadır.

Aslında ASMR, bizlere bebekliğimizden kalma içgüdüsel bir tepkidir. Bu sesleri sessiz bir ortamda dinlediğinizde oldukça rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu söylenmektedir. Uyku problemi yaşayan insanlar üzerinde ASMR’nin etkisi incelenmiş ve uyku problemini ortadan kaldırdığı gözlemlenmiştir. Daha sonraları ise yapılan çalışmalarda ASMR’nin uyku probleminin yanı sıra strese, yorgunluğa ve panik atağa da olumlu yönde etki ettiği görülmüştür. Günümüzde bilim, ASMR’nin insanların mental sağlığına olumlu etkilerini kabul etmiş durumdadır.

Türkiye’de çok bilinmeyen ve araştırılmayan ASMR, günümüzde Avrupa’da yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Özellikle diğer psikolojik rahatsızlıklara olumlu bir etkisi olup olmadığı incelenmektedir. Burada cevabı istenilen asıl soru ise sizlerin bu seslerden hoşlanıp, hoşlanmadığıdır.

ASMR Pazarı

Youtube ile viral olmaya başlayan ASMR için mobil uygulamalar üretilmiştir. Mindwell bilinen uygulamalardan biridir. Mindwell, kullanıcılarına hipnotik monologlar ile kişiselleştirilmiş sesler sunmaktadır. Başka bir uygulama olan HeadSpace ise kullanıcılarına kişiselleştirilmiş seslerin yanı sıra solunum egzersizleri de sunmaktadır.

Gün geçtikçe büyüyen bir pazara sahip olan ASMR, yalnızca dijitalde değil artık sanat dünyasında da yer almaktadır. Philadelphia Contemporary’nin sanat yönetmeni Nato Thompson 2018 yılında ilk ASMR film festivalini kurmuştur.

Popülerliğinin ne kadar süreceği bilinmese de şu anda sağlam bir pazarı olduğu kesin. Bakalım bizleri gelecekte nasıl bir çılgınlık bekliyor.


Nedir? kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Aleyna BAYKAL

benimühendisim de serbest konulu içerikler üreten bir yazarım, bunun yanı sıra sayfa da editörlük yapmaktayım. Lisans eğitimimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamlamış bulunuyorum. İlgi alanlarım ise psikoloji, kozmoloji ve tarihtir.

Tüm Makaleleri Göster